Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 3:31:39 πμ
Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2014 20:14

ΤΟ ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗΣ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

Κρίνεται άμεση η ανάγκη βοήθειας της επιχείρησης από τον επιχώριο Δήμο,
την Περιφέρεια, τους γειτονικούς ΟΤΑ και ιδίως τους ασφαλιστικούς Οργανισμούς

 

Ενα από τα ευλογημένα μέρη στην περιφέρεια του νομού μας, είναι η περιοχή της Πικρολίμνης. Εκεί βρίσκεται η ομώνυμη λίμνη, τα ιαματικά νερά και ο πηλός της οποίας, είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Ιστορικά, οι αρχαιολόγοι έχουν ταυτοποιήσει την περιοχή των Κλιτών  με την ''τράπεζα'' της Ξυλοκερατιάς και την περιοχή της αρχαίας Μορρύλου με την  περιοχή δίπλα στους Άνω Αποστόλους (Ειδικά οι αρχαίες Κλίτες επιστεύετο μέχρι πρόσφατα ότι ευρίσκοντο στην περιοχή της Χαλκιδικής)
   Στόχος του ρεπορτάζ δεν είναι η ανάδειξη των παραπάνω αρχαιολογικών χώρων, η έρευνα και μελέτη των οποίων βρίσκεται σε σπαργανώδη κατάσταση
   Αυτό που πρέπει να αναδειχθεί είναι η ύπαρξη ιαματικών λουτρών στην περιοχή μας, η σημασία των οποίων δεν φαίνεται να κατανοήθηκε επαρκώς από παράγοντες της πολιτείας και των Ο.Τ.Α. Επί τέλους για την υγεία των ανθρώπων συζητάμε και όχι για απλή αναψυχή, αφού ιατρικά είναι αποδεδειγμένο ότι τα λουτρά και η πηλοθεραπεία είναι υπαίτια θεραπείας δεκάδων παθήσεων όπως  ρευματικά, ισχυαλγία, οσφυαλγία,σπονδυλοαρθρίτιδα, μυαλγία δισκοπάθεια. μυοσκελετικά,αρθρίτιδα, μετατραυματικα, γυναικολογικά κλπ
   Ειδικότερα οι θεραπευτικές δράσεις του πηλού, είναι σημαντικές αφού δρούν ευεργετικά στην ελάττωση του βάρους, στο δέρμα, στην αναπνοή, το κυκλοφορικό, το πεπτικό και νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
   Ο μαύρος πηλός της λίμνης επαλείφεται στο σώμα και διεισδύοντας στο σώμα μέσω του δέρματος, αποδίδει τις θεραπευτικές του ιδιότητες
  Αν και τα ιαματικά λουτρά είναι γνωστά από την αρχαιότητα, κατά την παράδοση, ο συγκεκριμένος πηλός της Πικρολίμνης, τράβηξε το ιαματικό ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, από την συμπτωματική θεραπεία ασθενών ζώων που περιφέροντο γύρω από την λίμνη.
  Θυμάμαι από παλιά που γέροντες και γερόντισες κατέφευγαν στα παράκτια της λίμνης για να κάνουν λασπόλουτρα επειδή αποδεδειγμένα πίστευαν ότι αυτά συνέβαλαν καθοριστικά στην θεραπεία της ασθενείας τους.
   Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν καμία άνεση, ούτε καν μία βρυσούλα με καθαρό νερό για να ξεπλυθούν μετά τα λασπόλουτρα. Διέτρεχαν έτσι τον κίνδυνο αντί θεραπείας να ''κερδίσουν από τα λουτρά κάποια λοίμωξη.
   Μέχρι που στα μέσα της 10 ετίας του 1990,ο συμπολίτης μας Γιώργος Αγγελάκης ,με την ενεργό συμμετοχή του οικείου Δήμου, ίδρυσε την ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ ΚΙΛΚΙΣ ΑΕ , μία εταιρία Υδροθεραπείας-Πηλοθεραπείας, με όλες τις άδειες και εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους. Χτίσθηκαν κτήρια και στήθηκαν εγκαταστάσεις οι οποίες παρέχουν στους λουομένους ανέσεις και εγγυήσεις υγιεινής.
   Σήμερα η επιχείρηση διαθέτει ένα ξενοδοχείο κατάλυμα για τους λουομένους πελάτες της (και όχι μόνο) ,καφέ-μπαρ, γήπεδο τένις, γήπεδο ποδοσφαίρου, ταβέρνα στην ακτή της λίμνης 400 ατόμων όπου διοργανώνονται χοροί και συνεστιάσεις και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις, ημερίδες, σεμινάρια κλπ
   Στο πεδίο της πηλο-υδροθεραπείας, διαθέτει πλήρη εξοπλισμό σε μηχανήματα και εγκαταστάσεις. Από πλευράς προσωπικού, καλύπτονται απολύτως οι ανάγκες ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού (γιατρός,μασέρ,νοσηλευτές κλπ)
   Ο λουόμενος μπορεί να απολαύσει την πηλοθεραπεία του, είτε ατομικά, είτε συλλογικά σε ομαδική χαβούζα. Ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει στον χώρο υποδοχής, εμφιαλωμένη λάσπη, θεραπευτικό νερό και διάφορες κρέμες θεραπείας ή γυναικείας καλαισθησίας, εγκεκριμένες από τους αρμόδιους φορείς. Γιατί πρέπει και τούτο να λεχθεί. Τα λουτρά δεν προσφέρουν μόνο υπηρεσίες υγιεινής, αλλά και γυναικείας καλαισθησίας (ομορφιάς)
   ¨Οπως μας διαβεβαιώνει ο φυσιοθεραπευτής της επιχείρησης Γιάννης Χριστοδούλου, για την εξαφάνιση των ρυτίδων και την περιποίηση του προσώπου των γυναικών, γίνονται ειδικά μασάζ και χρησιμοποιούνται κρέμες που βάση τους έχουν πρωτογενές υλικό της λίμνης
   Αν και η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς βασικές ελλείψεις, εν τούτοις η ανάγκη βελτίωσης, συντήρησης και ολοκλήρωσης κάποιων έργων, είναι ορατή..Ο εξοπλισμός του εστιατορίου και οι χώροι υποδοχής του φυσιοθεραπευτηρίου, ύστερα απο τόσα χρόνια λειτουργίας, έχουν ανάγκη κάποιου λίφτιγκ. Όπως μας διαβεβαιώνει ο κ.Αγγελάκης (πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρίας) τελεί ο ίδιος σε γνώση των ελλείψεων και ατελειών, αλλά δυστυχώς η σοβούσα μακρόχρονη οικονομική κρίση, έχει αφήσει βαθειά τα σημάδια της και στην επιχείρηση του. Εδώ και 3 χρόνια, τα ασφαλιστικά ταμεία σταμάτησαν τις παροχές ιαματικών λουτρών για τους ασφαλισμένους τους. Η διακοπή αυτή, δυσχέρανε ακόμη περισσότερο τα οικονομικά της εταιρίας. Σύμφωνα με τον κ.Αγγελάκη η εταιρία πέρασε σφοδρή περίοδο αντιπαραθέσεων μεταξύ των εταίρων με μακρόχρονες δικαστικές περιπέτειες, οι οποίες δυστυχώς ακόμη συνεχίζονται με υπαιτιότητα τρίτων.
   Αν σήμερα η επιχείρηση σώζεται και λειτουργεί, οφείλεται στην ακάματη προσπάθεια και το μεράκι του ιδρυτή της Γιώργου Αγγελάκη,ο οποίος για πάνω από 20 χρόνια ανάλωσε την ζωή του και την περιουσία του για την στήριξη και προκοπή της επιχείρησης αυτής. Μιας επιχείρησης που είναι ολοφάνερο ότι δεν εξαντλείται στην εμπορική κερδοσκοπία, αλλά προσφέρει στην κοινωνία ιατρικό και θεραπευτικό έργο. Γι αυτό και δικαιολογείται η ανάγκη στήριξής της από το κράτος, τους Ο Τ Α και τους φορείς που δεν σχετίζονται μόνο με τον τομέα της υγείας αλλά και εκείνους του τουρισμού, της αρχαιολογίας και της γενικότερης οικονομίας
  Η ενίσχυση των οικονομικών του πηλοθεραπευτηρίου με οποιαδήποτε μορφή (δεδομένου του αβάσταχτου βάρους των καυσίμων) θα βοηθήσει ώστε το ιαματικό θεραπευτήριο να αποκτήσει νέο πρόσωπο, ελκυστικό στους ασθενείς. Αν συνερισθεί η δημόσια αδιαφορία και η παρεμβολή γραφειοκρατικών κωλυμάτων (αρκεί να υπομνηστεί ότι ο ιδρυτής της επιχείρησης  αναγκάσθηκε να κατέβη την ίδια μέρα δύο φορές στην Αθήνα με το αυτοκίνητο, για να καλύψει τις απαιτήσεις ανίκανου γραφειοκράτη του Υπουργείου) ο νομός μας αλλά και ο ευρύτερος χώρος της βορείου Ελλάδος ,κινδυνεύει να στερηθεί ενός σημαντικού Κέντρου Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.