Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, 9:33:26 πμ

Η ωοληψία είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία που βοηθά καθοριστικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Συγκεκριμένα αποτελεί το αμέσως επόμενο βήμα μετά τη διαδικασία της διέγερσης των ωοθηκών, αφού τα ωοθηλάκια έχουν φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος και τα ωάρια βρίσκονται σε ικανοποιητικό αριθμό.

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
 Όλα τα προηγούμενα, με εξαίρεση τα δύο της δικτατορίας των συνταγματαρχών, είχαν να κάνουν με το πολίτευμα, και όλα έγιναν σε περιόδους, των οποίων η φόρτιση των γεγονότων σκίαζε τη νηφάλια σκέψη.
 Το περί ου ο λόγος δημοψήφισμα σφράγισε την αρχή του τέλους της αυταπάτης για το μεγαλύτερο, όπως αποδείχθηκε, τμήμα του λαού μας, και σηματοδότησε την αρχή της επιστροφής στην επώδυνη πραγματικότητα.
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 19:58

Ακόμα γελάει ο Γερμανός…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Δούλεψε πολλά χρόνια στη Γερμανία ο Γιώργης ο Κιλκισιώτης. Εκεί έκανε πολλές και καλές γνωριμίες με Έλληνες αλλά και Γερμανούς. Καλύτερός του φίλος ο Χανς.
Γερμαναράς με τα ούλα του ο Χανς και φοβερά πλακατζής. Ξανθός, κοντός, παχουλός και κοκκινομάγουλος έδεσε καλά με τον Γιώργη, κάνανε παρέα και κατεβάζανε τόνους μπύρα στα μπαράκια της Νυρεμβέργης.

Τί είπαν Γεωργιάδης - Καραμανλής - Σχοινάς για τα «πράσινα» έργα των επόμενων επτά ετών.

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Μια κοσμογονία έργων, προγραμμάτων και δράσεων που θα κάνει την Ελλάδα πιο «πράσινη», με μικρότερη κατανάλωση πόρων και με έμφαση στην ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος περιέγραψαν υπουργοί και εκπρόσωποι φορέων στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργάνωσε το ΤΕΕ, το economix.gr και η euractiv.gr την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: «2021-2030, η δεκαετία μιας πράσινης επανάστασης».

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 20:44

Ενισχυμένη αναλογική, κομματική ασυδοσία

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Ψαρρά, Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς.

Ένα από τα πρώτα που έμαθα να διεκδικώ στην αριστερά ήταν η Απλή Αναλογική. Και ένα από τα πρώτα που ποτέ δεν κατάλαβα είναι, γιατί τη «νοθευμένη» αναλογική την αποκαλούμε «ενισχυμένη», δηλαδή πιο αναλογική από την απλή αναλογική.

Τα ορθοπεδικά είδη είναι πολύ σημαντικά για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν μυϊκούς πόνους και ζητήματα με τη σπονδυλική στήλη. Εμπεριέχουν πολλές κατηγορίες και απευθύνονται σε πολλά φάσματα προβλημάτων, όπως θέματα με τα κάτω και άνω άκρα, αυχενικό σύνδρομο, διαβητικά προβλήματα και πολλά ακόμη.

Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 10:22

Η παντοδυναμία των α(υτο)νόητων

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Στο σχολείο μάθαμε να επαινούμε την προσπάθεια, και να επιβραβεύουμε το επιπλέον.

Στη ζωή συνηθίσαμε να αναζητούμε το αυτονόητο.

Χειροκρότημα στον έντιμο, και σέβας στην ασύλληπτη διαφθορά.

Η αλήθεια υπό διωγμό, και ο καθαρός λόγος ενοχλητικός.

Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 21:50

Τα παγωτά στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Του Θανάση Βαφειάδη.

«Το Κιλκίς είνε το καινούργιο παγωτό, το παγωτό της μόδας το οποίον προτιμούν τώρα οι Αθηναίοι. Αν δεν φας το βράδυ Κιλκίς δεν είσαι άνθρωπος του κόσμου. Κιλκίς αι κυρίαι, Κιλκίς οι κύριοι, Κιλκίς οι… κουραμπιέδες. Ίδετε το νέον παγωτόν καταπλέει εις τα πιατελάκια και χάνεται μέσα εις τον λαβύρινθον των χειλέων των ωραίων και των ασχήμων. Ενθουσιασμός μέγας».

Του Νίκου Κουζίνη.

Η κρίσιμη μάχη έγινε στις 6 και 8 Αυγούστου του 1826, αλλά και μια μικρότερη στο Δαφνί στις 21 Μαρτίου 1827. Οι συγκρούσεις αυτές αποτέλεσαν μέρος των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για την απελευθέρωση της Ακρόπολης, του κάστρου των Αθηνών. Πολιορκούνταν από τον Μεχμέτ Ρεσίτ πασά, γνωστό και ως Κιουταχή (1780-1839).

Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 21:12

Τζάκια και κούτσουρα

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Ο Αριστοτέλης, ο πιο οργανωτικός  νους της αρχαίας Ελλάδας,  αναφέρει στο έργο του  «Αθηναίων Πολιτεία» ότι υπάρχουν τρία πολιτεύματα, που είναι ορθά: Η Βασιλεία, η Αριστοκρατία και η Πολιτεία. Υπάρχουν όμως και τα παρεκβατικά τους: Η βασιλεία που εκτρέπεται σε τυραννία, η αριστοκρατία σε ολιγαρχία και η Πολιτεία σε οχλοκρατία.