Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 3:36:23 μμ
Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 19:15

Οι φωτορεπόρτερ του Αγώνα

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δεν διαθέτουμε φωτογραφίες των αγωνιστών της Ελληνικής επαναστάσεως καθότι οι πρώτες φωτογραφίες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη το 1837 και η χρήση τους άρχισε να εξαπλώνεται μετά το 1850.
Και όμως οι φυσιογνωμίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής μάς είναι εξαιρετικά οικείες. Ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης είναι πρόσωπα που εύκολα τα αναγνωρίζουμε και αυτό το οφείλουμε σε τρεις Γερμανούς.

Γράφει ο Γεωργιάδης Πολύκαρπος, συνταξιούχος δάσκαλος.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει τι είναι ο Ερυθρός Σταυρός και πόσο σημαντικές υπηρεσίες προσφέρει. Είναι πανταχού παρών σε πάρα πολλές δύσκολες στιγμές της ζωής του ανθρώπου.
Παρ’ όλα αυτά λίγοι είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν πώς ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός. Ποιος ήταν ο ιδρυτής της και ποια τα ιδεώδη του.

Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 22:17

Άβυσσος η ψυχή…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Το μάτι μου έπεσε τυχαία σε ιστοσελίδες που απευθύνονται σε ακροατήριο του τρίπτυχου ‘’πατρίς, θρησκεία, οικογένεια’’. Τις παρακολούθησα κάποιες μέρες, κατέγραψα μερικές αναρτήσεις τους και πολύ μπερδεύτηκα ρε παιδιά.
Παραθέτω ανάκατα μερικές δημοσιεύσεις τους και ζητώ τη βοήθειά σας για να καταλάβω τι συμβαίνει στις ψυχές κάποιων συνανθρώπων μας.

Κυριακή, 09 Μαϊος 2021 22:36

1827, «Το ευτυχές σφάλμα»

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, φιλόλογος.

Αν η ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827) θεωρήθηκε από τους φιλέλληνες το «ευτυχές σφάλμα» και αναγνωρίστηκε ως η «πιο τίμια νίκη από καταβολής κόσμου» αντίθετα για τους Γάλλους και κυρίως για τους Άγγλους ήταν το «ατυχές σφάλμα», γι’ αυτό και η συντηρητική κυβέρνηση των Τόρηδων παρέπεμψε σε δίκη τον ναύαρχο Κόρδιγκτον, που προΐστατο του συμμαχικού στόλου στο Ναυαρίνο και τον αντικατέστησε με άλλον.

Κυριακή, 09 Μαϊος 2021 21:27

Τα δικά μας Τέμπη

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Σιάνας.

Την παραποτάμια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Μικροδάσους κάποιοι την χαρακτηρίζουν ως τα Τέμπη του Κιλκίς και νομίζω πως έχουν. Είναι το πιο στενό σημείο του Αξιού από τους Ευζώνους προς Πολύκαστρο, ένα πανέμορφο τοπίο χειμώνα – καλοκαίρι, ένας τόπος που προσφέρεται για στιγμές απόδρασης και χαλάρωσης.

Συνέντευξη της Βαλέριας Καρακάση υποψήφιας Διδάκτορος Δ.Π.Θ. στην Αναστασία Θεοδωρίδου.

Η κόπωση συμπόνιας είναι ένα φαινόμενο που μαστίζει τους επαγγελματίες Υγείας κυρίως αυτή την περίοδο της πανδημίας. Στο θέμα αυτό τοποθετείται επιστημονικά η Βαλέρια Καρακάση, την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή της στη διερεύνηση των δεδομένων αυτού του φαινομένου της περιόδου αυτής.

Υπογράφουν οι:
- Παπαδοπούλου Χρυσή-Ουρανία, Απόφοιτη Τμήματος Χρηματοοικονομικής, Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας Ξενοδοχειακών Δραστηριοτήτων.
- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνείς Σπουδές, Ευρωπαϊκές Σπουδές και Διπλωματία, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.

Του Νίκου Κουζίνη.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΡΥΣΑΚΙΩΝ.
Ο Ομέρ Βρυώνης, θέλοντας να εξουδετερώσει την επανάσταση στην Εύβοια, για να έχει τα χέρια του ελεύθερα προς εύκολη καθυπόταξη της Ανατ. Στερεάς και κατόπιν της Πελοποννήσου, έφθασε στη Χαλκίδα από τη Θήβα με 2.000 στρατιώτες τον Ιούλιο του 1821.

Του Στέφανου Παραστατίδη.
Ας δούμε τη σημερινή κατάσταση της χώρας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας υπό τη μορφή ερωτημάτων:
- Εμβολιάζουμε με αριθμούς ρεκόρ; Είναι το πρώτο ερώτημα και προφανώς δεν ισχύει.
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 18:12

Η άπελπις ελπίδα της Πρωτομαγιάς

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Ένα δελτίο τύπου και μια φωτογραφία, ο επίλογος μιας αρχής που αρνήθηκε να έλθει. Την εμπόδισε η απαξίωση του μηνύματος της κάθε εκδοχής Πρωτομαγιάς. 

Τα παράσημα πολλά, και περισσότεροι οι βαθμοφόροι. Μα τα παράσημα δεν τα δίνει πια η αγωνία του εύβουλου πολίτη, αλλά η πειθαρχία του άβουλου κομματικού οπλίτη, με κίνδυνο να καταλήξουν από εύσημα των σημαντικών σε διακριτικά του ασήμαντου.