Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 9:06:42 μμ
Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 20:46

Αφήστε επιτέλους τους νεκρούς στην ησυχία τους

Γράφει ο Ιάσων Κωσταρόπουλος, εκπαιδευτικός.

Αποφάσισα να γράψω το άρθρο αυτό γιατί τελευταία έχει παρουσιαστεί ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο φαινόμενο. Αυτό δεν είναι άλλο από τη συχνή κλοπή μεταλλικών αντικειμένων (σταυροί, θυμιατήρια κλπ.) από τα μνήματα.

 

Δεν γνωρίζω αν αυτό συμβαίνει και στα νέα Κοιμητήρια, συμβαίνει όμως, με ανησυχητική συχνότητα, στα παλιά Κοιμητήρια του Κιλκίς. Παραθέτω, διά του λόγου το αληθές, και σχετική εικόνα.

Δεν με εξοργίζει η ίδια η κλοπή, διότι τα κλαπέντα αντικείμενα είναι ευτελούς αξίας. Αυτό που με θυμώνει και με θλίβει απερίγραπτα είναι το ανήθικο της πράξης, που μόνο ιεροσυλία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μια πράξη που δείχνει το ηθικό ποιόν αυτών των ανθρωπόμορφων σκουληκιών – ζητώ συγγνώμη από τα σκουλήκια που τα προσέβαλα. Στην αρχαία Ελλάδα η ιεροσυλία αποτελούσε ένα από τα χειρότερα και βαρύτερα εγκλήματα και ο σεβασμός προς τους νεκρούς δεν αποτελούσε επιλογή, αλλά απαράβατο καθήκον που επιβαλλόταν από τις ηθικές αξίες της εποχής εκείνης.

Ο σεβασμός προς τους νεκρούς αποτελεί ηθική εντολή και σήμερα, τουλάχιστον στα χαρτιά. Ίσως το φαινόμενο αυτό να αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της κοινωνικής κατάπτωσης, για να μην πω καταβαράθρωσης, που βιώνουμε. Κλείνω το άρθρο αυτό με την έκκληση προς αυτούς τους κυρίους (τρόπος του λέγειν) να σταματήσουν να βεβηλώνουν, αν διαθέτουν έστω και ελάχιστα ψήγματα συνείδησης, τις κατοικίες των νεκρών.

Έκθεση εικόνων