Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 12:18:52 πμ
Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 16:11

Ακούει κανείς; Οι αυθαιρεσίες οδηγών, τα σπασμένα πεζοδρόμια, τα αδέσποτα και η Παλιά Νομαρχία

Γράφει ο Θεόφιλος Γουλτίδης.

Οι αυθαιρεσίες των οδηγών ΙΧ αυτοκινήτων, αλλά κυρίως των μηχανών μικρού και μεγάλου κυβισμού στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, είναι εδώ και χρόνια σ΄ όλους μας λίγο έως πολύ γνωστές κι ας έχουμε θρηνήσει ακόμα και συνανθρώπους μας.

Βλέπετε από τη μια η μαγκιά κι ο ωχαδερφισμός του ασυνειδήτου νεαρού κατά κύριο λόγο οδηγού κι από την άλλη η αδιαφορία των υπευθύνων φορέων της πολιτείας (Δήμος, Τροχαία, κ.λπ.) δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Ειδικά το τμήμα της 21ης Ιουνίου μετά τη στροφή προς την παλιά Νομαρχία και την έξοδο προς Ευκαρπία και Αργυρούπολη γίνεται όλες τις ώρες της ημέρας αλλά κυρίως τις απογευματινές και νυχτερινές πίστα αγώνων. Οι υπερβολικές ταχύτητες, τα παράνομα προσπεράσματα και οι εκκωφαντικοί θόρυβοι των "πειραγμένων" εξατμίσεων έχουν μετατρέψει τη ζωή των περιοίκων κυρίως των μικρών παιδιών σε κόλαση. Ήδη πριν ακόμα μπει το καλοκαίρι κάποιοι κρετίνοι με μηχανές μεγάλου κυβισμού ανεβοκατεβαίνουν την 21η Ιουνίου με υπερβολική ταχύτητα και ηδονίζονται από τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλεί το μαρσάρισμά τους. Επιτέλους θα σταματήσει αυτή η γάγγραινα ή θα συνεχίσουμε να «χαϊδεύουμε». Πότε επιτέλους θα ξυπνήσουν οι αρμόδιοι. Πρέπει κατεπειγόντως να τοποθετηθούν και σ' αυτή την έξοδο φανάρια, όπως σ' όλες τις άλλες εξόδους της πόλης ή έστω τα ειδικά σαμαράκια που θα ανακόπτουν τις υπερβολικές ταχύτητες και η Τροχαία ν' αυξήσει τους ελέγχους, προτού δημιουργηθούν νέα ατυχήματα.

***

Σε πολλά σημεία της πόλης εξ αιτίας έργων του δήμου, ιδιωτών ή άλλων φορέων, υπάρχουν εδώ και χρόνια σπασμένα πλακάκια που λειτουργούν σαν παγίδες για πολλούς συμπολίτες μας. Ειδικά μετά από βροχή ή χιόνι οι τραυματισμοί πάνε σύννεφο. Ήθελα να ‘ξερα σε κάθε έργο δεν υπάρχει αρμόδια δημοτική αρχή που ελέγχει την τήρηση των κανόνων και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων.

***

Έχω πολλές φορές αναφερθεί στα αδέσποτα. Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα έχει μετριαστεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Είναι απόλυτα σεβαστή η αγάπη στα ζώα και μπράβο στους ζωόφιλους. Αλλά το ζώο που αγαπάμε δεν το επιδεικνύουμε μόνο αλλά και το φροντίζουμε και το περιποιούμαστε. Στην περιποίηση σχεδόν όλοι σκοντάφτουμε, παίζοντας με τις αντοχές και τις ανοχές των περιοίκων. Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ζωόφιλος επειδή ταΐζω το σκυλί μου και το βγάζω βόλτα καμαρώνοντας, ενώ το αφήνω να κάνει την ανάγκη του στην είσοδο του διπλανού μαγαζιού, στην αυλή του γείτονα ακόμα και στις αυλές σχολείων και στις παιδικές χαρές. Το χειρότερο είναι ότι όταν «χορτάσουμε» από την επίδειξη το εγκαταλείπουμε και διαμαρτυρόμαστε για τα αδέσποτα με τα οποία γέμισε η πόλη. Θεωρώ ότι ο Δήμος πρέπει να καταστήσει σαφές σε όλους την ορθή περιποίηση των ζώων, για να σταματήσει η εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, όπου μεταξύ των ανθρώπων κυκλοφορούν αδέσποτα (παρελάσεις, αυλές σχολείων, παιδικές χαρές κ.λπ.).

***

Πριν από μερικά χρόνια ο Δήμος κατάφερε και μπράβο του να πάρει για πενήντα χρόνια το κτίριο της παλιάς Νομαρχίας. Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από τότε και δεν έχει γίνει απολύτως καμιά ενέργεια συντήρησης, ούτε καν στοιχειώδης σχεδιασμός προστασίας του κτιρίου. Ελπίζω η καθυστέρηση να μην οφείλεται στο ότι η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά εκλογών κι έτσι θα δείξουμε εκεί τις προθέσεις μας. Η μακροχρόνια εγκατάλειψη έχει προ πολύ εξαντλήσει την αντοχή του κτιρίου κι ένα τυχαίο γεγονός, π.χ. μια δυνατή βροχή ή μια σεισμική δόνηση φτάνει για να καταρρεύσει ένα από το ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης. Επιτέλους εδώ και τώρα ας αρχίσει η συντήρηση, αύριο θα είναι πολύ αργά!