Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 2:12:46 μμ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2023 20:05

Βασ. Αθανασιάδης: Ανατολικορωμυλιώτες το 1936

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης: Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι μία ολόκληρη ιστορία. 

    Δύο οικογένειες Ανατολικορωμυλιωτών η μία από το Σιναπλή και η άλλη από τις Καρυές, έσονται εις οικογένεια μία.
   Ο Βάιος Μελικούδης νέος, θα μείνει χήρος λόγω θανάτου της συζύγου του Ασήμως το γένος Γκαντίδη, κάτοικος Πολυκάστρου και η Αντωνία Παπαχριστούδη, Καρυώτισσα.

από τα Γιαννιτσά χήρα λόγω θανάτου του συζύγου της, σμίξανε για να φτιάξουν μία νέα επταμελή οικογένεια και να πορευτούν μαζί στη ζωή στα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου και μέχρι το τέλος της ζωής τους.
   Ο Βάιος Μελικούδης από την μακαρίτισσα σύζυγό του, την Ασήμω η οποία πέθανε 36 ετών, έμεινε με δύο παιδιά τον Μιχάλη και την Λαμπρινή, αργότερα σύζυγο Γεωργίου Ιωαννίδη(ασπρομάλλη).
   Η Αντωνία Παπαχριστούδη με τρία παιδιά την Αγγελική σύζυγο του Δημήτρη Καρακατσανίδη, τον Γιάννη και τη Δέλω σύζυγο του Παναγιώτη Αραμπατζή, συνεζεύχθησαν για να μπορέσουν να πορευτούν στη ζωή αναθρέφοντας τα πέντε τους παιδιά.
   Η φωτογραφία είναι του 1936, περίοδος κατά την οποία ο Βάιος Μελικούδης και συγκεκριμένα από τις 5 Ιανουαρίου 1936 μέχρι τις 18 Ιουλίου του 1939 ήταν Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Πολυκάστρου.
   Ήταν από τους λίγους τότε μορφωμένους με γυμνασιακές γνώσεις από την πατρίδα του (το Σιναπλή) και σχετικά ευκατάστατος για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, είχε δική του αλωνιστική μηχανή (Πατόζα), εδώ στο Πολύκαστρο εργάστηκε σαν βοηθός τοπογράφου και παράλληλα ήταν και αριστερός Ψάλτης στο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος πάντοτε με ανιδιοτέλεια(αμισθί). Την εθελοντική του προσφορά, την αγάπη και το σεβασμό προς την εκκλησία μας την γνώριζαν όλοι οι Πολυκαστρινοί.
   Στη φωτογραφία, στην επάνω σειρά βλέπουμε από αριστερά τον Μιχάλη Μελικούδη ο οποίος παντρεύτηκε την Μαρίνα Τσιτουρούδη με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά τον Βαίο, τον Βασίλη και την Αντωνία, στο μέσο τη μεγάλη κόρη της Αντωνίας, Αγγελική η οποία παντρεύτηκε στο Πολύκαστρο με το Δημήτρη Καράκατσανίδη με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά τον Στέργιο και την Αναστασία(Τασούλα) και στο άνω άκρο δεξιά το γιο της Αντωνίας, Γιάννη Παπαχριστούδη ο οποίος μετά την ενηλικίωση του εγκαταστάθηκε στα Γιαννιτσά, όπου είχε και την πατρική περιουσία και τα χωράφια και έκανε εκεί τη δική του οικογένεια.
   Στη κάτω σειρά, από αριστερά η μικρή κόρη της Αντωνίας Δέλω η οποία έμεινε στο Πολύκαστρο αφού παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Αραμπατζή(ράφτη) με τον οποίο απέκτησε και δύο παιδιά, την Ισιδώρα (Σιδερούλα) και τον Γιάννη. Η Αντωνία Παπαχριστούδη με την αυθεντική παραδοσιακή Ανατολικορωμυλιώτικη στολή φτιαγμένη από τα χέρια της, ο Βάιος Μελικούδης και κάτω άκρο δεξιά η μικρή του κόρη Λαμπρινή η οποία συνεζεύχθη με τον Γεώργιο Ιωαννίδη (ασπρομάλλη) με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά, τη Μαρία (σύζυγό μου), τον Γιάννη, τον Βάιο και τον Σίμο.
  Χαρακτηριστικό της εποχής τα πηλίκια που φορούν ο Μιχάλης και ο Γιάννης, ένδειξη οτι φοιτούν στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου και της αγάπης για τα γράμματα του αλησμόνητου παππού μας και  πατέρα των παιδιών Βάιου Μελικούδη.
     Άπαντες, πλην του Γιάννη, αναπαύονται στα κοιμητήρια Πολυκάστρου.
    Μία φωτογραφία μία ολόκληρη ιστορία, φωτογραφία όπως είπαμε του 1936, όταν ο Βάιος Μελικούδης ήταν Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυκάστρου.

Βασίλειος Αθανασιάδης