Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:47:05 πμ
Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2020 21:32

ΒηματιΖΩ στο Κιλκίς: Η κοινωνική συνοχή προωθείται υπέρ αναπήρων μέσω του Ταμείου Συνοχής

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ» ιδρύθηκε το 1994 και έχει την έδρα του στην πόλη του Κιλκίς, επί της οδού Γιαλαμίδη 3 και διοικείται από επταμελές συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται ανά τριετία. Ενας Σύλλογος με τεράστια προσφορά και δράση, που στηρίζεται κυρίως στην αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

 

Αξίζει λοιπόν ένα αφιέρωμα από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό των ΕΙΔΗΣΕΩΝ για το Σύλλογο ΒΗΜΑΤΙΖΩ:
Αριθμός μελών: 110 γονείς, κηδεμόνες και δικαστικοί συμπαραστάτες
Αριθμός εργαζομένων: 47 άτομα
Αριθμός ωφελούμενων: 55 Άτομα με Αναπηρία

ΔΟΜΕΣ και ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ο Σύλλογος «ΒηματίΖΩ» έχει ιδρύσει και λειτουργεί τις παρακάτω δομές:
Α. Μικτό Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία ( ΚΔΗΦ ΑμεΑ) (με αριθμό πρωτ. άδειας λειτουργίας: ΔΔΥ/ΠΚΜ/125118/3169).

Πρόκειται για έναν σύγχρονο χώρο, ο οποίος έχει διπλό ρόλο λειτουργώντας σε δύο βάρδιες: (06:00-22:00). Αριθμός ωφελούμενων: 55 Άτομα με Αναπηρίες

Το Κέντρο μας λειτουργεί και δέχεται καθημερινά σε διημέρευση Άτομα με Αναπηρίες από όλο την Π.Ε Κιλκίς. Αριθμός ωφελούμενων: 55 Άτομα με Αναπηρίες
Τα άτομα μεταφέρονται από και προς το κέντρο με τα τρία (3) ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία του Συλλόγου, επανδρωμένα με ειδικά εκπαιδευμένους οδηγούς και συνοδούς ΑμεΑ.
Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του διαθέτει χώρους εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, αισθητηριακής ολοκλήρωσης, Snoezelen, panic room, ατομικής – ομαδικής άσκησης, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, γραφεία, κουζίνα-παρασκευαστήριο προγεύματος με χώρο εκπαίδευσης στην αυτόνομη διαβίωση, χώρους υγιεινής – WC, κατάλληλα διαμορφωμένα για ΑμεΑ.
Οι υπηρεσίες μας απευθύνονται σε ΑμεΑ όλων των ηλικιακών ομάδων.
Το προσωπικό του Κέντρου απαρτίζεται από ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, μουσικούς, γυμνάστρια ειδικής αγωγής εκπαιδευμένη στην θεραπευτική ιππασία και στην υδροθεραπεία με την μέθοδο HALLIWICK, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, οδηγούς, συνοδούς ΑμεΑ και φροντιστές ΑμεΑ.
Αναλυτικά στο πρόγραμμα του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ περιλαμβάνονται εσωτερικές, εξωτερικές υπηρεσίες και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
Οι εσωτερικές υπηρεσίες: καθημερινές ομάδες εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης:
-Ομάδες Αυτόνομης Διαβίωσης (εκπαίδευση στην αυτοεξυπηρέτηση, ατομική υγιεινή, οικοκυρικά κ.α.),
-Ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής ατόμου και οικογένειας.
-Εργοθεραπείας
-Λογοθεραπείας
-Φυσικοθεραπείας
-Σωματικής Άσκηση
-Μουσικοθεραπείας
-Ζωγραφικής
-Ψυχαγωγίας και ομαδικού παιχνιδιού
-Δημιουργικής Απασχόλησης (χειροποίητες κατασκευές, κηροπλαστική, σαπωνοποιία κεραμική, πλεκτική, μουσική κ.α.)
-Οργάνωση και πραγματοποίηση εορτών
-εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων
-τήρηση εθίμων κ.α.
Οι εξωτερικές δραστηριότητες-υπηρεσίες περιλαμβάνουν:
-αθλητικές δραστηριότητες
-Απασχόληση στο εργαστήρι φυτικής παραγωγής
-θεραπευτική ιππασία
-υδροθεραπεία με την μέθοδο Halliwick και κολύμβηση
-Έξοδοι σε τοπικά αναψυκτήρια και την τοπική αγορά
-παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων
-επισκέψεις σε βιβλιοθήκες
-επισκέψεις σε αρχαιολογικά μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και άλλα τοπικά αξιοθέατα
-εκδρομές και επισκέψεις σε φάρμες, θερμοκήπια, παραγωγικές μονάδες
-συμμετοχή στις εκδηλώσεις και τα παζάρια του συλλόγου
-χρήση δημόσιων υπηρεσιών
-κινηματογράφο κ.α.
Οι δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου περιλαμβάνουν: -ελεύθερη συζήτηση, -ανάγνωση βιβλίων – περιοδικών, -μουσική, -χρήση Η/Υ κ.α. .

Πρώιμη παρέμβαση
Το νέο Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «ΒηματίΖΩ» πρωτοπορεί θέτοντας ως στόχο την πρώιμη παρέμβαση στο αρχικό στάδιο της διάγνωσης από επιστημονικά καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό.
Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
1. Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης
Εργαστήρι κοσμημάτων,
Εργαστήρι μπομπονιέρας,
Εργαστήρι κεραμικών,
Εργαστήρι πλεκτικής
Εργαστήρι σαπωνοποιίας και κηροπλαστικής

2. Εργαστήριο φυτικής Παραγωγής
Σκοπός των Εργαστηρίων είναι να αναπτύξουν οι συμμετέχοντες την αυτοεκτίμησή τους να αισθανθούν χρήσιμοι και παραγωγικοί, και να αναλάβουν αρμοδιότητες και ευθύνες, πράγμα που θα τους καταστήσει υπεύθυνους.

Γ. Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)
ο «ΒηματίΖΩ» έχει ιδρύσει και λειτουργεί τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) όπου διαμένουν μόνιμα δεκαέξι (16) ΑμεΑ
Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης-Οικοτροφείο «ΒηματίΖΩ I» δυναμικότητας εννέα (9) ΑμεΑ
Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης-Διαμέρισμα «ΒηματίΖΩ ΙI» δυναμικότητας τριών (3) ΑμεΑ
Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης-Διαμέρισμα «ΒηματίΖΩ IΙΙ» δυναμικότητας τεσσάρων (4) ΑμεΑ

Όλα τα παραπάνω ιδρύθηκαν με την πολύτιμη και σημαντική στήριξη των ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ που ο φορέας υλοποίησε, κατά τα προηγούμενα έτη, είτε ως φορέας υλοποίησης είτε ως εταίρος.
«Μουσικό Εργαστήρι για ΑμεΑ» από το Υπουργείο Πολιτισμού (2011)
«Εργαστήρι Φωτογραφίας για ΑμεΑ» στο πρόγραμμα της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση» και συγκεκριμένα στην υποδράση 1.2 Πρωτοβουλίες Νέων (2012)
«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΙΛΚΙΣ» Υποέργο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ», Χρηματοδότηση: ΠΔΕ/ΣΑΕΠ0088/Κωδ.Πράξης2012ΕΠ00880002 Προγραμματική σύμβαση με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ/ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ (2012)
«Ίδρυση και λειτουργία δύο (2) Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης τεσσάρων (4) ατόμων στο Νομό Κιλκίς» «ΒηματίΖΩ ΙΙ και ΒηματίΖΩ ΙΙΙ» " με κωδικό MIS 373368 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" Άξονας Προτεραιότητας "11 - Πλήρης ενσωμάτωση του Ανθρώπινου Δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, στις 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου" του Ε.Π. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού". (2012)
«Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης -διαμερίσματα.» με Κωδ. ΟΠΣ: MIS 375688, Άξονας Προτεραιότητας "07 - Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην ΠΚΜ" του Ε.Π. "Μακεδονία - Θράκη". (2012)
«Εργαστήρι Φυτικής Παραγωγής για ΑμεΑ» από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης της Εθνικής Υπηρεσίας προγραμμάτων Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση» και «Eurodesk», Δράση: «Νεολαία για την Ευρώπη», Υπό-Δράση 1.2 : «Πρωτοβουλίες Νέων» (2013)
"Εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας από τον Φορέα Σύλλογος Γονέων &
Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν.Κιλκίς <<ΒηματίΖΩ>> στις 3 Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου" με κωδικό MIS 485232, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" (2014)
«ΒηματίΖΟΥΜΕ καλλιεργώντας τροφή για άλογα. Η δική μας συμμετοχή στη Θεραπευτική Ιππασία» Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση & Eurodesk» και υλοποίηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) στο πλαίσιο του Προγράμματος «Υποστήριξη Πρωτοβουλιών Νέων για Νέους». (2014)
«Κατασκευή υδροθεραπευτηρίου για το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ»», με κωδικό αριθμό ΟΠΣΑΑ 2014-2020: 0011247456, Υποδράση 19.2.4.2 «Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (ενδεικτικά: παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία» της Δράσης 19.2.4 «Βασικές υπηρεσίες & ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές» του Υπομέτρου 19.2 «Στήριξη για την υλοποίηση δράσεων υπό την Τοπική Στρατηγική Ανάπτυξης για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα», του Μέτρου 19 «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ)» του ΠΑΑ 2014-2020. (2020)

Επίσης, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ο «ΒηματίΖΩ» εντάχθηκε σε άλλα δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».
«ΚΔΗΦ - Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Ν. Κιλκίς "ΒηματίΖΩ"» με Κωδικό ΟΠΣ 5001582, Άξονας Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας - ΕΚΤ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία». (2016)
«Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας "ΒηματίΖΩ"» με Κωδικό ΟΠΣ 5008062 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020». (2017)
ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «Προμήθεια και εγκατάσταση Αθλητικού-ψυχαγωγικού, Φυσιοθεραπευτικού και Αναπηρικού Εξοπλισμού στο Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «ΒΗΜΑΤΙΖΩ»»
ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Προμήθεια και εγκατάσταση Εξοπλισμού 6 τμημάτων στο Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «ΒΗΜΑΤΙΖΩ»
ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Προμήθεια επταθέσιου αυτοκινήτου ειδικά διαμορφωμένο με ράμπα για την μεταφορά ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο για το Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης, Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ «ΒηματίΖΩ»
Αίθουσα snoezelen
Αίθουσα αισθητηριακής ολοκλήρωσης
Panic room

Ειδικά διαμορφωμένο όχημα για την μεταφορά αναπηρικών αμαξιδίων
Η Πρόταση αφορούσε στον εξοπλισμό του Κέντρου Αποθεραπείας – Αποκατάστασης, Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Κιλκίς «ΒηματίΖΩ», το οποίο παρέχει θεραπείες και υπηρεσίες Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, σε 55 ωφελούμενους – Άτομα με κινητικές αναπηρίες ή αισθητηριακές αναπηρίες ή με νοητική υστέρηση ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με διαφορετικού είδους αναπηρία, που στόχο έχουν την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς υπάρχουν τουλάχιστον 150 οικογένειες με ένα ανάπηρο παιδί, καθώς και πολλές οικογένειες με 2 ανάπηρα παιδιά. Πολλά από τα ΑμεΑ ζουν ήδη με τα αδέλφια τους και τις οικογένειές τους, χωρίς καμία εκπαιδευτική δραστηριότητα και τις απαραίτητες ειδικές υπηρεσίες, με μοναδικό κοινωνικό περιβάλλον το στενό οικογενειακό και χωρίς καμία ευκαιρία για εκπαίδευση σε προεπαγγελματικές δραστηριότητες, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Μετά από διερεύνηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ ν. Κιλκίς «Βηματίζω», διαπιστώθηκε ότι οι ανάπηροι αυτοί ζουν υπό συνθήκες φτώχειας. Έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψη ιατρικών γνώσεων και ιατρικής παρακολούθησης ή το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των οικογενειών καθιστούν αδύνατη την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών για τα ΑμεΑ. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε στις περιπτώσεις των πολλαπλών αναπηριών, με γονείς των αναπήρων ατόμων να είναι ήδη στην τρίτη ηλικία και χωρίς οικονομικές δυνατότητες. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι υπάρχουν είκοσι γονείς ατόμων με αναπηρία στο νομό μας ηλικίας άνω των 70 ετών με αρκετά βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό.
Η Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού στο Κέντρο κατέστησε δυνατή την εξασφάλιση εξατομικευμένων, ποιοτικών υπηρεσιών παροχής υγείας και ημερήσιας φροντίδας, με τελικό σκοπό:
• -την κοινωνική ενσωμάτωση των ΑμεΑ
• -τη πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και στιγματισμού που επιφέρει
• -τη διασφάλιση της ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και στην συμμετοχή στην κοινωνική ζωή της κοινότητας των ΑμεΑ, όπως ορίζεται από την σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),
• -τη διαχείριση της προσωπικής τους ζωής, με την μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία
• -τη ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους
• -την συμμετοχή τους στην λήψη των αποφάσεων που αφορούν τους ίδιους άμεσα
• -την αυτοδιάθεση των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν παράλληλα τα απαραίτητα και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αλλά και να ασχοληθούν με την επαγγελματική τους δραστηριότητα (πρόληψη ανεργίας στις οικογένειες ΑμεΑ)
Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση παροχής υπηρεσιών φροντίδας έκανε επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη νέου προσωπικού και συνεπώς συντέλεσε στο «άνοιγμα» είκοσι (20) νέων θέσεων εργασίας.
Επίσης ο αναπηρικός εξοπλισμός και συγκεκριμένα ο εξοπλισμός της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και τα snoezelen rooms αποτελεί άλλη μία καινοτομία για ολόκληρο το Νομό Κιλκίς, καθώς δεν προσφέρεται ούτε από ιδιώτες επαγγελματίες του τόπου μας, με αποτέλεσμα να τον στερούνται όλα τα ΑμεΑ του νομού μας.EE PROGRAMMA