Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 10:06:48 πμ
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 09:19

Εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Εδώ και 1,5 χρόνο περίπου εφαρμόζεται και στη χώρα μας ο εμβολιασμός για την προφύλαξη απο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ξέρουμε πως ακόμη και σήμερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι ο δεύτερος σε θανάτους στη γυναίκα, μετά αυτόν του μαστού, αν και πάνω απο 50 χρόνια έχουμε στα χέρια μας το τεστ Παπανικολάου και που δυστυχώς στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών που κάνει αυτή την εξέταση, είναι κάτω απο το 25%.
Μέχρι σήμερα η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στόχευε στη διάγνωση και μετά τη θεραπεία των προκαρκινικών αλλοιώσεων, πριν εξελιχθούν σε διηθητικό καρκίνο μέσω της δευτερογενούς πρόληψης με το τεστ Παπανικολάου. Σήμερα με το εμβόλιο δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά της πρωτογενούς πρόληψης, που μπορεί να φτάσει σε ποσοστό 70-80% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Και σίγουρα ο συνδιασμός του τεστ Παπ και εμβολίου, ανοίγει τον δρόμο εξάληψης αυτής της νόσου, σε βάθος χρόνου.
Πρέπει να ξέρουμε οτι η δευτερογενής πρόληψη ( τεστ Παπ), υστερεί της πρωτογενούς πρόληψης (εμβολιασμός), διότι:
α) Ενα προβληματικό αποτέλεσμα του τεστ Παπ, έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στην ίδια τη γυναίκα και το περιβάλλον της.
β) Η θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών μπορεί να έχει επιπτώσεις σε μελλοντικές κυήσεις (προωρότητα, περιγεννητική θνησιμότητα).
γ) Ακόμα και μετά τη θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών, ο κίνδυνος επανεμφάνισης τέτοιων βλαβών η του καρκίνου είναι μεγάλος.
Επομένως είναι ζήτημα ευθύνης και υποχρέωση όλων ( επεγγελματιών υγείας και γυνακών) να προχωρίσει ο εμβολιασμός αφού και η πολιτεία τον ενέταξε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ
Ηλικία εμβολιασμού
Προτεινόμενη. 12-15 έτη. Ανω τον 15 προτείνεται ο εμβολιασμός μέχρι την ηλικία των 26 , όπου και όλα τα ταμεία χορηγούν δωρεάν τα εμβόλια( είναι 2. το Cervarix, Gardasil).
Μετά την ηλικιά των 26 υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν για την αποτελεσματικότητα των εμβολιών.
Οι βασικοί λόγοι του ηλικιακού εύρους αυτών των ηλικιών 12-15, είναι γιατί έχουμε καλύτερη ανοσιακή απάντηση και χαμηλή πιθανότητα εγκατεστημένης λοίμωξης ( σεξουαλική δραστηριότητα σπάνια). Ωστόσο σε μια γυναίκα που έχει σεξουαλική δραστηριότητα και είναι απο 16-26 δεν υπάρχει καμμία απολύτως αντένδειξη να μην εμβολιασθεί.Δεν έχει καμμία σημασία πιο απο τα δύο εμβόλια να κάνει, αρκεί να εμβολιασθεί.
Σχήμα.
3 δόσεις σε 6 μήνες. 0,2 και 6 μηνες το Gardasil. 0,1 και 5 μήνες το Cervarix.
Εγκυμοσύνη.
Δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν ενδιάμεσα των δόσεων προκύψει κύηση, η επόμενη δόση θα γίνει μετά τον τοκετό. Η χορήγηση εμβολίου κατά τη διάρκεια της κύησης, δεν είναι αιτία διακοπής της. Κατά τον θηλασμό μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο.
Περιορισμοί.
Δεν είναι θεραπευτικά για λοίμωξη που ήδη υπάρχει (είναι προφυλακτικά και όχι θεραπευτικά εμβόλια) και δεν προφυλλάσουν απο τους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( H.P.V.), που δεν καλύπτουν.
Ανεπιθύμητες ενέργειες.
Οι συχνότερες είναι αντιδράσεις στη θέση της ένεσης, κεφαλαλγία, μυαλγία, πυρέτιο, αίσθημα κόπωσης. Δεν συσχετίζονται με την εμφάνιση συστηματικών νοσημάτων, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως τεστ Παπ πρέπει να κάνουν και όσες γυναίκες έχουν εμβολιασθεί, αφού υπάρχουν τύποι του ιού που δεν καλύπτονται και σπανίως μπορούν να δημιουργήσουν τον καρκίνο. Είναι σίγουρο πως ο εμβολιασμός ( πρωτογενής πρόληψη) σε συνδιασμό με το τεστ Παπ (δευτερογενής πρόληψη), θα σώσουν εκαντοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο απο το θάνατο στον κόσμο και θα οδηγήσουν στην εξάληψη αυτής της θανατηφόρας νόσου...