Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, 2:50:50 πμ
etpa
Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 20:58

Η ΚΟΝ.Β.Α. είναι ο leader του κλάδου των ιχθυηρών με συνεχή ενίσχυση της καινοτομίας και εξωστρέφειας

Συντάκτης:

Με 1,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα: Αλιεία και Θάλασσα  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας - Ταμείο Συνοχής, προχωρά στον εκσυγχρονισμό της η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου.

 

Η Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου, ή ΚΟΝ.Β.Α. όπως συνηθίσαμε να την αποκαλούμε, είναι μια από τις εμβληματικές βιομηχανίες της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς. Από τους πυλώνες της οικονομίας του νομού με εκατοντάδες εργαζόμενους, τζίρο εκατομμυρίων και υψηλή εξειδίκευση. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί πια τη μεγαλύτερη επιχείρηση ιχθυηρών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια ολόκληρα.

Το 1990 εγκαταστάθηκε με την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου της στο Σταυροχώρι. Οικογένεια βορειοελλαδίτικη, με τις ρίζες της από την Ημαθία, η οικογένεια (και οι γόνοι) Τζίκα αποτελεί τους λίντερ του τομέα καθώς δεν υπάρχει τίποτε πιο σύγχρονο και καινοτόμο που δεν έχουν εφαρμόσει στη μονάδα παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους στα τέσσερα σημεία της Γης.

Κι αν υπάρχουν ελάχιστοι που το όνομα Τζίκα ή η επωνυμία της εταιρείας ΚΟΝΒΑ είναι άγνωστα ή δεν λένε πολλά, τότε το ασφαλέστερο διαβατήριο αποτελεί η εμπορική ονομασία των προϊόντων τους. Οι κονσέρβες ΤΡΑΤΑ είναι διάσημες σε κάθε ελληνική οικογένεια, στους καλοφαγάδες τουλάχιστον 20 χωρών, όπου φτάνουν τα προϊόντα της εταιρείας.

Είναι εταιρεία που προσέχει το όνομά της τόσο με την ποιότητα των προϊόντων της όσο και με την κοινωνική της ευαισθησία. Στο Κιλκίς δραστηριοποιείται και από το ν. Κιλκίς προέρχονται κατά 70% οι εργαζόμενοί της. Εταιρεία που στηρίζει επίσης την πρωτογενή παραγωγή. Το 40% της αλιευτικής παραγωγής της χώρας σε σαρδέλα και γαύρο φτάνει στην ΚΟΝΒΑ.

Με αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις, με συνεχή εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της η εταιρεία δεν εφησυχάζει.

Συνεχώς αναζητεί τρόπους να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την καινοτομία των προϊόντων της. Και από το 2015 έθεσε σε εφαρμογή και υλοποίηση ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με τίτλο: ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΩ [ΑΘ1Μ-0026258] ενταγμένο με 1,575 εκατομμύρια ευρώ στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα: Αλιεία και Θάλασσα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας.

Με το πρόγραμμα αυτό που εφαρμόστηκε:

Εξυπηρετήθηκε η στρατηγική της εταιρείας που στηρίζεται στο τρίπτυχο καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, ενώ αφορά στα ακόλουθα είδη πράξεων:

 • Νέα και βελτιωμένα προϊόντα, διαδικασίες και συστήματα διαχείρισης.
 • Βελτίωση της ασφάλειας, της υγιεινής, της υγείας και των συνθηκών εργασίας.
 • Εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Οι στόχοι της επένδυσης συνοψίζονται στα εξής:
 • Προστασία του περιβάλλοντος – ποιότητα προϊόντων με την εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχων και ποιότητας (HACCP-ISO 22000, BRC, IFS).
 • Βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
 • Αύξηση της αξίας των πωλήσεων των προϊόντων.
 • Διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.
 • Παραγωγή επώνυμων ανταγωνιστικών προϊόντων με προβολή ποιοτικών προτύπων.
 • Περαιτέρω ενδυνάμωση του brand name της εταιρείας στις διεθνείς αγορές.
 • Ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων.
 • Βελτιστοποίηση των συνθηκών υγιεινής & ασφάλειας και προστασίας του καταναλωτή, ώστε να ικανοποιούνται και τα πλέον αυστηρά πρότυπα και απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς.
 • Παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. καπνιστά ψαρικά, φιλέτα, τεμαχισμένο καλαμάρι σε φυσικό χυμό, βιολογικά προϊόντα, κτλ.).
 • Εφαρμογή προηγμένης και καινοτόμου τεχνολογίας για την παραγωγή πρωτότυπων – καινοτόμων προϊόντων.
 • Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, περαιτέρω ευελιξία, αυτοματοποίηση και εξορθολογισμός της παραγωγικής διαδικασίας.
 • Προϊοντική διαφοροποίηση (π.χ. νέα είδη & συσκευασίες).
 • Ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της εταιρίας καθώς και των διαφοροποιημένων απαιτήσεων των καταναλωτών

Τίποτα δεν είναι τυχαίο λοιπόν. Από τα μπακάλικα της Βέροιας ξεκίνησε η οικογένεια Τζίκα. Και τώρα κυριαρχεί στον κλάδο των ιχθυηρών και της κονσέρβας. Χωρίς να ξεχάσει ποτέ από πού ξεκίνησε. Δεν το φωνάζει, δεν διαλαλεί τις ευαισθησίες της, αλλά η Τράπεζα Τροφίμων, ο Ερυθρός Σταυρός και δωρεές σε ασθενείς ομάδες ων ουκ έστιν αριθμός, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας της.

Άξιοι.EE PROGRAMMA