Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020, 7:32:22 μμ
Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2020 10:28

Καθαριότητα κουζίνας προ των πυλών. 6 συμβουλές για να προετοιμαστείς κατάλληλα

Συντάκτης:

Αρχές Γενάρη, τέλος γιορτών και φτάνει ο καιρός που πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τον μεγαλύτερο αντίπαλο τους, την γενική καθαριότητα.

Από τα πιο δύσκολα δωμάτια που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η κουζίνα. Τα έπιπλα κουζίνας χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή καθώς εκεί προετοιμάζονται τα γεύματα της ημέρας και ο χώρος πρέπει να έχει καθαριστεί σχολαστικά καθώς τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν τάχιστα. Σε καθημερινή βάση καθαρίζουμε τις επιφάνειες που έχουμε δουλέψει, όμως τι γίνεται με το εσωτερικό των ντουλαπιών και των ηλεκτρικών συσκευών;

 

Παρακάτω θα δούμε 6 συμβουλές ώστε να έχετε οργανωμένη και αποτελεσματική καθαριότητα.

  1. Όπως σε κάθε δωμάτιο έτσι και στην κουζίνα ξεκινάμε από επάνω προς τα κάτω και αυτό για να μην απλώσουμε τις σκόνες που έχουν συσσωρευτεί στο επάνω μέρος των ντουλαπιών και στην υπόλοιπη κουζίνα. Ξεκινήστε από τα επάνω ντουλάπια ένα την φορά βγάζοντας τα πράγματα από μέσα και καθαρίζοντας με ένα αρωματικό υγρό ή αν είστε των φυσικών αντισηπτικών μπορείτε να βρείτε συνταγές φυσικών καθαριστικών στο ιντερνετ και έπειτα με ένα στεγνό πανί περνάτε ξανά τις επιφάνειες ώστε να μην μείνει καθόλου υγρασία.
  2. Επιχείρηση ηλεκτρικές συσκευές. Οι ηλεκτρικές συσκευές όπως και τα έπιπλα κουζίνας χρειάζονται την απαραίτητη φροντίδα τόσο για λόγους υγιεινής, όσο και για λόγους σωστής λειτουργίας και διάρκειας ζωής. Το ψυγείο αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες ηλεκτρικές συσκευές και αυτό γιατί λόγου μεγέθους απαιτεί περισσότερη ώρα. Καλό θα είναι αφού μιλάμε για γενική καθαριότητα να έχει προηγηθεί απόψυξη ώστε η απόδοση του να γίνει και πάλι μέγιστη. Φροντίστε να ξεκαθαρίσετε τα τρόφιμα που έχουν λήξει ή τα έχετε πολύ καιρό ώστε να αποδεσμεύσετε χώρο, όσο για τον καθαρισμό του εσωτερικού θα σας πρότεινα φυσικές λύσεις όπως νερό με ξύδι ή λεμόνι για απολύμανση. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές και δώστε ιδιαίτερη έμφαση στον φούρνο μικροκυμάτων και στην ηλεκτρική κουζίνα καθώς εκεί συσσωρεύονται υπολείμματα φαγητών και χρειάζονται πιο σχολαστική καθαριότητα.
  3. Αφού έχετε τελειώσει με τα παραπάνω σειρά έχουν τα ντουλάπια στο κάτω μέρος της κουζίνας. Με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε παραπάνω καθαρίζετε το εσωτερικό και των κάτω ντουλαπιών. Για όσους έχετε σε κάποιο από τα κάτω ντουλάπια εντοιχισμένο κάδο σκουπιδιών δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ντουλάπι γιατί εκεί τα μικρόβια είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθούν. Μπορείτε να τοποθετήσετε μαγειρική σόδα στον πυθμένα του κάδου καθώς έχει την ιδιότητα να απορρόφα τις μυρωδιές.
    Μία επιπλέον συμβουλή για τα ντουλάπια ώστε να εξασφαλίσετε την μέγιστη καθαριότητα είναι να στρώσετε μια επιφάνεια τύπου νάιλον ή κουτιά οργάνωσης ώστε να μην έρχονται τα προϊόντα σε άμεση επαφή με το ξύλο, έτσι θα πετύχετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ξύλων και ένα πιο καθαρό ντουλάπι.
  4. Εξασφαλίστε πως έχετε μαζέψει όλα τα περιττά αντικείμενα του πάγκου για πιο εύκολο καθάρισμα και συνέχισε με την καθαριότητα του πάγκου και του νεροχύτη. Καλό θα είναι να περάσετε τις επιφάνειες του νεροχύτη με ένα σφουγγάρι και ειδικό καθαριστικό για τα άλατα, διότι τα άλατα που συσσωρεύονται στο νεροχύτη και την μπαταρία της βρύσης χαλάνε με τον καιρό την ποιότητα του υλικού.
  5. Αφού έχετε τελειώσει με τις επιφάνειες και τα ντουλάπια σειρά έχει το πάτωμα της κουζίνας το οποίο θα χρειαστεί σκούπισμα και σφουγγάρισμα. Αν έχετε την δυνατότητα τράβηξε προς το κέντρο τις ηλεκτρικές συσκευές και φροντίστε να καθαρίσετε και πίσω από τις συσκευές επιμελώς που μαζεύεται αρκετή σκόνη καθώς είναι σημεία που δεν καθαρίζονται τόσο συχνά.
  6. Τέλος αφού έχετε τελειώσει με όλες τις επιφάνειες της κουζίνας αντικαταστήστε τα σφουγγάρια, το βετέξ (σπογγοπετσέτα) και τις πετσέτες με καινούργια καθώς είναι εργαλεία καθημερινής χρήσης και μαζεύουν αρκετά γρήγορα μικρόβια.

Μπορεί η γενική καθαριότητα να είναι δύσκολη και να καταναλώνει αρκετό από τον χρόνο μας, ωστόσο με την κατάλληλη οργάνωση και τις κατάλληλες συμβουλές γίνεται πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Ευχαριστούμε τα Έπιπλα Κουζίνας Μαθιός για την παραχώρηση του άρθρου.