Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:17:59 πμ
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 09:58

Κριτήριο ψήφου η πείρα του λαού από αντιλαϊκή πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

pinelis

Κώστα Πινέλη, μετά από αρκετά χρόνια, υποψήφιος και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Ποιοι λόγοι οδήγησαν σ’ αυτό;

Το Κόμμα μας, για την αποδοτικότερη λειτουργία του, κάνει συχνά διάταξη των κομματικών του μελών και στελεχών. Αυτό συμβαίνει και όταν δίνονται σημαντικές εκλογικές μάχες. Έτσι κρίθηκε ότι μπορούσα να προσφέρω και ως υποψήφιος στο κεντρικό περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Εξ άλλου μετά τις εκλογές του 2007, όπως και εσύ θα θυμάσαι φίλε Θεόφιλε, που ήμουν υποψήφιος βουλευτής, είχα εκφράσει την επιθυμία  να μην είμαι άλλο υποψήφιος στο Κιλκίς. Γενικά είμαι ενάντια στο να είναι κάποιος μόνιμα σε κάποια θέση, να είναι «αιώνιος» υποψήφιος Έχω αυτή την άποψη που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι η σωστή. Για παράδειγμα, μετά από 8 χρόνια Γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, είχα ζητήσει την απαλλαγή μου. Το ίδιο και από το Γραφείο Περιοχής Κ. Μακεδονίας μετά από πολλά χρόνια όταν το 2003 υποβλήθηκα σε εγχείρηση bay-pas. Την ίδια εισήγηση έκανα και στους Δημάρχους, να αλλάζουν δηλαδή όλοι οι υπάλληλοι συχνά αντικείμενα, να μην γίνονται καθεστώς. Γενικά πιστεύω ότι, όταν τελειώνει ένας κύκλος δράσης από συγκεκριμένο αξίωμα ή θέση, πρέπει να ανοίγεις ένα άλλο. Είναι αυτό που λέω αρκετές φορές «πρέπει να ξέρεις να φεύγεις πριν πεθάνει η αγάπη».

- Όμως τα 18 χρόνια που μένεις μόνιμα στο Κιλκίς είναι πολλά. Διατηρείς την επαφή με το χώρο της Θεσσαλονίκης;

Πρώτα –πρώτα πρέπει να σημειώσω ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που γεννήθηκα και έζησα, εκτός από 12 χρόνια που έζησα στο Ηράκλειο του Λαγκαδά. Στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιήθηκα από τα εφηβικά χρόνια στο νεολαιίστικο, πολιτικό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό κίνημα. Για παράδειγμα, στη Νεάπολη εκλέχθηκα επανειλημμένα δημοτικός σύμβουλος, ενώ για 4 χρόνια ήμουν και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ήμουν για 10 χρόνια πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης (πλην Δήμου Θεσσαλονίκης), ενός Συλλόγου με 3.000 μέλη.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν έκοψα την επαφή μου με τους παλιούς φίλους και συνεργάτες και είχα παρουσία και κομματικά και συνδικαλιστικά και πολιτιστικά, όπως με τα Αναστενάρια του Λαγκαδά στα οποία συμμετέχω από τα εφηβικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα.

- Γιατί ψηφίζουμε στις 7 Νοεμβρίου; Εσείς έχετε προσδώσει έντονα πολιτικό χρώμα στις εκλογές. Ποιος λοιπόν ο χαρακτήρας αυτών των εκλογών και τι κρίνεται;

Ο χαρακτήρας των εκλογών είναι βαθιά πολιτικός καιπροσδιορίζεται από το γεγονός ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν θεσμούς του κράτους των μονοπωλίων. Σ’ αυτές τις εκλογές, που εμείς τις ονομάζουμε τοπικές (η Αυτοδιοίκηση μας…τελείωσε εδώ και χρόνια), θα εκλεγούν τοπικά κρατικά όργανα. Οι αρμοδιότητές τους θα περιλαμβάνουν την προώθηση σε τοπικό επίπεδο της στρατηγικής του κεφαλαίου. Καλούνται να στηρίξουν την καπιταλιστική κερδοφορία σε τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, σε αναπτυξιακά σχέδια, στην κερδοφορία της γης, στο κτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετεί ο «Καλλικράτης». Ο «Καλλικράτης» είναι μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και μηχανισμός που θα εφαρμόσει άλλες διατάξεις του Μνημονίου.
Αυτό που κρίνεται είναι αν την επόμενη μέρα των εκλογών ο λαός θα είναι πιο δυνατός για να αντιμετωπίσει τη νέα θύελλα και για να αντεπιτεθεί. Αυτό θα γίνει με αποδοκιμασία, με καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και του ΛΑΟΣ που στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική, καθώς και των τάχα ανεξάρτητων και «ανταρτών».

Τι περιθώρια υπάρχουν, μέσα σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που αναφέρεις, να παρέμβουν υπέρ του λαού, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»   εάν εκλεγούν;

Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν μπορούν να είναι φιλολαϊκές νησίδες μέσα στον ωκεανό αντιλαικής πολιτικής. Εμείς δεν θέλουμε να ξεγελάσουμε τον κόσμο. Όμως έχει σημασία ποια θα είναι η δύναμη που θα δώσει ο λαός στη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Εάν εκλεγούν κομμουνιστές Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, θα είναι διεκδικητές στο πλάι του λαού. Θα παλέψουν για να επιβάλλουν μέτρα με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες χωρίς να φοβηθούν τη σύγκρουση και τη ρήξη. Για παράδειγμα στην αρμοδιότητα των δήμων είναι οι παιδικοί σταθμοί. Εμείς θα καταργήσουμε τα τροφεία. Θα αντισταθούμε στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση της γης κ.λ.π.

Κλείνοντας,  τι έχετε να πείτε στους Κιλκισιώτες;

Χωρίς καμιά διάθεσης έπαρσης ή αυταρέσκειας πρόσφερα σ’ αυτόν τον τόπο και μέσα από τη συλλογική δράση και προσωπικά και μέσα από τον αγώνα τον αγάπησα. Εξ άλλου δεν θα πάψω να προσφέρω ότι μπορώ, αφού εδώ πια κατοικώ μόνιμα και εδώ θα κλείσω κάποια μέρα τα μάτια. Στον τόπο αυτό και στον καλό  λαό του Κιλκίς, άξιζαν πολλά περισσότερα. Οι αιρετοί βουλευτές, νομάρχες και δήμαρχοι δεν τίμησαν και εκτίμησαν την ψήφο του κόσμου. Ακόμη και στα πλαίσια αυτής τη αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε, μπορούσαν να λύσουν πολλά προβλήματα.  Μια σειρά από έργα που είχαν   εξαγγελθεί δε ξεκίνησαν ποτέ και όσα ξεκίνησαν δε λένε να ολοκληρωθούν. Δεν είναι υπερβολή, για παράδειγμα, αυτό που λέω και έχω γράψει. Ότι η πόλη του Κιλκίς είναι η χειρότερη πρωτεύουσα νομού της Ελλάδας. Όσοι έχουν βρεθεί σε άλλες πόλεις καταλαβαίνουν τι λέω.
Αυτό που έχω να πω στο λαό του Κιλκίς, είναι να ψηφίσει με βάσει τις εμπειρίες και τα βάσανα που περνάει. Να αποδοκιμάσει τους υποψηφίους των κομμάτων που είναι υπεύθυνα για τις πολιτικές που τον έχουν φέρει σ’ αυτή τη κατάσταση. Να αποδοκιμάσει τους διάφορους τάχα «ανεξάρτητους» και «αντάρτες». Η μόνη λαϊκή απάντηση είναι ο αγώνας και η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θ.Π.