Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 1:34:46 μμ
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2008 09:02

Λόγος και αντίλογος

Ένα σχόλιο του συνεργάτη μας Κώστα Πινέλη από τη μόνιμη στήλη του “Κατά ριπάς” σχετικά με τις αμοιβές στο υποθηκοφυλακείο Κιλκίς προκάλεσε την αντίδραση της διεύθυνσης του Υποθηκοφυλακείου, η οποία μας έστειλε την ακόλουθη απάντηση, την οποία  ευχαρίστως και ως έχει δημοσιεύουμε:


Αξιότιμοι κύριοι,
Διαβάσαμε το φύλλο της 1.10.2008 της σεβαστής τοπικής εφημερίδας του Κιλκίς “ΕΙΔΗΣΕΙΣ” και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στη σελίδα 11 και στη στήλη, “Βολές κατά Ριπάς”, αναφέρεστε στο Υποθηκοφυλακείο Κιλκίς με αρνητική διάθεση για το ύψος χρεώσεως αντιγράφου. Εάν όμως πριν τη δημοσίευση του κειμένου κάνατε τον κόπο να επικοινωνήσετε μαζί μας, θα είχατε πληροφόρηση για το θέμα που σας απασχόλησε και θα μπορούσατε, με τη σειρά σας, να προσφέρετε στους αναγνώστες σας ακριβή ενημέρωση και όχι εσφαλμένη.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι οι χρεώσεις των υπηρεσιών του Υποθηκοφυλακείου Κιλκίς αποτελούν εφαρμογή των νόμων του Κράτους αποκλειστικά και μόνο, χωρίς να περιέχουν στοιχεία υποκειμενικής εκτίμησης. Οι χρεώσεις αυτές είναι ενιαίες για τα Υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας και δεν αποτελεούν ιδιαιτερότητα του Υποθηκοφυλακείου Κιλκίς, όπως θα μπορουσε να συμπεράνει ένας  καλόπιστος και μη ειδικός αναγνώστης από τη σύνταξη του κειμένου σας.
Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την πικρία μας για την αρνητική αναφορά ειδικά στο Υποθηκοφυλακείο Κιλκίς και για τις εσφαλμένες εντυπώσεις που δημιουργήσατε εις βάρος του.
Για άλλη μια φορά σας διαβεβαιώνουμε ότι το Υποθηκοφυλακείο Κιλκίς εφαρμόζει απαρέγκλιτα τους νόμους του Κράτους, υπέρ του οποίου υφίσταται.
Μάρθα Πλαστήρα
Υποθηκοφύλαξ Κιλκίς

Νόμιμο, αλλά δυσβάστακτο
Ο συνεργάτης μας Κ. Πινέλης, υπόψη του οποίου θέσαμε την επιστολή της κ. υποθηκοφύλακα, σχολιάζει ως εξής:
Πως βγάλατε το συμπέρασμα κ. Υποθηκοφύλακα Κιλκίς ότι, σας κατηγορήσαμε για παράνομη χρέωση υπηρεσιών του Υποθηκοφυλακείου Κιλκίς; Να το ξαναγράψουμε να το διαβάσουν όσοι δεν το διάβασαν. Το σχετικό, λοιπόν,  σχόλιο στη στήλη «βολές κατά ριπάς» έλεγε επί λέξει τα παρακάτω:
«Υποθηκοφυλακείο Κιλκίς. 120 ευρώ για ένα αντίγραφο συμβολαίου! Πάει λέει με το φύλλο… Από ασήμι να ήταν, το φύλλο, λιγότερο θα στοίχιζε...»
Προκύπτει από το κείμενο, ότι σας κατηγορούμε για παράνομες ενέργειες; Προφανώς και εφαρμόζετε νόμους του κράτους και προφανώς οι χρεώσεις ισχύουν  για όλα τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας.
Αλλά ότι είναι νόμιμο, δεν σημαίνει ότι είναι και δίκαιο και ηθικό, όπως είπε κάποιος. Για παράδειγμα, και η μερική απασχόληση και η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία με νόμους του κράτους εφαρμόζονται, είναι όμως δίκαια μέτρα για τους εργαζόμενους; Και η διαδοχική ασφάλιση με νόμο του κράτους εφαρμόζεται αλλά δεν είναι δίκαιη αφού μειώνει σημαντικά τις συντάξεις, όσων είναι ασφαλισμένοι σε πάνω από ένα Ταμεία, και αυτοί είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων που εξέρχονται στη σύνταξη. Μια σειρά   από τέλη και φόροι, τοπικοί και γενικοί, νόμιμα επιβάλλονται χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και δίκαιοι.
Και ούτε ενημέρωση θέλαμε να κάνουμε και μάλιστα εσφαλμένη, γιατί ο κόσμος γνωρίζει τι σημαίνει Υποθηκοφυλακείο, αφού δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει πραγματοποιήσει μια πράξη σε αυτό.
Άλλο πράγμα θέλαμε να σχολιάσουμε και μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Εξ άλλου έχουν γραφεί για τα Υποθηκοφυλακεία τόσα και τόσα.
Εννοούσαμε λοιπόν ότι είναι δυσβάστακτη, ιδιαίτερα για τα λαϊκά βαλάντια, η επιβάρυνση από τις χρεώσεις των Υποθηκοφυλακείων. Και κάποια στιγμή αυτό πρέπει να σταματήσει. Κάποιοι λένε, για να δικαιολογήσουν μια επιβολή κάποιου τέλους το γνωστό λαϊκίστικο. «Έλα μωρέ, ένα πακέτο τσιγάρα το μήνα είναι..»  αλλά ο κόσμος πληρώνει πολλά «πακέτα τσιγάρα» και πακέτο το πακέτο γίνεται εργοστάσιο «Παπαστράτος».
Και για να δούμε τώρα. Τι ακριβώς χρεώνεται και πληρώνει κάποιος 120 ευρώ για να πάρει ένα αντίγραφο συμβολαίου 24 σελίδων με τρία μεγαρόσημα του ΤΑΧΔΙΚ του μισού ευρώ το καθένα;
Μία δικαιολόγηση μπορεί να υπάρχει. Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα Υποθηκοφυλακεία που είναι άμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλά γιατί να είναι άμισθοι αφού επιτελούν δημόσιο έργο;
Η δική σας λοιπόν στόχευση πρέπει να είναι, να καλύπτεται η μισθοδοσία σας από τον κρατικό προυπολογισμό και να πληρώνει ο κάθε πολίτης ένα ποσό για όσα πραγματικά έξοδα έχει η συναλλαγή του  με τα Υποθηκοφυλακεία.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να στραφείτε και να ζητήσετε   τη συμπαράσταση κομμάτων και φορέων και να μην υπερασπίζεστε άδικα για τον κόσμο μέτρα. Εξ άλλου και εσείς εργαζόμενη είστε.