Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 3:42:19 πμ
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 18:36

Με τουριστικό ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις του 2022 από το Κιλκίς

Γράφει ο Ιωαννίδης Βασίλης, Γεωπόνος.

Το 2022, ήταν μια χρονιά που πρόσθεσε πολλά στην βιοποικιλότητα της Περιφερειακής Ενότητας του Κιλκίς.

Από τα πανέμορφα μονοπάτια, της μεταξύ του Πάικου και των Κρουσσίων περιοχής, μέσα στο 2022, αναδείχθηκαν πολλά φυτικά είδη χλωρίδας, με επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά δυο είδη της χλωρίδας του Κιλκίς που χαρακτηρίστηκαν  “Νέα” για την επιστήμη.

Το πρώτο από την αγαπημένη μας λίμνη Δοϊράνη.

Η ονομασία του Βερμάσκο το Ιτεόφυλλο, Verbascum salicifolium Zograf., Ioannidis, Liveri & Dimop., sp. nov., Βερμπάσκο το Ιτεόφυλλο.

(Φωτο.1).

 

Στις όχθες της ρομαντικής λίμνης, με την πλούσια ορνιθοπανίδα και ιχθυοπανίδα το φυτό αποτελεί μοναδική παγκόσμια καταγραφή.

Tο δεύτερο από το αμπελοτόπι της Γουμένισσας.

(Φωτο.4).

 Με την ονομασία Κρεμμυδάκι της Γουμένισσας, Allium goumenissanum Ioannidis & Tzanoud. sp. nov., καταγράφηκε για πρώτη φορά σε τοποθεσίες της Γουμένισσας κρυμμένο στα αμπέλια και τα πλατάνια, μέσα στην ζώνη παραγωγής των φημισμένων κρασιών ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ.

Η ανακοινώσεις αυτές που προκάλεσαν το ενδιαφέρον τόσο επιστημόνων της Κεντρικής Ευρώπης, όσο και Ελλήνων βοτανολόγων που επισκέφθηκαν την περιοχή μόνο για να τα παρατηρήσουν. Η μοναδικότητά τους μπορεί να αποτελέσει και για τους δύο Δήμους, Κιλκίς και Παιονίας, σημείο αναφοράς για την τουριστική τους προβολή.

Εκτός από τις ανακοινώσεις αυτές, την χρονιά που μας αποχαιρετά σε λίγο, προστέθηκαν στην  χλωρίδα του Κιλκίς, που πλέον ξεπερνά τα 1.800 είδη, 25 φυτά από την Ελληνική χλωρίδα που καταγράφηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή.

Ορισμένα από αυτά μάλιστα συνοδεύονται με τον χαρακτηρισμό “Σπάνια”.

Οι ανακοινώσεις, προκάλεσαν την έκπληξη της επιστημονικής κοινότητας,  κάτι που αποτυπώνεται και στο Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας για το 2022, με αναφορές στο Κιλκίς, που το εντάσσουν στις τοποθεσίες με χλωριδικό ενδιαφέρον.

Σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε και η ενδυνάμωση του πυρήνα που δημιουργήθηκε μέσα από το Facebook.

Μέσα από την ομάδα “Η Βιοποικιλότητα του Κιλκίς”, εκφράστηκαν πολλοί Κιλκισιώτες, εξελισσόμενοι ερευνητές, απλοί παρατηρητές της όμορφης φύσης του τόπου μας, που με τις αναφορές τους πρόσθεσαν νέα σημεία τουριστικού ενδιαφέρον για το Κιλκίς καθώς και καταγραφές νέων φυτικών ειδών από την περιοχή.

(Φωτο.2).

 

Μια ανάρτηση στην ομάδα με την ερώτηση, «μήπως έχει συναντήσει κάποιος αυτό το λουλούδι;», γέννησε την πρώτη καταγραφή του είδους Pulsatilla halleri (All.) Willd. subsp. rhodopaea (Stoj. & Stef.) K. Krause στο ηρωικό Σκρά. Το φυτό συνδεδεμένο με την τοπική παράδοση, σύμφωνα με την οποία οι παππούδες της οικογένειας προσέφεραν τα λουλούδια που μάζευαν από το βουνό, στο τέλος του χειμώνα, στις εγγονές τους. Το σπάνιο για την Ελλάδα είδος, ανακοινώθηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό ως νέα θέση του φυτού για την Ελληνική χλωρίδα και η πρώτη για το όρος Πάικο.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του2021, οι αναφορές από την συνεργασία των μελών δημιούργησε νέες επιστημονικές αναφορές, σε καταξιωμένα διεθνή περιοδικά, προβάλλοντας την περιοχή και στο εξωτερικό.

Οι ανακοινώσεις του 2022:

  • Hibiscus trionum

Gr Nomos Kilkis, eparchia Paeonias: Limnotopos village, A. Grigoriadou obs.

  • Veronica barrelieri & Schult. subsp. barrelieri

Gr Nomos Kilkis, eparchia Paeonias: near the lake of Metaleiou, A.Athanasiadis, K.Kostantinidis obs. This species has only a few localities in northern Greece, the nearest on Mt Belles where Arne Strid collected it in 1981 together with Elli Stamatiadou.

  • Echinocystis lobata (Michx.) Torr. & A.Gray

Gr Nomos Kilkis, eparchia Paeonias: near Axios river, A.Athanasiadis, V.Ioannidis obs. New for Nomos Kilkis. This is the second report for Greece.

(Φωτο.5).

 

  • Asplenium scolopendrium L. scolopendrium

Gr Nomos Kilkis, eparchia Paeonias: near the village of Koupa village, woodland and scrub, 524 m, 41°4'10.46'' N, 22°22'27.28'' W, 15.05.2022, Ioannidis obs.

New for Nomos Kilkis. This species is rare in Greece, with the nearest localities in Mt Pieria and Agion Oros

(Φωτο.3).

 

Όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη πώς το Κιλκίς σίγουρα δεν αποτελεί Ζώνη Υποβαθμισμένου Τοπίου, αλλά Ζώνη Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Το πίσω μπαλκόνι του Θερμαϊκού όπως μου αρέσει να χαρακτηρίζω την περιοχή, είναι γεμάτο με σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος για το ένα εκατομμύριο των κατοίκων της συμπρωτεύουσας, που μόλις σαράντα λεπτά από το σπίτι τους μπορούν με μια επίσκεψη να γεμίσουν με εικόνες, γεύσεις και πληροφορίες, μοναδικές.