Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 5:36:40 μμ
Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020 21:48

Μενδώνειο άγος

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης.

Χθες το βράδυ η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δια της υπουργού Πολιτισμού Λ.Μενδώνη πέρασε νομοσχέδιο με 176 ψήφους να δανείζονται, για 25 +25 με ανανέωση ανα 5 χρόνια μετά την 25ετία, οι αρχαιότητές μας,

στα μουσεία του εξωτερικού και βέβαια, όποιος πληρώνει καλύτερα. Δηλαδή η απόλυτη ξεφτίλα ξεπουλήματος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς την οποία ξεφτίλα χρεώνω στους κατά τα άλλα «εθνικόφρονες»της ΝΔ και στην ουρά τους το ΚΙΝΑΛ. Ξεπουλάνε λες και είναι δικά τους, αυτά για τα οποία οι οπλαρχηγοί του ’21 πολέμησαν και σε λίγο καιρό οι ίδιοι υποκριτικα θα μας μιλήσουνε για ανεξαρτησία τη στιγμή που οι «Τούρκοι» φαίνεται ότι είναι ακόμα εδώ.
Είναι το δεύτερο άγος αυτής της κυρίας ( το πρώτο ήταν το ξήλωμα των βυζαντινών αρχαιοτήτων στη στάση Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης) και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο . Να μην πω ότι πρέπει να επέμβουν οι Εισαγγελείς αυτής της χώρας. Καταδικάζει ολόκληρες γενιές Ελλήνων να μην δούνε ίσως ποτέ τις ελληνικές αρχαιότητες αφού μπορεί να βρίσκονται για χρόνια σε κάποιο μουσείο στη Χονολουλού.
Αν ήταν σωστό να γίνεται αυτό τότε τα μεγάλα μουσεία θα νοίκιαζαν, τα Ελγίνεια, την Αφροδίτη της Μήλου, την Νίκη της Σαμοθράκης, τους πίνακες των μεγάλων ζωγράφων για να έχουν κέρδη. Και στο κάτω – κάτω για ότι αφορά τις αρχαιότητες δεν ανήκουν στην δική τους πολιτιστική κληρονομιά. Δεν είναι με λίγα λόγια δικά τους και τα περισσότερα κλεμμένα. Βρεθήκαμε εμείς οι έξυπνοι να βγάλουμε τάχα μου από τη μύγα ξύγκι, αντί να τα έχουμε μόνιμα στα μουσεία μας και να έρχεται όλη η οικουμένη να τα βλέπει.
Η Δεξιά δικαιολογείιται για αυτή την πολιτιστική απαξίωση γιατί το επίπεδό της και οι πολιτιστικές της ευαισθησίες είναι βυθισμένες μεταξύ βορβόρου και Καιάδα θεωρώντας τον πολιτισμό κάτι το γραφικά εμπορεύσιμο ή απαξιωτέο κατά το δοκούν συμφέρον της.και σύμφωνα με το δόγμα της «του κράτους ως λάφυρο» Κατέστρεψε διαχρονικά για τα εργολαβικά συμφέροντα άπειρα στολίδια στη χώρα ( και δυστυχώς συνεχίζει) και μας ανάγκασε να ζούμε σε θλιβερές αρχιτεκτονικά πόλεις άχρωμες, άοσμες και εχθρικές. Αλλά το ΚΙΝΑΛ να είναι συνεργό σ αυτό το άγος δεν το περιμέναμε.
Αντί να ελεγχθεί η εν λόγω «υπουργός» για το ρεζίλι της πλημμύρας των έργων στην Ακρόπολη προβαίνει σε αντεθνικές δια νόμου πράξεις με την συμβολή των άβουλων βουλευτών μερίδας του κοινοβουλίου. Το είδαμε κι αυτό . Πλημμύρα στην Ακρόπολη. Έλεος. Φαίνεται οι αρχιτέκτονες της Μενδώνη θα υπολόγισαν την κατηφόρα για να φεύγουν τα όμβρια.
Σας αξίζουν λοιπόν οι στίχοι του διαχρονικού Γκάτσου ελαφρώς διασκευασμένοι.
Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα
είχες ντυθεί τ΄αρχαία σου τα λούσα
και στο παζάρι με πήρες (τα πήγες) γύφτισσα μαιμού
Ελλάδα Ελλάδα μάνα του καημού.