Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 3:16:36 μμ
etpa
Κυριακή, 08 Αυγούστου 2021 18:39

Ο Χρήστος Ίντος για το βιβλίο του Αν. Αμανατίδη: Εύθυμα ιατρικά και άλλα ενθυμήματα

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Ίντος, δάσκαλος-συγγραφέας.

Από το 2017 και εντεύθεν με ενδιαφέρον διάβαζα στην εφημερίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ του Κιλκίς, στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή της, τα κείμενα του γνωστού σε όλους μας γιατρού και πρώην Δημάρχου Κιλκίς Αναστάσιου Αμανατίδη.

Κέντρισαν το ενδιαφέρον μου, πρώτον, γιατί ήταν γραμμένα με άνεση, αυθορμητισμό, ιδιαίτερο χιούμορ, λόγο δροσερό και ανεπιτήδευτο. Ήταν σαν να ακούς δια ζώσης τον συγγραφέα που ξέρει να κρατά το ενδιαφέρον του συνομιλητή του με σκέψεις και ιδέες που πέρα από τα χρήσιμα καταλήγουν με χαμόγελο και αισιοδοξία.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η αναφορά των πρώτων κειμένων στη Γουμένισσα, την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Αναφέρονταν σε γεγονότα και γνωστά πρόσωπα της δεκαετίας του 1960 και μετέπειτα. Ο Τάσος, που “εξ΄ κι ρουζ”, που “δεν πέφτει έξω”, όπως αποφάνθηκαν οι πολλοί κάτοικοι του Νομού που προσέτρεχαν για εξέταση και ιατρική γνωμάτευση στο ιατρείο του, τοποθετήθηκε το πρώτον στο Νοσοκομείο της κωμόπολής μας. Εκεί πέρασε το “Στρεσσάρισμα” στην άσκηση των καθηκόντων του εξ αιτίας της επινοητικότητας καλού συμπολίτη μας. Το κουβάρι των αφηγημάτων του ξετυλίγεται με την παράθεση πολλών γλαφυρών ενίοτε και ξεκαρδιστικών ιστοριών. Είναι τα εύθυμα ιατρικά ενθυμήματα ενός γιατρού που αγάπησε τον τόπο, τους ανθρώπους του και αγαπήθηκε όσο λίγοι.

Πέρα από τα ιατρικά, τα ενθυμήματα εμπλουτίστηκαν και με άλλες αναμνήσεις από τη μεγάλη προσφορά του γιατρού και των συνεργατών του στον τομέα του αθλητισμού. Προσφορά στην πόλη του Κιλκίς, στον Νομό, στους νέους, στους φιλάθλους. Έτσι δημοσιεύθηκαν πάνω από εκατόν σαράντα αυτοτελείς ιστορίες, εύθυμες, ενδιαφέρουσες, ευανάγνωστες.

 Όλες οι ιστορίες, βιώματα του γιατρού, συγκεντρώθηκαν σε έναν καλαίσθητο τόμο που εκδόθηκε την τρέχουσα χρονιά (2021) με επιμέλεια και εκτύπωση της εφημερίδας ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Ο συντάκτης Θεοφύλακτος Παγλαρίδης με “λίγα λόγια ως εισαγωγή”, λόγια μεστά, μας εισάγει στο ανθισμένο περιβόλι των  αφηγήσεων του Τάσου Αμανατίδη. Εκεί, όπου πέρα από τα ιατρικά ή αθλητικά περιστατικά που δίδονται με ξέχωρο τρόπο, μας προδιαθέτει και για όσα άλλα θα συναντήσουμε στο βιβλίο. Είναι η ανθρωπογεωγραφία του Νομού και πολλά πολιτιστικά, αθλητικά και λαογραφικά στοιχεία των ανθρώπων του.

Ο χορηγός του έργου, Αθανάσιος Κ. Κουκάκης, της γνωστής ομώνυμης Φάρμας που μας κάνει περήφανους, γιατί εδρεύει, δημιουργεί, αναπτύσσεται στον Νομό μας και  πρωτοπορεί στον κόσμο, σημειώνει στο δικό του κείμενο: “ …… ένοιωσα την ανάγκη να καταστεί εσαεί κτήμα του Κιλκίς όλος αυτός ο ιστορικός, λαογραφικός και ανθρωπολογικός πλούτος …... με βαθύτατη επίγνωση της κοινωνικής μας ευθύνης, αναλάβαμε την έκδοση του παρόντος τόμου….”.

Ο συγγραφέας στον πρόλογό του διατυπώνει αναλυτικά το σκεπτικό της συγγραφής των αφηγήσεων και της έκδοσης του εντυπωσιακού και καλαίσθητου τόμου. Πριν περάσει ο αναγνώστης στο κύριο μέρος του βιβλίου του δίδονται πληροφορίες για λέξεις και φράσεις περί ιατρών και ως εισαγωγή τρεις σοφές σκέψεις. Για την ιατρική (Ιπποκράτης), για τον πλούτο και την προσφορά (Ιωάννης ο Χρυσόστομος) και για τη ζωή (Γ. Σεφέρης). Πιστεύω, πως επιλέχτηκαν από τον συγγραφέα για το περιεχόμενό τους αλλά πάνω απ΄ όλα γιατί τον εκφράζουν. Αποτέλεσαν βίωμα της επαγγελματικής και κοινωνικής του πορείας. Στάση ζωής και προσφοράς. 

Μετά από τα εισαγωγικά του βιβλίου έπεται ο λειμώνας των εύθυμων ιατρικών και των άλλων ενθυμημάτων του γιατρού. Ξεκουράζεσαι διαβάζοντας τις ολοζώντανες ιστορίες του. Αν αναφερθούμε σε μια θα αδικήσουμε τις άλλες. Όλες ανθρώπινες και απολαυστικές. “ Ήρωες” ο συγγραφέας και δικοί μας άνθρωποι, της παρέας του και  εκείνοι που προσέτρεξαν στο ιατρείο του με απλότητα, αγωνία, αγάπη, εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Κάθε ιστορία μια ξέχωρη ψηφίδα και όλες μαζί ένα υπέροχο ψηφιδωτό του Ν. Κιλκίς των περασμένων πρόσφατων δεκαετιών.

Πολύ σημαντικές οι επισημάνσεις και οι επεξηγήσεις στο τέλος πολλών ιστοριών. Διευκρινήσεις για ονόματα, προελεύσεις, συνήθειες ανθρώπων του Νομού. Απόδειξη και αυτό του πόσο καλά γνωρίζει τον τόπο του ο Τ. Αμανατίδης.

Συγχαρητήρια στους συντελεστές της έκδοσης. Τον χορηγό Αθανάσιο Κουκάκη, την εφημερίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ, την ψυχή του έργου, γιατρό, Αναστάσιο Αμανατίδη!

Γιατρέ, να είσαι καλά! Το βιβλίο σου είναι όαση και πηγή ψυχικής ευφορίας. Σου ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και συνέχεια δημοσιεύσεών σου. Να διαβάσουμε και άλλα βιβλία σου.

Χρήστος Π. Ίντος