Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, 1:02:25 πμ
etpa
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 05:00

Οι φιλελεύθεροι της αγοράς

Συντάκτης:
Εκείνοι οι διαπρύσιοι κήρυκες της ελευθερίας των αγορών που να λουφάζουν άραγε, τώρα που οι ελεύθερες αγορές εκλιπαρούν την προστασία του κράτους για να επιβιώσουν;
Που είναι εκείνοι που  συνδύαζαν την πτώση του κομμουνισμού ως την αφετηρία για τον θρίαμβο της αγοράς προσδίδοντάς την μάλιστα τον μανδύα του πολιτικού φιλελευθερισμού που για όλα έχει λύσεις, αρκεί να μην παρεμβαίνει το «κακό κράτος»; Ξόρκιζαν τον Κέινς οι καημένοι και τώρα ομνύουν στο όνομά του.

Ιδού που η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει δικαιωμένη. Ναι στην αγορά, αλλά ναι και στον παρεμβατικό ρόλο του κράτους. Αλίμονο αν αφεθεί στους νόμους της αγοράς να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον. Οι γεμάτες τσέπες των Αλογομούρηδων, όπως τους αποκαλούσε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν συνιστούν ιδεολογία. αλλά ήδη παγκόσμια απειλή μεγαλύτερη - σίγουρα ακριβότερη - από εκείνη της διεθνούς τρομοκρατίας.
Κι απομένει στους Αλογοσκούφηδες να αποδείξουν πως τουλάχιστον είναι καλοί μαθητές έστω στα 50 και 60 τους. Αλλιώς το κρίμα σ’ εκείνους και το αλίμονο σ’ εμάς.