Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022, 7:31:51 μμ
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 12:18

Πέντε tips για την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Γράφει ο Παύλος Κουτσοβίτης, ψηχίατρος.

Πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για τα «πρωτάκια» ξεκινάει μια καινούρια εμπειρία συνυφασμένη με χαρά, περιέργεια, συγκίνηση αλλά και αγωνία. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συμβουλές προετοιμασίας που μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλή έναρξη του σχολικού έτους.

 

Κατάλληλη προετοιμασία: Αυτή συμπεριλαμβάνει κυρίως συγκεκριμένη ώρα ύπνου, ιδίως προς το τέλος των διακοπών, ώστε τα παιδιά να μπορούν να ξυπνήσουν ξεκούραστα και να συνηθίσουν τη ρουτίνα.

Επίσκεψη στο σχολείο: Για να μην αγχωθεί το παιδί, αλλά και να ηρεμήσουν οι γονείς, μπορεί να γίνει μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να δει τους χώρους (κυλικείο, τουαλέτα κτλ.) ώστε τις πρώτες μέρες να νιώθει πιο σίγουρο.

Ηρεμία: Πολλοί γονείς προσπαθούν να ενημερωθούν για τον πιθανό δάσκαλο της τάξης, αγχώνονται και απογοητεύονται όταν μαθαίνουν ότι ίσως ο δάσκαλος είναι «αυστηρός» και μεταδίδουν το άγχος στο παιδί. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί η ψυχραιμία και να μη δημιουργηθεί αδικαιολόγητα αρνητικό κλίμα.

Συζήτηση: Καλό θα ήταν οι γονείς να μιλούν θετικά για το σχολείο. Μέσα από τη συζήτηση το παιδί θα μάθει πώς είναι μια αίθουσα με θρανία, ότι εκεί θα μάθει να διαβάζει και να γράφει, πως θα γνωρίσει καινούρια παιχνίδια και θα αποκτήσει νέους φίλους.

Θετική διάθεση: Έχει μεγάλη σημασία για τα παιδιά να νιώθουν τους γονείς τους σίγουρους και ευδιάθετους. Οι γονείς θα πρέπει να συγκρατήσουν τα συναισθήματα ανησυχίας, άγχους και φόβου που μπορεί να νιώθουν και να μη μεταφέρουν τη δική τους συναισθηματική φόρτιση στο παιδί. Η θετική ενέργειά τους θα ενισχύσει με τον τρόπο αυτό την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Με ηρεμία, καλή διάθεση και συζήτηση το παιδί θα καταφέρει να ανταποκριθεί περισσότερο αυτόνομα στη νέα πλέον, σχολική πραγματικότητα. Καλή σχολική χρονιά!