Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:50:16 μμ
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 20:15

Περί του Νοσοκομείου Κιλκίς και της προσφοράς της κλινικής covid-19

Άρθρο-Παρέμβαση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού, ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Η όψη του και μόνον αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της αληθούς κατάστασης του Νοσοκομείου Κιλκίς.

 

Χτισμένο στις δεκαετίες του ’30 και του ’50 με μόνη προσθήκη στις αρχές του αιώνα αυτή της πτέρυγας των Χειρουργείων, το Νοσοκομείο Κιλκίς, μοναδικό στην 4η ΥΠΕ χωρίς Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, φωνάζει από μόνο του, πως δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από όσους κυβέρνησαν την τελευταία 20ετία. Τουλάχιστον. Για να μην πάμε και μακρύτερα.
Επομένως στις συνθήκες της κρίσης αποτελεί ανώφελη σπατάλη δυνάμεων η επιλεκτική επίρριψη ευθυνών για το σημερινό του (κτηριακό) χάλι.
Όταν με το καλό περάσει η πανδημία θα έχουν όλοι τον χρόνο και να ασκήσουν κριτική, να ασκηθούν σε επικρίσεις ή, το ωφελιμότερο, να συνδυάσουν τα προειρημένα και με ολίγη αυτοκριτική.
Τούτ’ αυτό ισχύει και με τις ξεκούδουνες επικρίσεις, κυρίως στο διαδίκτυο, για τη δημιουργία και λειτουργία της κλινικής covid-19 και αν πληροί τις προδιαγραφές και αν έχει τις ειδικότητες κι αν …
Προφανώς και δεν στεγάζεται στους ιδανικότερους χώρους. Προφανέστατα λείπουν και ιατροί ειδικοτήτων.
Και φαεινότερο ηλίου πως δεν μπορεί να νοσηλεύσει βαρέα περιστατικά αφού δεν διαθέτει ΜΕΘ.
Όλα αυτά ισχύουν. Κι ο καθείς δύναται να αποδώσει στους πράσινους, ή στους γαλάζιους ή στους ροζ όσες ευθύνες επιθυμεί η ψυχούλα του και η κούτρα του συγκεφαλαιώνει μετ’ εμβριθείας.
Αλλά σε έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε, συνθήκες «πολέμου», κι όταν γιατροί και νοσηλευτές του ιδρύματος δίνουν καθημερινή μάχη με κίνδυνο και της δικής τους ζωής, αποτελεί τουλάχιστον απρέπεια να μην αναγνωρίζεται ο αγώνας αυτός από όλους. Όπως και να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει επειδή λείπουν ειδικότητες ή δεν έχει ΜΕΘ.
Είναι απρέπεια και αγνωμοσύνη. Εκατοντάδες Κιλκισιώτες είναι φορείς του ιού και έχουν νοσήσει. Πλησιάζουν τους 100 όσοι έχουν νοσηλευτεί και έχουν λάβει εξιτήριο. Εκατοντάδες είναι όσοι παρακολουθούνται καθώς τους έχει δοθεί αγωγή και περνούν ελαφρά τη νόσο στο σπίτι τους.
Η κλινική covid-19 του Νοσοκομείου Κιλκίς προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους Κιλκισιώτες. Κι όσοι μικρόχαροι αναλογιστείτε πόση ταλαιπωρία γλιτώνουν εκατοντάδες συμπολίτες μας νοσηλευόμενοι δίπλα στο σπίτι τους κι όχι στα φρακαρισμένα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου εκτυλίσσονται ήδη σκηνές απόγνωσης-φρίκης.
Να αναγνωρίσουμε λοιπόν αυτόν τον αγώνα, πρωτίστως των γιατρών και των νοσηλευτών. Είναι το ελάχιστο αντίδωρο.
Κι όταν με το καλό περάσει η κατάρα αυτή να τα ξαναπούμε.
Κι έχουμε πολλά να πούμε. Δεν είναι μόνο η ΜΕΘ, δεν είναι μόνο η ξενοδοχειακή νέα πτέρυγα που απαιτείται.
Ξεκίνησε η συνταξιοδότηση των γιατρών που διορίστηκαν επί επικατάρατου ΠΑΣΟΚ, στην δεκαετία που στήθηκε το ΕΣΥ από τον μακαρίτη Γιώργο Γεννηματά. Τα κενά θα είναι τεράστια. Και αναλόγως τεράστια η αναγκαιότητα αναπλήρωσής τους με νέους διορισμούς.
Πεδίον δόξης λαμπρόν ανοίγεται ενώπιον όλων. Για να διαπιστώσουν οι πολίτες ποιοι αριστεύουν στα έργα και ποιοι διακινούν έπεα πτερόεντα.