Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 10:48:25 πμ
Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2020 11:26

Σ. Χρυσάφης σε Πινέλη: Επιμένω: αντίσταση έκαναν όλοι οι Έλληνες κι όχι μόνο το ΚΚΕ

Βλέποντας στην  "ΠΡΩΙΝΗ" το άρθρο του κυρίου Πινέλη χάρηκα που η ενέργειά μου για την ανάδειξη του τραγικών γεγονότων στους οικισμούς της Ποντοκερασιάς βρήκε «ευήκοα ώτα», που θελήσανε να δημοσιεύσουν άρθρα που θα φέρναν το γεγονός στην επικαιρότητα, μήπως οι αρχές ευαισθητοποιηθούν και γίνει το υπάρχον μνημείο αξιοπρεπές.


Διαβάζοντας όμως το περιεχόμενο του άρθρου, η χαρά μου μετετράπη σε θλίψη, όχι από τ’ αναγραφόμενα, αλλά από το ύφος. Δεν γνωρίζω τον κύριο Πινέλη και γι’ αυτό και δεν μπορώ να εξηγήσω το ήθος του και το ύφος του γραψίματος του, «Αει χάσου ρε Χρυσάφη», και ήμουν τυχερός λέει που δεν χρησιμοποίησε περισσότερα... γαλλικά.
Παρόλο το σκαιό ύφος του, δεν μπορώ να μην απαντήσω και να υποστηρίξω με στοιχεία αντικειμενικά το πιστεύω μου, ότι αντίσταση δεν έκανε μόνο το ΚΚΕ -ΕΛΑΣ αλλά όλοι οι Έλληνες.
Θα προσπαθήσω όσο το δυνατόν συντομότερα ν’ αναφέρω καταγεγραμμένα γεγονότα που αντικειμενικά επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρω, ως ανιστόρητος τόσο στο άρθρο μου για τα γεγονότα του Αμπελόφυτου, όσο και στα αναγραφόμενα στο βιβλίο μου «Αρμαγεδδών του Εμφυλίου».
Ποτέ μου δεν αμφισβήτησα την αντιστασιακή δράση του ΚΚΕ- ΕΛΑΣ.
Οι αντιρρήσεις μου εστιάζονται στο ΄ότι, το ΚΚΕ αφ ’ενός μονοπωλεί την αντίσταση και οικειοποιείται οποιαδήποτε θετική ενέργεια αντίστασης από οποιονδήποτε άλλον και αφ’ ετέρου εμφανίζει όλες του τις ενέργειες καλοπροαίρετες και ιδανικές ,είναι ο καλός, ενώ όλοι οι άλλο είναι οι αιμοσταγείς και προδότες, δηλαδή είναι οι κακοί.
Αναφορικά με την οικειοποίηση, και την εμμονή στο, ό,τι είναι θετικό, είναι αριστερό. Ξεκινάμε από την οργάνωση «Ελευθερία» η οποία πολύ σωστά την αναφέρει ο κύριος Πινέλης ως την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση, η οποία βοήθησε και στην δημιουργία του «Αθ. Διάκου».
«Την ίδια εποχή ο Συνταγματάρχης Ψαρρός, πριν ακόμη αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΚΑ του Καρτάλη στην Θεσσαλία, συγκροτεί μία ομάδα στην Θεσσαλονίκη με την ονομασία «Ελευθερία» και σε συνεργασία με το ΚΚΕ δημιουργεί παραρτήματα σε Κιλκίς Βέροια, Νάουσα Κατερίνη (Αποσπάσματα από το βιβλίο Γασπαριάνου Χρ. «Η Κατοχή» και Καραμαλάκη Γ. «η Εθνική Αντίσταση στο Νομό Κιλκίς»).
Ο Βαφειάδης μάλιστα στα απομνημονεύματά του, σελ. 44, τοποθετεί την ίδρυση της «Ελευθερίας» τον Μάιο του 1941, με δημιουργούς τους Σίμο Κερασίδη, τον Ν. Δηλαβέρη, τον Ψαρρό και τον Γιώργο Μπακατσέλο.
Μετά την ίδρυση του ΕΛΑΣ οι Κερασίδης και Δηλαβέρης πήγαν με τον ΕΛΑΣ ,ο Ψαρρός στην ΕΚΚΑ και ο Μπακατσέλος στον ΕΔΕΣ.» (ο γνωστός Θεσσαλονικιός Βουλευτής της Ε. Κ.) και ο κύριος Πινέλης στο άρθρο του που με καταχεριάζει, την αναφέρει ως πολυσυλλεκτική και όχι του ΚΚΕ.
Ήταν η καλή εποχή που ακόμη οι Έλληνες δεν είχαν διαιρεθεί σε στρατόπεδα.
Σχετικά με τον τρόπο ενέργειας του ΚΚΕ. Απόσπασμα από το βιβλίο του Μητσόπουλου, Καπετάνιου του ΕΛΑΣ «Το 30ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ», σελ. 127.
«Ενθουσιασμένος και εγώ από τις θερμές εκδηλώσεις για το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κάνω κορώνα γεμάτη έξαρση για τον ρόλο του ΚΚΕ…. Τα χειροκροτήματά ήταν λίγα…. Δαγκώθηκα… .οι ακροατές όχι μόνο δεν συμπαθούσαν όλοι το Κόμμα… τους έκανε να κλωτσήσουν κείνο που είπα ότι το ΚΚΕ καθοδηγεί και είναι επικεφαλής του αγώνα….. μπήκαν στον αγώνα από πατριωτισμό, χωρίς να ξέρουν τον ιδιαίτερο ρολό του ΚΚΕ»
Κύριε Πινέλη νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε, ότι καιρός είναι να πάψουμε να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα δεκαετίες μετά από τον φρικτό εμφύλιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν οι μεν καλοί και οι δε προδότες. Φυσικά υπήρξαν μεμονωμένα άτομα που δημιουργήσαν φιλοκατοχικές ομάδες αλλά αυτοί το κάνανε για ίδιο όφελος.
Κύριε Πινέλη, ευχαρίστως θα συνέχιζα τον διάλογο, αν φυσικά χρησιμοποιείται ύφος και γλώσσα κόσμια.