Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 6:10:19 πμ
Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 13:12

Σβήνουν και τα τελευταία μαγαζιά - Ερημώνουν τα χωριά μας

Τέλος παρεπιδημούντων πλήρωναν μόνο οι επαγγελματίες του κλάδου σε οικισμούς άνω των 5000 κατοίκων. Και στο ν. Κιλκίς εκτός από την πρωτεύουσα πλήρωναν μόνο και οι επαγγελματίες του Πολυκάστρου.

Έτσι στα μικρά χωριά υπήρχε η δυνατότητα λειτουργίας μικρών καταστημάτων έστω κι αν φυτοζωούσαν. Όλα αυτά όμως σε λίγο θα ανήκουν στο παρελθόν. Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι το εν λόγω τέλος 0,5% και 5% επί του τζίρου θα τον καταβάλλουν πλέον οι επαγγελματίες - καταστηματάρχες σε χωριά σε χωριά άνω των 500 κατοίκων. 

Τι είναι και που επιβάλλεται το τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί του τζίρου;

Είναι το τέλος που επιβάλλεται υπέρ των δήμων σε κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων, στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός των χώρων δραστηριοποίησης του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα,

β) ζυθοπωλείων και μπαρ, ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας και  καντινών.

Προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική το ανωτέρω τέλος επιβάλλεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%)

Σημειώνουμε ότι η καταβολή του τέλους δεν γίνεται στους δήμους, αλλά απευθείας ανά τρίμηνο μέσω ψηφιακής εφαρμογής στην ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με μια πρόχειρη έρευνα που κάναμε στα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 αυτό το τέλος θα πληρώνουν πλέον, πέραν του Κιλκίς και του Πολυκάστρου και επαγγελματίες-καταστηματάρχες άλλων 26 οικισμών που ξεπερνούν τους 500 κατοίκους, δηλαδή του Αγίου Πέτρου, του Ευρωπού, της Γουμένισσας, της Αξιούπολης, Άσπρου, Βαφειοχωρίου, Ευζώνων, Ποντοηράκλειας, Γοργόπης, Ρυζίων, Γρίβας, Τούμπας, Κρηστώνης, Καμπάνη, Γαλλικού, Νέας Σάντας, Πεδινού, Δροσάτου, Τερπύλλου, Στ. Μουριών, Μικροκάμπου, Ν. Αγιονερίου, Ν. Γυναικοκάστρου, Π. Αγιονερίου, Χέρσου και  Πλαγιάς.

Ήταν το χριστουγεννιάτικο δώρο της κυβέρνησης στην περιφέρεια καθώς η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση  ισχύει από 23 Δεκεμβρίου 2023: Προπαραμονή Χριστουγέννων.

Απευθυνθήκαμε σε έναν  έμπειρο λογιστή, τον κ. πρώην Δήμαρχο Πολυκάστρου, Δημήτρη Σμυδάκη για να υπολογίσει το μέγεθος της ετήσιας επιβάρυνσης των καταστηματαρχών των εν λόγω οικισμών. Ο κ. Σμυδάκης αφού επιβεβαίωσε τα παραπάνω εκτεθέντα, εκτίμησε  την ετήσια επιβάρυνση εξαιτίας της ρύθμισης αυτής από 100 έως 400 ευρώ σε επαγγελματίες μικρών καφενείων κ.ο.κ. των οικισμών άνω των 500 κατοίκων.

Κι επειδή ορισμένοι μπορεί να εκτιμάτε ως υπερβολικό τον θόρυβο για 100 και 400 ευρώ τον χρόνο ιδού το βαρύτερο πλήγμα. Όσοι επιβιώσουν από το τέλος παρεπιδημούντων, μην εφησυχάσουν.  Από φέτος καραδοκεί και το τεκμήριο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκείνο που ορίζει πως έβγαλες δεν έβγαλες, αν είσαι επαγγελματίας δεν μπορείς να δηλώσεις λιγότερα από 10.500 ευρώ τον χρόνο.

Σημειώστε το: Του χρόνου είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι τα περισσότερα καταστήματα και επαγγελματίες στους εν λόγω οικισμούς θα παραδώσουν-κλείσουν  τα βιβλία τους.

Ποιος αντέχει να πληρώνει πρόσθετα 2000 ευρώ ετήσιο φόρο; Με ποιο τζίρο και ποια έσοδα;

Κάπως έτσι η κυβέρνηση ενισχύει την Περιφέρεια και δη τη βόρεια συνοριακή ζώνη της χώρας. Καταστρέφοντας μετά τους αγρότες και τους λιγοστούς επαγγελματίες.

Να μην το ξεχάσουμε: το τέλος παρεπιδημούντων 0,5% και 5% ισχύει και για τα έτη 2022 και 2023. Μάλιστα η κυβέρνηση σε μια επίδειξη γαλαντομίας εξέδωσε απόφαση πως αν πληρώνονταν τα τέλη των δυο τελευταίων ετών μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2024 δεν θα επιβάλλονταν πρόστιμα ή προσαυξήσεις!

Να συνεχίσουν έτσι. Το 2031 θα ψάχνουν Έλληνες και θα απογράφουν χαλάσματα στα σύνορα.