Κυριακή, 18 Απριλίου 2021, 6:17:42 πμ
etpa
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 11:55

Στέφανος Κουφός : Διοικητική μεταρρύθμιση πρόγραμμα “Καλλικράτης”

Συντάκτης:

Η νέα Διοικητική δομή που επιχειρείται με το πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" προσλαμβάνει ανάγκες νέας – εκβάθρων Διακυβερνητικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, μετατροπής σε Κράτος – επιτελικό, ευέλικτο αποτελεσματικό, χειριστή Εθνικών Υποθέσεων και σε Πολιτεία αποκεντρωμένη Δημοκρατική, που να ενσωματώνει δομές και αξίες ισόρροπης τοπικής, κοινωνικής, οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Αυτό προϋποθέτει μεταξύ των άλλων να προσεγγίσουμε την εφαρμογή του με ιδεολογικούς, οραματικούς στόχους συνολικής θετικής πορείας και να αποβάλλουμε άγονες τοπικιστικές διαχειριστικές προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες και αναφορές.
Από όσα ανακοινώθηκαν στα πλαίσια της διαβούλευσης σχετικά με το πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" και της καθιέρωσης αιρετής αυτοδιοίκησης σε πρωτοβάθμια (νέοι Δήμοι) και Δευτεροβάθμια Περιφερειακή Διοίκηση, προέχει τώρα να αποφασισθούν οι συγκεκριμένες  αρμοδιότητες που θα έχουν με ανάλογους πόρους διασφαλισμένους ώστε να είναι εφαρμόσιμοι οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι τους και με θεσμικές ελεγκτικές αρχές που να διασφαλίζουν χρήση Διοίκηση και προστασία του πολίτη.
Ειδικότερα  οι αρμοδιότητες των νέων Δήμων (Δημόσιου χαρακτήρα και παροχής Υπηρεσιών στους πολίτες με κοινωνικές, οικονομικές και Αναπτυξιακές πτυχές) θα πρέπει να έχουν εύρος ενιαίου αναπτυξιακού, χωροταξικού, πολεοδομικού, συγκοινωνιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και βασισμένου σε νέες τεχνολογίες γνώσης πληροφορικής ώστε να εξασφαλίζουν αειφορική ανάπτυξη, αλλά και παρουσία κοντά στον πολίτη τις ανάγκες του οποίου κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο θα πρέπει να υπηρετούν.
Συνεπώς οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες με τους ανάλογους πόρους που θα προσδιοριστούν θα αποτελέσουν τον ασφαλέστερο οδηγό – πυξίδα για να προσδιορισθεί το εύρος το μέγεθος και τελικά ο αριθμός των νέων Δήμων και στο Νομό μας αν π.χ. θα πρέπει να είναι 5,4,3 ή 2 και με ονοματολογία αρχαιολογικών αναφορών π.χ. Δήμος Κρηστώνης ή Κρηστωναίων, Ευρωπαίων, Παιόνων και άλλων τοπικών αναφορών, οικοσυστημάτων κ.λπ.
Βρισκόμαστε ως χώρα σε κρίσιμη καμπή με κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης. Προέχει να ορθοποδήσουμε οικονομικά.
Να διορθώσουμε διαχρονικές, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις με πάταξη τις φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής της σπατάλης και διαφθοράς να εφαρμόσουμε άμεσα πολιτικές ανάπτυξης αύξησης της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της οικονομίας, με κοινωνική υποδοχή και συνοχή.
Το πρόγραμμα "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" θα πρέπει να το υλοποιήσουμε σε συνθήκες και με προϋποθέσεις που θα θωρακίζουν την επιτυχή εφαρμογή του.