Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 2:46:10 μμ
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 12:06

Θ. Βαφειάδης: Σαν Σήμερα - Η εκλογή της «Μις Κιλκίς» στις 10 Ιανουάριου 1931

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

«Ποτέ η γυνή δεν περιφρονεί το ωραιότερο προνόμιο το οποίο η φύσις της εδώρησεν: το κάλλος», έγραφε σε επιστολή της στον Βλάση Γαβριηλίδη το 1896 η Καλλιρρόη Παρρέν. Αν αυτή ήταν η άποψη της ηγέτιδας των φεμινιστριών για το γυναικείο κάλλος, εύκολο είναι να φανταστούμε τη θεοποίηση της ομορφιάς από τις υπόλοιπες εκπροσώπους του γυναικείου φύλου που δεν σκάμπαζαν από φεμινισμούς, ισότητες και τα συναφή. Άλλωστε, από τη μυθική εποχή που ο Πάρις έδωσε «το μήλον της έριδος» στην ωραία Ελένη δεν υπήρξε γυναίκα που να μη θέλησε να βρεθεί στη θέση της.

 

Από το 1929 που αναβίωσαν τα καλλιστεία, πλήθος ευειδών και καλλίκορμων δεσποινίδων επεδίωξαν να εισπράξουν μια πιο επίσημη αναγνώριση της καλλονής τους πέρα από τις συνήθεις φιλοφρονήσεις που εισέπρατταν στους περιπάτους, η πιο τετριμμένη των οποίων συνοψιζόταν στο γνωστό περί του πατρός ζαχαροπλάστου ερώτημα. Μετά μάλιστα την παγκόσμια αναγνώριση των Ελληνίδων «μίσσες» των δυο προηγουμένων ετών, της Ασπασίας Καρατζά και της Αλίκης Διπλαράκου, η συμμετοχή στους διαγωνισμούς ομορφιάς πήρε τη μορφή επιδημίας. Ο πρώτος μάλιστα διαγωνισμός ομορφιάς του 1931 διεξήχθη στην Κοκκινιά τον… Δεκέμβριο του 1930 με τους Πειραιώτες να επιδεικνύουν πρωτοφανή σπουδή λες και θα έχαναν το πιλάφι.

Στο Κιλκίς ο διαγωνισμός ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Κιλκίς 1931 πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου στην αίθουσα του κινηματογράφου «Διονύσια». Στην χορευτική εσπερίδα παρουσιάσθηκαν οι διαγωνιζόμενες με εντυπωσιακές βραδινές τουαλέτες προσπαθώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις των παρευρισκομένων αλλά κυρίως της κριτικής επιτροπής. Την επιτροπή δεν αποτελούσαν βέβαια δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες όπως στις μεγάλες πόλεις αλλά καραβανάδες και δημόσιοι υπάλληλοι: οι συνταγματάρχες Μητσόπουλος και Μαυρομμάτης, ο μοίραρχος Λεμονής και ο υποδιευθυντής της Αγροτικής τράπεζας Ριζοβαρίδης. Οι υποψήφιες για τον τίτλο ήταν 15 και κάθε μια από αυτές είχε τους φανατικούς υποστηρικτές της, οι οποίοι κατά τη διάρκεια των διαφόρων χορών προσπαθούσαν με επευφημίες να επηρεάσουν την κρίση της επιτροπής υπέρ της εκλεκτής τους.

Στις μια τα μεσάνυχτα η επιτροπή, μετά από μακρά σύσκεψη, αποφάσισε να ανακηρύξει ως «Μις Κιλκίς 1931» τη δεσποινίδα Χαριτωμένη Κεχαγιά. Η ανακοίνωση της επιτροπής έγινε δεκτή από το κοινό με ζωηρά χειροκροτήματα και ζητωκραυγές υπέρ της επιτυχούσας. Πώς όμως ήταν η πιο ωραία Κιλκισιώτισσα του 1931: «Η δις Χαριτωμένη Κεχαγιά κατάγεται εκ Θράκης, είναι μόλις 18 ετών έχει ωραιότατον ανάστημα και μάτια γαλανά τα δε χαρακτηριστικά της είναι συμπαθητικώτατα». (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ 13-1-1931). Όσο για την αμεροληψία της επιτροπής αυτή ήταν αδιαμφισβήτητη αφού «εξαιρετικώς εφέτος ουδεμία ουδαμόθεν ηκούσθη διαμαρτυρία δια την απόφασιν επιτροπής».

Μια μέρα νωρίτερα στις Μουριές δόθηκε χοροεσπερίδα για την ανάδειξη της «Μις Μουριών 1931». Η αίθουσα του χορού «ήτο ωραιότατα διακοσμημένη αποκλειστικώς δι’ εθνικών χρωμάτων», λες και επρόκειτο περί εθνικής τελετής. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τον φρούραρχο Μουριών, τον αστυνομικό σταθμάρχη, δυο δικολάβους και έναν έμπορο και οι υποψήφιες για τον τίτλο ήταν οκτώ. Στις 12 τα μεσάνυκτα η κριτική επιτροπή, κατόπιν μακράς συσκέψεως πιθανώς λόγω των εθισμένων στις μακρόσυρτες αγορεύσεις δικολάβων, αποφάσισε να ανακηρύξει ως νικήτρια την δεσποινίδα Ξανθίππη Κοκκίδου. Πως ήταν αυτή η μις; «Η Δις Ξανθίππη Κοκκίδου κατάγεται εκ Στρωμνίτσης είναι μόλις 18 ετών, υψηλή, λεπτή με μαύρα μάτια και καλλιτεχνικώτατας γραμμάς του σώματος (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ 22-1-1931).

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να αλιεύσουμε ειδήσεις για τις άλλες «μις» της περιφερείας Κιλκίς αλλά είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο εκτός από τη Μις Κιλκίς και τη Μις Ακίντζαλι σίγουρα υπήρξαν και άλλες Μις, όπως η Μις Παπράτ, η Μις Κιουρκούτ, η Μις Χαϊδαρλί και αν υπήρχε και Κωλοπειτινίτσα σίγουρα θα είχαν εκλέξει και εκεί τη δική τους Μις.

(Από το βιβλίο μου «χρονικό του Κιλκίς 1913-1940).

 

Περισσότερα άρθρα και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα και στο fb του τεχνικού γραφείου K4station.