Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 3:08:38 μμ
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2007 04:52

Θεμιστοκλής Θ. Ανθρακίδης : Δώστε στους νέους δυνατότητα συμμετοχής

Mε αφορμή τα τεκταινόμενα για το ΔΗΣΥΝ (Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Κιλκίς), το οποίο μετονομάζεται σε ΤΟΣΥΝ (Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας) κάποιες σκέψεις μοιραία γεννώνται.
Μία ανοιχτή Δημοκρατική διαδικασία στο χώρο της νεολαίας, η οποία μάλιστα έχει τέτοια χαρακτηριστικά συμμετοχικότητας, δε μπορεί να υποβιβάζεται σε μια εξόφθαλμα κατευθυνόμενη διαδικασία. Μια καινοφανής και συνάμα πρωτοφανής διαδικασία που δεν έχει προηγούμενο στα δρώμενα της νεολαίας τείνει να εξελιχθεί σε μια παρωδία.

Το ΤΟΣΥΝ είναι ο μοναδικός θεσμός στον οποίο εκπροσωπούνται οι νέοι και οι νέες ενός δήμου με τρόπο εκλογικά άμεσο (καθολική ψηφοφορία εγγεγραμμένων στους καταλόγους) και όχι μέσω συλλόγων. Οπότε και ο μοναδικός τρόπος επηρεασμού αυτού είναι με τα μητρώα εγγραφής που δίδουν και το δικαίωμα ψήφου στους εγγεγραμμένους σε αυτά.
Ενώ πανελλαδικά υπάρχει εγκύκλιος που καθορίζει τέσσερις μήνες προθεσμία αρχόμενη από Ιούνιο για εγγραφές νεολαίων ηλικίας 15 μέχρι και 28 ετών, ο Δήμος Κιλκίς που είναι και υπεύθυνος για τις σχετικές διαδικασίες απέκρυψε αυτό το γεγονός και μέσω του τοπικού τύπου στις 4 και 5 Οκτωβρίου ανακοίνωσε εγγραφές, που «άκουσον άκουσον», θα ελάμβαναν τέλος στις 11 Οκτωβρίου!
Ήταν πέρα από κάθε λογική η σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής και βρίσκει σφόδρα αντίθετο κάθε λογικά και δημοκρατικά σκεπτόμενο άτομο. Εάν δεν πρόκειται περί σχεδίου που ενέχει σκοπιμότητα, το οποίο και απευχόμεθα, τότε μάλλον πρόκειται περί ολισθήματος, ανοργανωσιάς ή απλώς απαξίωσης για έναν θεσμό που αφορά τους νέους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια διαδικασία με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή. Εάν αυτές τις διαδικασίες θέλουν ορισμένοι ας τις χαρούν μόνοι τους. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων δε θα επικυρώσει με τη συμμετοχή της μια μεθοδευμένη, ανιαρή και συνάμα άκομψη εκλογική διαδικασία η οποία μάλιστα ευνοεί και συγκεκριμένη μόνο μερίδα νέων, καθότι στους λοιπούς δε δόθηκε το δικαίωμα να εγγραφούν.
Προκύπτουν λοιπόν κ. Δήμαρχε τα εξής ερωτήματα:
1. Πώς είναι δυνατόν να αποστερείται η δυνατότητα της συμμετοχής και της ψήφου από την πλειοψηφία των νεολαίων;
2. Γιατί ερμηνεύεται η εγκύκλιος του υπουργείου κατά το δοκούν και εφαρμόζεται μονάχα η ημερομηνία λήξης των εγγραφών, όπως την προβλέπει η σχετική εγκύκλιος αλλά η ημερομηνία έναρξης, που θα έπρεπε να’ ναι τον Ιούνιο απεκρύφθη; Ακόμη και στις διαδικασίες τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά (τα στοιχεία της εγκυκλίου είναι διαθέσιμα για κάθε ενδιαφερόμενο).
3. Γιατί τέτοιος περιορισμός στις διαδικασίες με σκοπό να δημιουργηθεί ένα όσο το δυνατόν μικρότερο και κατ’ επέκτασιν ελεγχόμενο εκλεκτορικό σώμα; Κατά ποία αντίληψη περί συμμετοχής της νεολαίας στα κοινά, η οποία διακηρύττεται μάλιστα σε όλους τους τόνους, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, 270 άτομα που τους επετράπη να εγγραφούν ως μέλη με δικαίωμα να ψηφίσουν, εκφράζουν και αντιπροσωπεύουν τους πλέον των 4000 νέους και νέες του δήμου μας; Η ενασχόλησή σας κ. Δήμαρχε τόσα χρόνια με τα κοινά σας δίδαξε ότι τα 270 μέλη, δηλαδή το 5% της νεολαίας του δήμου και όσοι εξ αυτών τελικά θα ψηφίσουν, είναι αντιπροσωπευτικά των πλέον των 4000 νέων του δήμου Κιλκίς;
4. Είναι τόσο απειλητική η συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά και παρατηρούνται προσπάθειες χειραγώγησής της; Αν είναι έτσι τότε δεν είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές παρωδία και να χαθεί τόσος χρόνος … απλά ας διορισθεί κάποιος!
5. Έχουν λυθεί μήπως όλα τα άλλα προβλήματα του Δήμου και τώρα καίγονται κάποιοι να λύσουν τα της νεολαίας; Σας πληροφορώ ότι με χαλκευμένες διαδικασίες και τακτικές που υπονομεύουν τη συμμετοχή μόνο περαιτέρω προβλήματα δημιουργούνται.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς εξέδωσε την εξής ανακοίνωση στον τοπικό τύπο της περασμένης εβδομάδας: «Το Μητρώο Νέων, που άνοιξε στον Δήμο Κιλκίς απ’ την 1η Οκτωβρίου, θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τη δημοσίευση της προκήρυξης των εκλογών». Αυτό αναφέρεται σ’ ανακοίνωση του Δήμου Κιλκίς, με τη σημείωση ότι «έτσι θα υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος για να ολοκληρωθεί η εγγραφή όλων των νέων στο Μητρώο». Τα μητρώα παραμένουν κλειστά από την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, και άρα η ανακοίνωση ήταν παραπλανητική και ψευδής.
Στην ίδια ανακοίνωση του δημάρχου αναφέρεται επίσης ότι «Η σημερινή δημοτική αρχή θεωρεί την υπόθεση της συμμετοχής της νεολαίας μας ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για το δήμο». Δυστυχώς οι ευαισθησίες και οι διακηρύξεις περί δημοκρατικότητας και συμμετοχικότητας πάνε περίπατο και μόνο όταν εξυπηρετούν προσωπικούς σχεδιασμούς επιστρατεύονται.
Προτείνω το αυτονόητο: 1. Άνοιγμα, δηλαδή απλοποίηση διαδικασιών και όχι αποκλεισμοί, και 2. παράταση των διαδικασιών ώστε να προλάβουν να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι και με τη συμμετοχή τους να δώσουν αξία και υπόσταση σε έναν μέχρι τούδε μάλλον παραμελημένο θεσμό. Μόνο η μαζική συμμετοχή και έκφραση των νέων ανθρώπων του τόπου μας μπορεί να του δώσει την απαραίτητη αίγλη που του αρμόζει.
Νοοτροπίες και λογικές που ευνοούν αδιαφάνειες και δολιχοδρομίες δεν αρμόζουν στους νέους και τις νέες αυτού του τόπου. Καλύτερα είναι να αφεθούν αυτές οι διαδικασίες ελεύθερες να λάβουν χώρα δίχως να ενσπαρθεί το μικρόβιο της προσωπικής έριδας και της άνευ ουσίας διαμάχης. Δεν ενδείκνυται και δεν προσφέρεται ο χώρος της νεολαίας για μικροπολιτική και εκμετάλλευση. Αυτά συμβαίνουν σε άλλους χώρους και πρέπει να μείνουν μακριά από το ΤΟΣΥΝ.
Κύριε Δήμαρχε, βασιζόμαστε στη δημοκρατική σας κουλτούρα και πιστεύουμε, πως έστω και τώρα, θα δώσετε την απαραίτητη λύση.

Ο Θ. Θ. Ανθρακίδης
είναι οικονομολόγος,
π. μέλος Δ.Σ. Δημοτικού Συμβουλίου
Νεολαίας Κιλκίς