Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021, 11:10:52 μμ
etpa
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 18:50

Θεόδωρος Πασσαλίδης : Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά Οι αλευροβιομήχανοι κερδοσκοπούν

Συντάκτης:
Οι αλευροβιομήχανοι προαναγγέλουν αυξήσεις στα άλευρα. Οι σιτοπαραγωγοί στημένοι στη γωνία με τα 10-12 λεπτά/κιλό. Ο υπουργός οικονομικών και η Κυβέρνηση απλώς παρακολουθούν τους εν δυνάμει κερδοσκόπους. Κάποιοι μεσάζοντες και έμποροι προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την καταστροφή της παραγωγής των σιτηρών στη Ρωσία και προαναγγέλουν αύξηση στο σιτάρι-άλευρα-ψωμί.

Ένα μεγάλο ποσοστό των σιτηρών πουλήθηκαν στις αλευροβιομηχανίες τον Ιούνιο με 10-12 λεπτά το κιλό.
Πως σήμερα προαναγγέλουν οι αλευροβιομήχανοι υψηλές αυξήσεις την στιγμή που αγόρασαν από τον παραγωγό φθνό σιτάρι;
Για μια ακόμη φορά βγαίνει το συμπέρασαμ ότι οι καταναλωτές πληρώνουν την ακρίβεια, χάνουν οι αγρότες, κερδίζουν οι ενδιάμεσοι και το εμπόριο.
Όλοι πληρώνουν την ανικανότητα της Κυβέρνησης να επιβάλει όρους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά και να βάλει στο περιθώριο διος υπουργός και η κυβέρνηση ποιοί κοστολογικοί έλεγχοι έγιναν σε εμπόρους σιτηρών και αλευροβιομήχανους και πως δικαιολογείται η ανακοίνωση του συνδέσμου των για ανατιμήσεις αλεύρων μέχρι 20%.
Υπάρχει καταγγελία εδώ και αρκετό καιρό στην επιτροπή ανταγωνισμού για καρτέλ στη διαμόρφωση τιμών η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Το υπουργείο οικονομίας και ανταγωνισμού εντόπισε επιχείρηση που πούλησε άλευρα 12 λεπτά ακριβότερα μέσα στις τελευταίες 15 μέρες.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να φανεί αποτελεσματική στους κερδοσκόπους οι οποίοι καραδοκούν να προβούν σε μεγάλες αντατιμήσεις στα άλευρα.
Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βάλει φρένο στις ανατιμήσεις στα άλευρα με το νόμο 703/1977 περί ανταγωνισμού με ασφαλιστικά μέτρα άμεσα.
Αποδεικνύεται ότι υπάρχει απουσία σταθερού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και αδυναμία των αρμοδίων φορέων να ελέγξουν και να πατάξουν την κερδοσκοπία που γίνεται σε βάρος των παραγωγών αγροτικών προϊόντων και σε βάρος του καταναλωτή.