Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 3:58:12 μμ
Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008 04:21

Χρήστος Ανδρεανίδης : Αναλαμπή Ελπίδας

Σε χειμερινή διέλευσή μου από την Εγνατία δίπλα από το ατμοηλεκτρικό σταθμό Αγίου Δημητρίου φαντάστηκα σειρά ανεμογεννητριών στο Βέρμιο    πάνω από τους ογκώδεις πύργους ψύξης. Η αντίθεση αυτής της εικόνας μπορεί να είναι αναλαμπή ελπίδας για το περιβάλλον γιατί θα περιλαμβάνει χαμηλά αυτό που πρέπει να καταργήσουμε και από πάνω αυτό που πρέπει να προωθήσουμε.

 Η πρόσφατη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής Ρυακίου - Αγίου Δημητρίου - Ακρινής με οδήγησε στον χάρτη. Το Φλάμπουρο η πρώτη κορυφή του Βερμίου βορειοανατολικά του Αγίου Δημητρίου πάνω από το καρβουνοφάγο εργοστάσιο έχει υψόμετρο 1500 μέτρα όπως και οι άλλες κορυφές βορειότερα.
  Σε αυτές τις πρώτες κορυφές από την πλευρά της Δυτικής Μακεδονίας καιρός είναι να δρομολογηθεί η κατασκευή του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου με σειρές ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος αντίστοιχης με των τεσσάρων ρυπογόνων εργοστασίων που αύξησαν τα ποσοστά του καρκίνου σε όσους δεν ξεσπιτώθηκαν από το «Ρουρ» της Ελλάδας.
 Εφικτός στο άμεσο μέλλον φαίνεται ο οραματικός αυτός στόχος για την Ελλάδα. Μπορεί να αποτελέσει όραμα και για την Ευρώπη και να επηρεάσει την παγκόσμια ενεργειακή συμπεριφορά με την πραγματική φωτογραφία ανεμογεννητριών πάνω από τους πύργους ψύξης.
 Στον εθνικό μας προγραμματισμό δεν γνωρίζω τα σημεία κατασκευής αιολικών σταθμών ενέργειας γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε αντίστοιχος χάρτης. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η χώρα μας δεν προώθησε όσο θα έπρεπε της κατασκευή των αιολικών πάρκων με αποτέλεσμα να υπολείπεται από άλλες χώρες.
 Πώς να μη αποβληθούμε από το Πρωτόκολλο του Κιότο με ανυπαρξία προγραμματισμού και χωρίς αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών των υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αερίων.
 Η πυρηνική ενέργεια πρέπει να συνεχίσει να είναι αποκλεισμένη στην σεισμογενή μας χώρα.
  Δεν γνωρίζω αν είναι εφικτή η λειτουργία εργοστασίων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.
 Δεν γνωρίζουμε τα μελλοντικά αποθέματα υδάτων για την λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών.
  Ο αέρας θα φυσάει και στο μέλλον για να γυρίζει τις ανεμογεννήτριες για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστά υψηλότατα.
 Αέρινη η αναλαμπή ελπίδας για το περιβάλλον και την σωτηρία του πλανήτη.