Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 2:12:23 πμ
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2008 09:49

Χρήστος Ανδρεανίδης : Σήμανση Οδών

Τα ερεθίσματα των τελευταίων ετών από την σήμανση οδών είναι συνεχή αλλά άναρχα αρχειοθετούνται στην σκέψη μου. Αφορμή για να ανατρέξω σε αυτό το αρχείο και να προσπαθήσω να περιγράψω ιεραρχώντας τα στάθηκε η εξωφρενική θέση που επανατοποθετήθηκε πινακίδα STOP από την αριστερή πλευρά σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης χωρίς γραμμές στο οδόστρωμα στην γωνία κάθετης συνάντησης με άλλο δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Αξιοθαύμαστο είναι ότι σε κανέναν από τους δύο τεμνόμενους πολυσύχναστους δρόμους δεν υπάρχει STOP. Πρότεινα στους αρμόδιους την κατά 90ο περιστροφή της υπάρχουσας λανθασμένης πινακίδας στέλνοντας και φωτογραφία.
Γραμμές που δεν επιτρέπεται να πατάμε στο οδόστρωμα σβήνουν εύκολα στην χώρα μας γιατί άπαντες με συναγωνισμό παραβιάζουμε την απαγόρευση παρά το υψηλό κόστος του χρώματος.
Σε άλλες χώρες χρησιμοποιούν χρώμα σήμανσης στο οδόστρωμα μεγαλύτερου πάχους ικανού για να γίνεται αισθητή από τον οδηγό η επιτρεπτή υπέρβαση της διακεκομμένης αλλά δεν σβήνει εύκολα.
Σε νομαρχιακό μας δρόμο έσπασαν τις τσιμεντοκολόνες των πινακίδων επικίνδυνων στροφών. Η αποκατάσταση δεν έγινε σε διάστημα δεκαετίας σαν να εκτιμήθηκε ότι οι στροφές έπαψαν να είναι επικίνδυνες.
Την εικόνα ορισμένων πινακίδων νομαρχιακών δρόμων που σκιάστηκαν με μαύρο σπρέι αδυνατώ να χαρακτηρίσω.
Δεν μας φθάνει η κακή κατάσταση ποιότητας και γεωμετρικών χαρακτηριστικών των οδοστρωμάτων έχουμε και ενέργειες σαν τις παραπάνω που αυξάνουν τα ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων.
Ευτυχώς που ολοκληρώνονται επιτέλους οι αυτοκινητόδρομοι Π.Α.Θ.Ε. και Εγνατία με τα τμήματα των μεγάλων καθυστερήσεων Μαλιακού, Τεμπών, Νέστου και Νομών Γρεβενών - Ιωαννίνων που θα ανεβάσουν το επίπεδο οδοποιίας της χώρας μας με αντίστοιχη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.
Δεν κατανόησα και δεν κατανοώ τον λόγο που δεν δρομολογείται η κατασκευή αυτοκινητόδρομου δύο κατευθύνσεων στο κομμάτι Χαλάστρα – Πολύκαστρο της Π.Α.Θ.Ε.
Δεν κατανόησα και δεν κατανοώ γιατί δεν δρομολογούνται η ανάπλαση του χώρου και η κατασκευή WC σε όλα τα Πάρκινγκ της Π.Α.Θ.Ε. που θα ανεβάσουν το επίπεδο του πολιτισμού μας. Η εικόνα των Πάρκινγκ είναι απογοητευτική ιδιαίτερα στον παρακείμενο χαμηλής βλάστησης χώρο με τα σκουπίδια πάντα εκτός κάδων απλών ή ανακύκλωσης.
Δεν κατανόησα και δεν κατανοώ γιατί δεν προέβλεψαν την κατασκευή Πάρκινγκ στην Εγνατία αφού είναι αυτοκινητόδρομος ίδιας με την Π.Α.Θ.Ε. τάξης.
Μη σκεφτείτε σας παρακαλώ ότι τα τελευταία είναι εκτός θέματος γιατί η σήμανση πριν από κάθε Πάρκινγκ είναι διπλή σε αποστάσεις πεντακοσίων και διακοσίων μέτρων.
Οι κινούμενοι στην Εγνατία δεν θα έχουν την χαρά να αντικρίζουν τις πινακίδες ούτε οι οδηγοί θα απολαμβάνουν θέα από τις πανέμορφες που διαθέτει η διαδρομή.
Για την οδική συμπεριφορά πολλών Ελλήνων κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι μάλλον δεν γνωρίζουν ότι φλας σημαίνει προειδοποίηση και η χρήση των φλας προειδοποιεί αυτούς που κινούνται σε σχέση με τον διενεργούντα νόμιμη ή επικίνδυνη παράνομη ενέργεια.
Ξεχωρίζω ως την πλέον εκνευριστική και ενοχλητική την υπέρβαση διπλής διαχωριστικής ή άλλων απαγορευτικών γραμμών του οδοστρώματος χωρίς προειδοποίηση.
Αν υπήρχαν στατιστικά των ποσοστών των τροχαίων ατυχημάτων που να οφείλονται στις παραπάνω ενέργειες αυτά θα ήταν υψηλά. Μάλλον δεν αναφέρεται η εμπλοκή παρόμοιων ενεργειών στις εκθέσεις των τροχαίων ατυχημάτων και δεν λαμβάνονται υπόψη.