Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, 10:40:34 πμ
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 10:08

Χρήστος Ανδρεανίδης : Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων

Εδώ και πολλές μέρες προτάσσεται στις σκέψεις μου η παγκόσμια ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργαζομένων στις 28 Απριλίου. Ο θεσμός συνεχίζει να βρίσκεται σε περιθωριακή θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη των δεκαπέντε. Δεν γνωρίζω σε ποια απελπιστική θέση στα νέα μέλη που έφθασαν την Ευρώπη στις είκοσι επτά χώρες βρίσκεται. Δεν γνωρίζω χρονοδιαγράμματα εναρμόνισης των νομοθεσιών των νέων χωρών.
 Δεν γνωρίζω την πορεία εφαρμογής του θεσμού στην μετά των ημερίδων ή τυμπανοκρουσιών πράξη. Πράξη που στην πλουσιότερη σε θεσμικό πλαίσιο χώρα την Ελλάδα μας συνεχίζει να υστερεί παρά την ιδιαίτερη σοβαρότητα. Η φυσιολογική συνεχής υπερίσχυση της απασχόλησης από όλα τα θέματα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της παγκοσμιοποίησης κάνει εργαζόμενους και εργοδότες να ξεχνούν αυτονόητα και υποχρεώσεις. Το ασφαλιστικό που έπεται της απασχόλησης και είναι στην επικαιρότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη οδηγεί στα όρια της διαστρέβλωσης τον θεσμό Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων.
Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας    μας ανακοίνωσε πρόσφατα τον αριθμό των ελέγχων και τον αριθμό των προστίμων των κοινωνικών επιθεωρήσεων εργασίας. Οι τεχνικές επιθεωρήσεις εργασίας πιστεύω να συνεχίζουν πρώτα τον συμβουλευτικό σε εργαζόμενους και εργοδότες ρόλο και μετά τον ελεγκτικό τους. Οι τεχνικές επιθεωρήσεις να δίνουν πρωτεύουσα βαρύτητα στην ενημέρωση και την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ευαισθησίας εργαζομένων και εργοδοτών. Ευτυχώς δεν προχώρησε προ τριετίας εξαγγελία του ίδιου Υπουργείου για την δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας για να μπερδέψει ακόμη περισσότερο γιατί κάποιοι Γενικοί Διευθυντές εθελοτυφλούσαν προς το δημιουργικό υπηρέτη του θεσμού το Ελληνικό Ινστιτούτο (ΕΛ.Ι.Υ.Α.Ε.). Το ΕΛ.Ι.Υ.Α.Ε. είναι μπροστά σε έρευνα, βιβλιογραφία, εκδηλώσεις και σεμινάρια από όλα τα παραρτήματά του.
Ως πρώτη ιστοσελίδα από όλες τις αρμόδιες που αξίζει και αρέσκομαι να μνημονεύω είναι η www.elinyae.gr  και ακολούθως το ευρωπαϊκό κέντρο του Μπιλπάο www.osha.europa.eu , το  www.ypakp.gr και το  www.eka.org.gr. Οι συχνές επισκέψεις στις ιστοσελίδες από εργαζόμενους, στελέχη και εργοδότες θα ανεβάσει τον θεσμό στο ύψος που του αρμόζει.
Στο μηνιαίο περιοδικό Δράση για την Υγιεινή και  Ασφάλεια  της Εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας  που εκδίδεται δεκαπέντε χρόνια μπορείτε χωρίς τίμημα να γίνετε συνδρομητές εργαζόμενοι και εργοδότες.
Στο περιοδικό αυτό του Απριλίου είδα τα απίστευτα παρακάτω νούμερα και σας προτείνω να προβληματιστείτε στις 28η Απριλίου και ας είναι η αργία της δεύτερης του Πάσχα. Συνεχής καθημερινός προβληματισμός θα ωφελήσει τα μέγιστα όλους μας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε τρία λεπτά πεθαίνει κάποιος από αιτίες σχετικές με την εργασία.
142.400 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από επαγγελματικές ασθένειες.
8.900 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα.
Έως και ένα τρίτο αυτών των 150.000 θανάτων κάθε χρόνο αποδίδεται σε επικίνδυνες ουσίες στον χώρο εργασίας, μεταξύ άλλων στον αμίαντο (21.000 θάνατοι).
Ελάτε να μετρήσουμε την απόσταση της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργαζομένων από την κυρίαρχη Απασχόληση των ανθρώπων.