Quantcast
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, 10:46:40 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 21:01

Χριστούγεννα και πως τα περιμένουμε!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης.

Έφτασαν και πάλι τα Χριστούγεννα. Τον ερχομό τους διαλαλεί ο αγγελικός ύμνος: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» (Λουκ Β’, 14). Μέσα στη ζοφερή ατμόσφαιρα των ημερών μας έρχεται και πάλι αυτή η χαρούμενη γιορτή, για να σκορπίσει τα μαύρα νέφη της απελπισίας, του φόβου και της απογοήτευσης και να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές μας με τη θεϊκή αγάπη, χαρίζοντας μας ελπίδα και κουράγιο.

Έρχεται να μας θυμίσει και πάλι, πως η προσδοκία των αιώνων για τον ερχομό του Σωτήρα και λυτρωτή έγινε ήδη πραγματικότητα. Και ότι η αγάπη του Θεού κατήλθε δια του προσώπου του Υιού αυτού Ιησού Χριστού στο χειρότερο σημείο της καταπτώσεως μας, για να μας συναντήσει και να μας σώσει. Κατά τον ευαγγελιστή Λουκά ο Θεός επισκέφθηκε τον κόσμο (και εποίησε λύτρωσιν τω λαώ αυτού». (Λουκ. Α΄, 68). Και πράγματι με τη γέννηση του Κυρίου στον κόσμο «επεφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις.
Σήμερα το ερώτημα είναι: Εάν η προχριστιανική ανθρωπότητα ανέμενε με πολύ προσδοκία τον ερχομό του Λυτρωτή και Σωτήρα, εμείς οι χριστιανοί πως υποδεχόμαστε άραγε τα Χριστούγεννα; Ζούμε άραγε σε εποχή μετά Χριστόν ή μήπως ζούμε σαν να ζούμε στην προ Χριστού εποχή;

 

Οι αδιάφοροι για το νόημα της εορτής:
Για όλους του χριστιανικούς λαούς τα Χριστούγεννα είναι ένα εξαίρετο εορταστικό γεγονός. Εν τούτοις, αν αναλύσει κανείς αυτόν τον εορτασμό, δεν θα βρει τόσα πολλά στοιχεία, που να μαρτυρούν την πνευματική μας αναγέννηση και τον προσανατολισμό μας προς του καλύτερο. Πολλοί συνάνθρωποι μας περιμένοντας τα Χριστούγεννα σκέπτονται μόνον την εξαίρετη εορταστική κίνηση των ημερών αυτών. Παρατηρείται μεγαλύτερη εμπορική κίνηση και αναμένονται περισσότερα έσοδα στις επιχειρήσεις, αλλά και επιπρόσθετα έξοδα. Άλλοι σκέπτονται τα βάρη, τα οποία ένας οικογενειάρχης καλείται να αντιμετωπίσει κ.ο.κ. Πιο πολύ πάει η σκέψη στο εορταστικό τραπέζι με περισσότερα εδέσματα, ή πάει στα φορέματα και τα δώρα και τις συναφείς φροντίδες, λόγω των εορτών. Όλα όμως αυτά καλά είναι, αλλά είναι απλά και καθαρά εξωτερικά πράγματα και δεν αγγίζουν την ουσία της εορτής των Χριστουγέννων. Είναι αδιάφορα πνευματικά και αντιμετωπίζουν τα Χριστούγεννα με υλιστικό φρόνημα πολλοί άνθρωποι.

 

Οι τυπικά θρησκευόμενοι:
Υπάρχουν και οι θρησκευόμενοι άνθρωποι, οι οποίοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με το δικό τους τρόπο. Αυτοί προσέρχονται στην εκκλησία, νηστεύουν και μερικές ημέρες, εμπλουτίζουν το εορταστικό πρόγραμμα τους με σχετικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, κοινωνούν κατά το έθιμο και τέλος θεωρούν ότι εκπλήρωσαν με το παραπάνω το χριστιανικό τους εορταστικό χρέος, αφού τήρησαν τους παραδοσιακούς θρησκευτικούς τύπους. Ναι, αλλά δεν είναι αυτή η πρέπουσα συμμετοχή των Χριστιανών στο εορτασμό των Χριστουγέννων και τούτο, διότι δεν αποδεικνύει έκδηλη ευγνωμοσύνη καρδιών που σκιρτούν για το ότι «ήλθε το πλήρωμα του χρόνου (και) εξαπέστειλε ο Θεός τον Υιόν αυτού» στον κόσμο για χάρη μας.

 

Οι πραγματικοί πιστοί:
Μια άλλη μερίδα χριστιανών προετοιμάζεται να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα με τη διάθεση να αποβάλλει την αμαρτία και την αμαρτητική διάθεση και να τις θέσει μπροστά στο λίκνο του Θείου Βρέφους, για να απαλλαγεί απ’ αυτές. Ειδικότερα, κάθε χριστιανική ψυχή οφείλει να δεχθεί τα Χριστούγεννα με μια διάθεση λυτρώσεως από ότι την καταπιέζει πνευματικά «Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας!» Ας μη χάσουμε την ευκαιρία. «Αν υπάρχει κλονισμός πίστεως, αν συνέχεται η ψυχή από αμφιβολίες και επιφυλάξεις, πρέπει να δεχθεί το μήνυμα των Χριστουγέννων με την πεποίθεση, ότι εγεννήθη ο Λυτρωτής του κόσμου, ο Υιός του Θεού του ζώντος. Εάν άλλος έχει ηθικούς κλονισμούς και τα βήματά του φέρονται εκεί όπου μόνον η αμαρτία τα οδηγεί, οφείλει με την εορτή των Χριστουγέννων να στραφεί προς το Χριστό και τις άγιες εντολές Του.
Γενικότερα δε, αν κανείς αισθάνεται κάτι συγκεκριμένο να τον πιέζει και να τον απασχολεί ή δισταγμό ή ως κλονισμό ή ως αδυναμία και ηθική έλλειψη, εφ’ όσον θα το υπερνικήσει πρέπει να γνωρίζει ότι θα εορτάσει επάξια τα Χριστούγεννα. Και θα αισθάνεται τη λύτρωση και την απαλλαγή από την αμαρτία και θα διακατέχει εκείνο το οποίο ποθούσε ο Δαβίδ, όταν απευθυνόμενος προς το Θεό έλεγε: «απόδος μοι την αγαλλίασιν του σωτήριου Σου».
Αυτή την αγαλλίαση, αυτή την σωτηρία πετυχαίνουμε, όταν με χριστιανικό παλμό δεχόμαστε το μήνυμα, ότι ήλθε στη γη ο Σωτήρας και ο Λυτρωτής του κόσμου. Και εμείς όλοι τώρα που τα Χριστούγεννα είναι «επί θύρας» ας αφήσουμε την ταλαιπωρημένη και πονεμένη μας καρδιά να αισθανθεί αυτόν τον εορταστικό παλμό, ώστε να είναι η χάρη του γεννηθέντος Λυτρωτή πάντοτε μαζί μας. Χρόνια Πολλά, ευλογημένα, σωτήρια και δημιουργικά.