Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 1:28:44 πμ
Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 17:12

Υπόθεση Πάτρας: Πώς να διακρίνουμε άτομα με ψυχοπαθητικά στοιχεία ψυχρού τύπου;

Γράφει η Ελισάβετ Μελετιάδου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.

Με την υπόθεση της Πάτρας, ακούμε να γίνεται λόγος για ψυχοπαθητικά στοιχεία. Πώς μπορούμε να διακρίνουμε άτομα με αυτά τα στοιχεία, αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας;

 

  • Είναι άνετα και ξέρουν πώς να σας γοητεύσουν στην αρχή.
  • Σας «διαβάζουν εύκολα», με σκοπό όμως να μάθουν τις αδυναμίες και τα ευάλωτα σημεία σας για να τα εκμεταλλευτούν αργότερα.
  • Δεν συγκινούνται με την ευαλωτότητά σας, αντίθετα, τη βρίσκουν σαν ευκαιρία να επωφεληθούν, αδιαφορώντας για το αν σας πληγώσουν.
  • Γι’ αυτούς δεν είστε παρά το μέσο για να κερδίσουν κάτι απ’ τη σχέση με εσάς, όπως τα χρήματά σας, την περιουσία σας, γνωριμίες, εξουσία, ευχαρίστηση ή σεξ. Και συνήθως το κερδίζουν, έστω και με τη βία. Δεν θεωρούν τα συναισθήματά σας σημαντικά, παρά μόνο τα δικά τους και δεν μπαίνουν για κανέναν λόγο στη θέση σας, δεν έχουν δηλαδή ενσυναίσθηση. Καλοί στόχοι είναι τα ευάλωτα, απογοητευμένα και μοναχικά άτομα.
  • Σας χειραγωγούν με λόγια μελετημένα και υπολογισμένα, λένε το σωστό πράγμα τη σωστή στιγμή, χωρίς όμως αυθεντικό συναίσθημα από πίσω.
  • Σας λένε ψέματα, σας εξαπατούν ή σας κλέβουν (δεν θέλουν να βγάλουν χρήματα δουλεύοντας), χωρίς κανέναν ηθικό ή νομικό φραγμό και χωρίς μετά να νιώθουν καμμιά ντροπή, τύψεις, ενοχές, μεταμέλεια και κάποιου είδους στρες, ή διέγερση στο αυτόνομο νευρικό τους σύστημα. Εν αντιθέσει με τον καθένα απ’ εμάς που όταν κάνουμε κάτι αγενές ή φερθούμε άσχημα, το νευρικό μας σύστημα χτυπάει κόκκινο και η καρδιά μας πάει να σπάσει. Γι’ αυτό και μπορούν εύκολα να περάσουν έναν ανιχνευτή ψεύδους με επιτυχία, χωρίς το μηχάνημα να καταγράψει αλλαγή στη νευροφυσιολογία τους.
  • Τέλος, δεν πηγαίνουν ποτέ στον ψυχολόγο.

Η Ελισάβετ Μελετιάδου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, είναι απόφοιτος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μετεκπαίδευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (Ατομικής, Ζεύγους και Παιδιών )και Πιστοποίηση Ψυχοθεραπευτικής επάρκειας απ’ την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμπεριφορικών και Γνωστικών Θεραπειών (EABCT) ΕΕΕΣ/ΑΜΠ:CBT16-081).

Ασκεί το επάγγελμα ιδιωτικά στο γραφείο της, 21ης Ιουνίου 141, Κιλκίς. τηλ 6972006844, 23410-24722.