Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 11:15:42 πμ
etpa
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015 21:56

Αναγκαία η ενίσχυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αξιούπολης-φάρου πολιτισμού

Συντάκτης:

Συνάντηση εργασίας είχε ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης με τον απόστρατο Στρατηγό Δημήτριο Οικονόμου και τη σύζυγό του, Άννα. Το ζεύγος,  άκρως ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν τη γνώση και μόρφωση της νεολαίας της Παιονίας, είναι οι ευεργέτες – δωρητές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αξιούπολης.


Ο κος Οικονόμου, κατέθεσε εγγράφως μια σειρά προτάσεων στο Δήμαρχο Παιονίας με στόχο την ανάπτυξη και διασφάλιση της βιωσιμότητας της Βιβλιοθήκης. Τονίζοντας την προοπτική του Πνευματικού αυτού Κέντρου της Αξιούπολης, πρότεινε δράσεις για τη διαφύλαξη της ζωντανής κληρονομιάς του Δήμου μας.
Στην εποικοδομητική συζήτηση, ο κος Γκουντενούδης επεσήμανε στον Στρατηγό πως παρά τις δυσμενείς συγκυρίες, πρωταρχικό μέλημα της παρούσας διοίκησης είναι η νέα γενιά και η γαλούχηση νέων ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες που θα δώσουν στον τόπο μας όραμα και προοπτική.

 

Η επιστολή
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Η Άννα κι εγώ με την ανοικτή μας αυτή επιστολή σας ενημερώνουμε για τα προβλήματα και τις πάγιες ανάγκες που υπάρχουν στην λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αξιούπολης « Δημήτριος Οικονόμου» της οποίας, τυγχάνουμε Δωρητές – Ευεργέτες.
Τα προβλήματα που σας αναφέρουμε δεν είναι μόνο οικονομικά, είναι κατ’ εξοχήν λειτουργικά.
Η Δωρεά μας προς τον πρώην Δήμο Αξιούπολης, είναι το εκχύλισμα της αγάπης μας προς τα παιδιά της πόλης μας, ένα Χρέος προς την ιδιαίτερη πατρίδα μας.
Είναι ένα όνειρο είκοσι ετών που έγινε πραγματικότητα.
Το κτίριο είναι σύγχρονο σε τρεις ορόφους, συνολικά 450 τ.μ. Το κτίσαμε με πολλή αγάπη, με πολύ μεράκι και προσωπική φροντίδα. Δαπανήσαμε 300.000 ευρώ.
Υπάρχουν σήμερα 9.455 τίτλοι βιβλίων, 581 CD- DVD 4 τοπικές εφημερίδες, 5 εξειδικευμένα περιοδικά. Είναι εγγεγραμμένοι 1.155 χρήστες βιβλίων. Στα δε 9 χρόνια λειτουργίας έγιναν 4.893 δανεισμοί, εκτός αυτών που έκαναν χρήση εντός της βιβλιοθήκης.
Το 60% των χρηστών ήταν από την Αξιούπολη και το 40% από Δημοτικές, Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Παιονίας.
Η Βιβλιοθήκη συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας. Προσφέρει καθημερινά τη Γνώση τη Μόρφωση, την Πνευματική Καλλιέργεια μέσα από το βιβλίο και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Είναι για το Δήμο σοβαρή επένδυση – ένα εργαλείο- που συμβάλλει στην πνευματική – πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Στη Βιβλιοθήκη πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις όπως σχολικές εορτές, ομιλίες, παρουσιάσεις νέων συγγραφέων, εκθέσεις έργων τέχνης, εκθέσεις φωτογραφίας. Υπάρχει μόνιμα έκθεση με φωτογραφικό υλικό που αφορά την ιστορία της Αξιούπολης, μια σπουδαία προσφορά συμπολίτη μας.
Από το 2010 φιλοξενεί και παρέχει στο παράρτημα Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Εθνάρχη, με διαλέξεις, ιστορικά ντοκουμέντα, βιβλία, έντυπα, φωτογραφικό υλικό, CD- DVD.
Από την έναρξη της λειτουργίας το 2005, το θεσπίσαμε σαν κίνητρο, την απονομή τεσσάρων βραβείων « Άννα Οικονόμου» αξίας 1.000 ευρώ το χρόνο τα βραβεία αυτά χορηγούνται σε παιδιά που ξεχωρίζουν για την αγάπη τους στο βιβλίο ( βιβλιόφιλους).
Η τελετή απονομής γίνεται κάθε χρόνο στις μέρες των εορταστικών εκδηλώσεων «ΑΞΙΟΥΠΟΛΙΤΙΚΑ» σύμφωνα με το γενικό πρόγραμμα του Δήμου. Το 2014 τα 4 βραβεία ήσαν ένα βιβλίο της προτίμησης τους και ένα ποδήλατο για κάθε παιδί.
Η επιλογή μας αυτή ήταν, γιατί εκτιμούμε ότι το ποδήλατο, σαν μέσο μετακίνησης μικρών διαδρομών, παρέχει καλή σωματική άσκηση, υγεία, εξυπηρετεί καθημερινές ανάγκες, προστατεύει το περιβάλλον και συμβάλλει στην οικονομία.
Για τη φετινή χρονιά θα είναι ένα βιβλίο και ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο της αρεσκείας τους σε κάθε παιδί( κιθάρα, μπουζούκι, κλαρίνο, ποντιακή λύρα, τρομπέτα, φλάουτο και λαούτο).
Τα βραβεία αυτά στοχεύουν στη στήριξη και ενίσχυση της Μουσικής μας παράδοσης ( δημοτικής – λαϊκής)που μαζί με τα τραγούδια και τους χορούς, διαφυλάσσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα.
Οι δραστηριότητες που σας περιγράφουμε και η καθολική αγάπη των δημοτών, καθιστούν τη βιβλιοθήκη Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας.
Ο φάρος αυτός της γνώσης έχει ζωή, έχει προοπτική. Αισθανόμαστε ευτυχείς που χαρίζουμε στα παιδιά του Δήμου μας μια σημαντική κληρονομιά που θα μείνει ζωντανή για πάντα.
Κύριε Δήμαρχε,
Σχετικά με τη Δωρεά μας αυτή θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι η Δωρεά προς το Δήμο είναι ¨Δωρεά υπό τρόπον» σύμφωνα με το άρθρο 503 του Αστικού Κώδικα.
 Με τη συμφωνία αυτή η κάθε Δημοτική αρχή αναλαμβάνει να τηρεί όπως αναφέρονται λεπτομερώς στην υπ’ αριθμό 50287/28.06.2002 συμβολαιογραφική πράξη την οποία και σας επισυνάπτουμε.
Οι σημαντικότεροι από τους όρους είναι:
- Το κτίριο να λειτουργεί εσαεί στο μέλλον ως Δημοτική Βιβλιοθήκη.
- Να προσληφθεί βιβλιοθηκονόμος και υπάλληλοι
- Να καλύπτει τις ανάγκες σε Ελλήνων και ξένων συγγραφέων
- Να επισκευάζει και να συντηρεί το κτίριο, το μηχανικό εξοπλισμό ( ανελκυστήρα, θέρμανση, κλιματισμό, έπιπλα κ. ά.
- Να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας, όπως το σύστημα πυρασφάλειας, που ήδη υπάρχει, να είναι σε ,λειτουργία, να υπάρχει προστασία απόκλοπή (συναγερμός).
- Να μεριμνά για την καθαριότητα του κτιρίου και του αύλειου χώρου.
- Η βιβλιοθήκη να λειτουργεί καθημερινά και τις απογευματινές ώρες εκτός από τις Κυριακές και τις Εθνικές εορτές.
Κύριε Δήμαρχε,
Η επένδυση αυτή του Δήμου, που παρέχει τόσο σπουδαίο πνευματικό και πολιτιστικό έργο, πρέπει να τύχει της ανάλογης φροντίδας και προστασίας.
Μια μόνο βιβλιοθηκονόμος δεν είναι δυνατόν όσες φιλότιμες προσπάθειες και εάν καταβάλλει, να ανταποκριθεί από μόνη της στα καθήκοντά της και να αξιοποιήσει διάφορα προγράμματα που υπάρχουν.
Μας λυπεί αφάνταστα οι πολίτες να βρίσκουν κλειστή την Βιβλιοθήκη για κάποιους λόγους.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε να συγκροτήσετε μια 3 μελή επιτροπή από εθελοντές υπαλλήλους ή ιδιώτες φίλους της Βιβλιοθήκης, που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν τη βοήθειά τους για την καλύτερη λειτουργία και διοίκηση της βιβλιοθήκης.
Τη λύση αυτή εφαρμόζουν με επιτυχία πολλές πόλεις της χώρας.
Παρακαλούμε με επιστολή μας σε μια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για λόγους ενημέρωσης για τη Βιβλιοθήκη, κρίνουμε χρήσιμο η επιστολή μας να δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο, εφ’ όσον και εσείς συμφωνείτε.
Προσβλέπουμε στην ευαισθησία σας να ασχοληθείτε με την βιβλιοθήκη, γιατί είναι αποτέλεσμα της αγάπης δυο ανθρώπων που με θυσίες προσέφεραν το στολίδι αυτό στην πατρίδα τους.
Με εκτίμηση
Δημήτριος Οικονόμου
Επ. Αντιστράτηγος ε.α