Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021, 2:47:58 μμ
etpa
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 09:07

ΔΕΥΑ Κιλκίς: Θα κόβεται το νερό σε οικοδομές που δεν αποσυνδέουν τα όμβριά τους από το δίκτυο αποχέτευσης

Συντάκτης:

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι καθώς η πόλη πνίγεται σε κάθε βροχή. Το δίκτυο αποχέτευσης δεν αντέχει τον όγκο των βρόχινων νερών που παράνομα έχουν συνδέσει οι ιδιοκτήτες-εργολάβοι πολλών οικοδομών του Κιλκίς. Ξεχειλίζει λοιπόν σε κάθε βροχή το δίκτυο ακαθάρτων και τμήματα της πόλης «πλέουν» στα λύματα, και στην κακοσμία.


Η τριτοκοσμική εικόνα της πόλης έπειτα από κάθε βροχόπτωση έχει απασχολήσει κι άλλες φορές τη δημόσια συζήτηση. Εγείρονται διαμαρτυρίες των πολιτών στις περιοχές της χαμηλότερης πλευράς της πόλης, όπου και καταλήγουν τα δίκτυα, αναλαμβάνονται υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την πάταξη του φαινομένου μέχρι να …σιάξει ο καιρός.
Η αιτία της ασθένειας είναι γνωστή: Σε πολλές οικοδομές είτε οι εργολάβοι-κατασκευαστές είτε οι ιδιοκτήτες έχουν συνδέσει τον αγωγό ομβρίων της οικοδομής στο δίκτυο αποχέτευσης (ακαθάρτων).
Μόνο που το τελευταίο έχει πεπερασμένη χωρητικότητα, αρκεί μόνο για τα ακάθαρτα και σε κάθε βροχόπτωση όταν υποδέχεται μεγάλο όγκο βρόχινων νερών ξεχειλίζει από τα καπάκια των φρεατίων με την κακοσμία να είναι η ελαφρύτερη συνέπεια.
Καραδοκούν μολύνσεις και ο κίνδυνος ασθενειών. Κι αν αυτά είναι γνωστά και κατανοητά, εκείνο που φαίνεται να αλλάζει είναι η στάση της ΔΕΥΑ Κιλκίς.
Από τις παραινέσεις και τις προειδοποιήσεις περνά πλέον στα …έργα. Αφού κατέγραψε όλες τις οικοδομές με τις παράνομες συνδέσεις, έστειλε ειδοποιητήρια με τα οποία καλεί να αποσυνδεθούν από το δίκτυο αποχέτευσης.
Σε κάποιες οικοδομές συμμορφώθηκαν. Σε πολλές όμως ισχύει ο νόμος της αδιαφορίας ή και της αδράνειας. Κι αν κάποτε η ΔΕΥΑ έφτανε μέχρι την προειδοποίηση, η τωρινή διοίκηση είναι, όπως δηλώνει ο πρόεδρός της Βασίλης Καραμπίδης στο eidisis.gr, αποφασισμένη να επιβάλλει τη νομιμότητα.

Ο κ. Βασίλης Καραμπίδης είναι περισσότερο από σαφής:
Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αιφνιδιάζουμε κανέναν: Καταγράψαμε όσους έχουν παράνομες συνδέσεις. Το ξέρουν όλοι από τις αυτοψίες που κάναμε. Ύστερα στείλαμε ειδοποιητήρια με εκκλήσεις και παρακλήσεις και προειδοποιήσεις: Αποσυνδεθείτε.
Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε μηνύσεις και διακοπές νερού, αν και έχουμε το δικαίωμα. Ζητούμε από τους πολίτες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ευθύνη τους και να συμμορφωθούν.
Από εκεί και πέρα όποιος επιμένει στην παρανομία που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των κατοίκων της πόλης αναλαμβάνει και τις ευθύνες του.