Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 2:07:26 πμ
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 19:51

Δήμος Κιλκίς: Κέντρο μόνο στο Χέρσο και καλά φυλαγμένο

Ανακοίνωση Δήμου Κιλκίς σχετικά με την ίδρυση Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στο Χέρσο:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε την ίδρυση κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ''Μαζαράκη'' στο Χέρσο του Δήμου Κιλκίς,   προβάλλοντας ως βασικό λόγο τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο κρίσιμο διάστημα με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις μας αιφνιδίασαν καθώς βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε ρωτήθηκε και δε συμμετείχε στο σχεδιασμό με προτάσεις που θα μπορούσαν να εισφέρουν στην καλύτερη διαχείριση της χωροθέτησης των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων

.

Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να παραμερίσουμε τις όποιες πικρίες μας και να συνταχθούμε ως αρωγοί στην υπόθεση του προσφυγικού, όπως πράττουν και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητα από τους εσφαλμένους κυβερνητικούς χειρισμούς που έχουν σημειωθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Η συμμετοχή και η συνεργασία μας όμως στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων   που χωροθετείται στην περιοχή μας, πέραν του ρεαλιστικού τρόπου αντιμετώπισης, προϋποθέτει βασικούς κανόνες.

Προαπαιτούμενα για όλους εμάς που υπηρετούμε τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς είναι:

  • η εύρυθμη λειτουργία του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων
  • η διασφάλιση της προστασίας και της περιουσίας των πολιτών του νομού

Εχέγγυα για όλα τα παραπάνω είναι οι ρητές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και η διαβεβαίωση ότι ο χώρος φιλοξενίας θα φυλάσσεται για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα άναρχης μετακίνησης και κυκλοφορίας.

Κατανοούμε το δράμα των προσφύγων και συμπάσχουμε στον πόνο τους και στον καημό τους να βρουν μια ελεύθερη και ασφαλή νέα πατρίδα, θεωρούμε όμως ότι δεν πρέπει να μετατραπούν οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας σε αποθήκες δυστυχισμένων ανθρώπων.

Είναι σαφές ότι δε θα δεχθούμε να καταστεί ο Δήμος Κιλκίς σε ένα απέραντο κέντρο φιλοξενίας προσωρινής προσφύγων με νέες εστίες σε Δροσάτο και Κεντρικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαχείριση του προσφυγικού είναι ένα δύσκολο και πολυσύνθετο ζήτημα. Η χώρα μας αξιώνει, και δικαίως, την ισομερή κατανομή των προσφύγων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση τάχιστα να κάνει πράξη το αίτημά της και στην επικράτεια με αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων στις Περιφερειακές Ενότητες.

Με τις θέσεις του Δήμου Κιλκίς συντάσσονται οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου Κιλκίς οι οποίοι και ενημερώθηκαν από το Δήμαρχο Κιλκίς για τις διαστάσεις του ζητήματος.