Quantcast
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 8:30:55 μμ
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014 19:45

Ενταση και βαριές εκφράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς

Πλημμύρες, σχολεία και “Βοήθεια στο Σπίτι” στο επίκεντρο

Μέσα σε μια πρωτόγνωρη ένταση, με φωνές και βαρύτατους χαρακτηρισμούς πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς.
Οι ελλείψεις πετρελαίου στα σχολεία και η αποκάλυψή μας πως ο δήμαρχος έστειλε αναφορά κατά διευθύντριας σχολείου, πυροδότησαν μια εκρηκτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ρούσσου – Σισμανίδη, ενώ το θερμόμετρο ανέβασαν οι απαντητικές επιστολές του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Τσογγίδη σε δημοσίευμα του συνεργάτη μας Κώστα Πινέλη, με τον Γιάννη Φαχουρίδη να κάνει λόγο για «ψεύδη» και «συκοφαντίες» του προέδρου!


Ηταν τέτοιο το κλίμα, που μετά από μια έκρηξη του δημάρχου κατά της κας Ρούσσου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Π. Τονικίδης δήλωσε «φοβισμένος» από το κλίμα και τις αντιδράσεις!

Οι καταστροφικές πλημμύρες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον κ. Σισμανίδη να ενημερώνει πως οι ζημιές από την πρόσφατη πλημμύρα είναι μεγάλες, έχουν κοστολογηθεί και οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τα αρμόδια Υπουργεία. Ο δήμαρχος απέδωσε τα συγχαρητήρια στους υπαλλήλους και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου για την αντιμετώπιση του ακραίου καιρικού φαινομένου. Δήλωσε ευχαριστημένος από την απόδοση των υπηρεσιών. «Ο δήμος αντιμετώπισε μόνος του τα προβλήματα, χωρίς να καταφύγει σε ιδιώτες εργολάβους», τόνισε.
Ο κ. Τονικίδης αντίθετα δήλωσε «λυπημένος και καθόλου ικανοποιημένος από τη διοίκηση του δήμου», ενώ ζήτησε να αξιοποιηθούν και να ενημερώνονται οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων.
Για το θέμα αυτό ο κ. Φαχουρίδης σημείωσε πως η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι υποχρέωση της πολιτείας και αυτή δεν υπάρχει. Ωστόσο, το ότι έκλεισε ο δρόμος για τις Ποταμιές είναι ευθύνη του δήμου.
Σε απάντησή του ο δήμαρχος σημείωσε πως στην περιοχή των Κρουσίων, όπου ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Βαφειάδης έκανε καθαρισμό ρεμάτων και καλή προετοιμασία από το καλοκαίρι, δεν εμφανίστηκαν προβλήματα από την κακοκαιρία. Τα εύσημα στον κ. Βαφειάδη έδωσε και ο σύμβουλος της μειοψηφίας Βασίλης Καραμπίδης: «Ουσιαστική δουλειά με πολύ λίγες δυνάμεις», τόνισε.
Σε άλλο μήκος κύματος ήταν ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κώστας Ζώτος: «Εχουμε δυο νεκρούς δημότες από την κακοκαιρία και εκφράζω τα βαθειά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Πόσο ευχαριστημένος μπορείτε να είστε κ. δήμαρχε; Ζήσαμε το χάος στο δήμο Γαλλικού. Καμία υποδομή δεν υπήρξε, κανένα έργο. Δόθηκαν τόσα χρήματα για την αντιπλημμυρική προστασία, που πήγαν όλα αυτά;»
Ευθύνες στην Περιφέρεια επέρριψε για τις καταστροφικές πλημμύρες ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Γραμματικόπουλος: «Μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα για τη θεομηνία και δεν τα έκανε».
Φανερά εκνευρισμένος απάντησε ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για την πολιτική προστασία Χριστόφορος Πιπερίδης και είναι η πρώτη φορά που ανέβασε τους τόνους της φωνής του στα τέσσερα αυτά χρόνια που βρίσκεται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου: «Δεν δέχομαι από κανέναν να υποβαθμίσει τη συνολική δουλειά των υπαλλήλων και της δημοτικής αρχής. Εγιναν επεμβάσεις σε όλους τους οικισμούς. Κι έγιναν σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους. Αν βρείτε έστω κι έναν πρόεδρο που δεν ενημερώθηκε για τις παρεμβάσεις μας, τότε εγώ θα υποβάλλω την παραίτησή μου.
Να σεβαστείτε επιτέλους και την πλειοψηφία. Δεν μπορεί να μη δέχεστε πως έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες σ’ ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ηδη κλιμάκιο της ΥΑΣΒΕ ξεκίνησε την καταγραφή των ζημιών στα κτήρια σε Γαλλικό, Καμπάνη, Πεδινό και θα συνεχίσει σε όλο το δήμο».
Ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Πρόδρομος Πεντζερετζής εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους δυο νεκρούς και τόνισε πως με επιμονή του δήμου κλιμάκιο του ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές και στην αγροτική παραγωγή.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιάννης Σισμανίδης σημείωσε πως σε συνεργασία με τους προέδρους Σ.Σ. Μουριών και Μουριών έγινε ο καθαρισμός και η διευθέτηση των καναλιών στην περιοχή του Μπέλλες και αποφεύχθηκαν τα προβλήματα στο λεκανοπέδιο.
Ο πρόεδρος του Λειψυδρίου Αλέξανδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως είναι πολλά τα προβλήματα από τις πλημμύρες στο Γαλλικό και τον Ισπανικό ποταμό και ζήτησε να αποκατασταθούν τα προβλήματα μέσα στο 2015.

Εκρηξη για τα σχολεία
Πρωτόγνωρη ήταν η έκρηξη που προκλήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για τις ελλείψεις πετρελαίου στα σχολεία.
Το θέμα έφερε στο συμβούλιο η κα Ρούσσου, έχοντας στα χέρια της την αποκάλυψη της «ΠΡΩΙΝΗΣ του Κιλκίς», πως ο δήμαρχος έστειλε αναφορά στον εισαγγελέα Κιλκίς για τις αντιδράσεις της διευθύντριας του 4ου δημοτικού σχολείου.
Η κα Ρούσσου δήλωσε έκπληκτη για την αντίδραση του δημάρχου. «Αυτός που πρέπει να πάει στον εισαγγελέα για το πετρέλαιο στα σχολεία είναι ο δήμαρχος. Οι μαθητές παγώνουν και αρρωσταίνουν μέσα στις τάξεις. Στο 1ο Δημοτικό Κιλκίς και στο 1ο Λύκειο πετρέλαιο έβαλε ο Σύλλογος Γονέων. Δεν ξέρατε πως στο 4ο Δημοτικό υπάρχουν δυο δεξαμενές για τα δυο κτήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και πως πετρέλαιο υπήρχε μόνο στη μια δεξαμενή;. Στο Ν. Αγιονέρι έκλεισαν το σχολείο από τα προβλήματα που είχαν».
Ο κ. Φαχουρίδης ζήτησε να λυθούν τα προβλήματα θέρμανσης στα σχολεία και να προχωρήσει επιτέλους ο δήμος στην ενεργειακή θωράκιση των σχολικών και δημοτικών κτηρίων, κάτι που θα μειώσει στο μισό το κόστος θέρμανσης για το δήμο».
Εντονα αντέδρασε ο δήμαρχος: «Αυτό το παραμύθι με τα σχολεία να σταματήσει. Για το 4ο Δημοτικό, τηλεφώνησαν Δευτέρα πως δεν έχουν πετρέλαιο, την Τρίτη πήγε να βάλει ο βενζινοπώλης πετρέλαιο στο σχολείο και μας ενημέρωσε πως στη μια δεξαμενή βρέθηκαν 800 λίτρα και στην άλλη 150 λίτρα. Και μετά η διευθύντρια έστειλε επιστολή σε όλους τους διευθυντές των σχολείων για να κάνουν πορεία στο δήμο. Και τώρα ζητά να με συναντήσει. Εκπροσωπήσατε κα Ρούσσου και το Ν. Αγιονέρι. Λέτε να μην ξέρω τι συμβαίνει στο Ν. Αγιονέρι; Αντιμετώπισαν πρόβλημα στη στέγη, το λύσαμε προσωρινά και θα κάνουμε εκτεταμένες παρεμβάσεις όταν είναι κατάλληλος ο καιρός».
Η σύμβουλος της παράταξης της κας Ρούσσου, Αγγελική Αντωνιάδου αρνήθηκε πως δεν υπάρχουν προβλήματα θέρμανσης: «Στο σχολείο της Ευκαρπίας σήμερα άναψαν τα καλοριφέρ» τόνισε.
Η αναφορά του Θ. Βαφειάδη πως τα προβλήματα προέκυψαν λόγω της ακύρωσης του πρώτου διαγωνισμού προμήθειας του πετρελαίου από την προηγούμενη δημοτική αρχή και πως η νέα διοίκηση δεν ευθύνεται και πως υπερέβη τον εαυτό της για να δώσει λύσεις, προκάλεσε την έκρηξη της κας Ρούσσου, που άρχισε να χτυπά επανειλημμένως το χέρι της στα έδρανα.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο συνδικαλιστής δάσκαλος Κώστας Σακελλαρίου τονίζοντας πως εδώ και δυο χρόνια η λειτουργία των σχολείων είναι οριακή σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στα κτηριακά θέματα. «Κάνουμε φέτος υπεράνθρωπες προσπάθειες με τη διαχείριση του πετρελαίου και με πολύ αγωνία προχωράμε. Ανάβουμε για λίγες ώρες τους καυστήρες έχοντας την αγωνία για να μας φθάσει το πετρέλαιο. Γι’ αυτό χρειάζεται να σεβαστείτε τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών. Θα είμαστε μαζί σας αν θέλετε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, αλλά θα είμαστε απέναντί σας αν προσφεύγετε στον εισαγγελέα».

«Βοήθεια στο Σπίτι»
Ένα τρίτο θέμα που προκάλεσε εντάσεις και έντονες αντιπαραθέσεις ήταν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το θέμα έθεσε από την αρχή ο ίδιος ο δήμαρχος λέγοντας πως ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους παρά μόνο μέσω του προγράμματος το οποίο καθυστερεί τις πληρωμές εδώ και χρόνια. «Εμείς έχουμε χρήματα και πρόθεση να πληρώσουμε, αρκεί να το εγκρίνει η Επίτροπος», σημείωσε ο κ. Σισμανίδης.
«Ο δήμαρχος οφείλει να βρίσκει λύσεις. Θέλουμε ενημέρωση για την οικονομική διαχείριση της Κοινωφελούς», ήταν η απάντηση του κ. Τονικίδη.
«Υποσχεθήκατε πως θα βάλετε ορκωτούς λογιστές να ελέγξουν τα οικονομικά του δήμου και των φορέων του, γιατί δεν το κάνατε μέχρι τώρα», έδωσε συνέχεια η κα Ρούσσου. «Ορκωτοί λογιστές θα μπουν παντού» απάντησε άμεσα ο κ. Σισμανίδης.
«Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες και τους ζητήθηκε να υπογράψουν πως έχουν πληρωθεί», τόνισε ο κ. Φαχουρίδης.
Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Βούλα Ποζίδου απάντησε λέγοντας πως “το πρόβλημα με το πρόγραμμα αυτό είναι πανελλαδικό και αφορά την ΕΕΤΑΑ (εταιρία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων) που το διαχειρίζεται. Επιθυμία και στόχος μας είναι να διασφαλίζεται η πληρωμή των εργαζομένων. Η ΕΕΤΑΑ μας υποχρεώνει να πληρώνουμε εμείς τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Μόλις τώρα μας έστειλαν 98.000 ευρώ και αυτό αφορά την πληρωμή ενός μηνιαίου μισθού. Για να ανανεώσουν τις συμβάσεις των εργαζομένων ζητούν να εμφανίζεται πως έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή τους, γι’ αυτό και τους ζητήθηκε να υπογράψουν…»
«Είναι δυνατόν να λέγονται εδώ μέσα τέτοια πράγματα, να μιλάμε για πλασματικές πληρωμές», αντέδρασε Γ. Φαχουρίδης.
Στο σημείο αυτό αντέδρασε και η κα Ρούσσου και ακολούθησε η έκρηξη του δημάρχου, ο οποίος της φώναζε να σεβαστεί τους δημοτικούς συμβούλους και να σταματήσει να διακόπτει το διάλογο. Ηταν τέτοια η έκρηξη του δημάρχου, που ενισχύθηκε και από την κίνησή του να σηκωθεί για να βγάλει το παλτό του, ώστε ο κ. Τονικίδης δήλωσε πως… «φοβάται» από την αντίδραση!

Οι επιστολές Τσογγίδη
Το τέταρτο (!) θέμα που προκάλεσε ένταση ήταν οι επιστολές του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Τσογγίδη, προς την κα Ρούσσου η πρώτη και στις εφημερίδες μας προς τον κ. Πινέλη με αναφορές στον Γ. Φαχουρίδη η δεύτερη.
Η κα Ρούσσου τόνισε πως η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου είναι «απειλητική προς το πρόσωπό μου και φανερώνει μια φαλλοκρατική αντίληψη του κ. Τσογγίδη…»
Ο κ. Φαχουρίδης χαρακτήρισε προσβλητική την απάντηση Τσογγίδη προς τον κ. Πινέλη και πως δεν έχει καμία ανάγκη «αγιοποίησης», όπως είχε γράψει ο κ. Τσογγίδης. «Όταν λέτε πως ζούμε σ’ ένα μικρό χώρο και γνωριζόμαστε, τι υπονοείτε; Γράφετε πως «προσπαθώ να προσβάλλω συναδέλφους σε προσωπικό επίπεδο». Να μου πείτε, ποιους, πότε και με ποιον τρόπο. Δεν θα διαφέρετε από ψεύτη και συκοφάντη αν δεν δώσετε πιστικιές απαντήσεις».
«Που βρίσκετε το κουράγιο και το χρόνο για να γράφετε αυτές τις μακροσκελείς επιστολές κ. Τσογγίδη; Ασχοληθείτε με το έργο σας κ. Πρόεδρε», ήταν και η αναφορά του κ. Ζώτου.
Ο κ. Τσογγίδης αντέκρουσε τις ενστάσεις λέγοντας πως δεν θα αφήνει αναπάντητες αιχμές στο πρόσωπό του και στο θεσμό του προέδρου. Για τον κ. Φαχουρίδη σημείωσε πως η αναφορά του δεν αφορούσε αυτόν προσωπικά αλλά όλους τους συμβούλους και το κλίμα που δημιουργείται.
«Αλλά μιας και το θέσατε, να σας θυμίζω πως χαρακτηρίσατε «αδιάβαστους» τους συμβούλους της πλειοψηφίας και αυτό είναι προσβλητικό, ενώ και το αυτοκίνητό σας κάποια στιγμή το είχατε αφήσει σε ράμπα για ΑΜΕΑ στην οδό Λέκκα…»
Ο κ. Φαχουρίδης εξέφρασε την έκπληξή του για την απάντηση του προέδρου, αλλά δεν έδωσε συνέχεια.