Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 1:47:40 μμ
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 22:19

Ευρεία επισκευή του παλιού κλειστού γυμναστηρίου με 540.000 ευρώ

Με στόχο την απόδοση στην αθλούμενη νεολαία του δήμου του παλιού κλειστού γυμναστηρίου, η διοίκηση του δήμου Κιλκίς πρότεινε και το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου της αναβάθμισής του με προϋπολογισμό 540.000 ευρώ. Ήταν μια από τις πρώτες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στην αρχή της θητείας του ο κ. Σισμανίδης και είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότησή του θα γίνει με ίδια έσοδα.


Υπενθυμίζουμε ότι το από 35ετίας κατασκευασθέν κλειστό γυμναστήριο είναι και κλειστό για τους πολίτες και τη νεολαία αφού χρήζει εκτεταμένων επισκευαστικών εργασιών, που θα γίνουν με το υπό δημοπράτηση έργο.
Το θέμα εισηγήθηκε η αντιδήμαρχος Λένα Αναστασιάδου περιγράφοντας τα βασικά στοιχεία της μελέτης (ενίσχυση του φέροντα οργανισμού, επισκευή- αντικατάσταση  της στέγης, έργα στον περιβάλλοντα χώρο και όσα ακόμα απαιτούνται για να εκδοθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη άδεια. Στο ίδιο έργο περιλαμβάνονται και περιορισμένες εργασίες εσωτερικής ανακαίνισης του κλειστού γυμναστηρίου Νέου Αγιονερίου.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Π. Τονικίδης ρώτησε γιατί δεν γίνονται δυο έργα (Κιλκίς και Ν. Αγιονέρι) για να απαντήσει ο επικεφαλής της τεχνικής υπηρεσίας κ. Αποστολίδης ότι η επιλογή έγινε για να αποφευχθεί η χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία. Επίσης ο κ. Αποστολίδης έδωσε διευκρινίσεις επί των στοιχείων της μελέτης σε  ερωτήματα του κ. Γιάννη Φαχουρίδη αν επιλέχθηκε η οικονομικότερη λύση σε βάρος της καλύτερης- αρτιότερης τεχνικά. Αναφέροντας ότι επιλέχθηκε η λύση που έδωσε ο μελετητής και είναι η καλύτερη λαμβανομένης  υπόψιν  της «ηλικίας» του έργου που κατασκευάστηκε πριν 35 χρόνια.

 

Θέματα στον προ ημερήσιας
διάταξης διάλογο - Ι. Φαχουρίδης
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Αυγούστου ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης απαντώντας σε επισημάνσεις  του κ. Φαχουρίδη για την ανάγκη αναβάθμισης της κτηριακής υποδομής στην εκπαίδευση επικαλέστηκε την ελάχιστη χρηματοδότηση των σχετικών έργων από τη ΣΑΤΑ (μόλις 35.000 ευρώ)  αλλά έδωσε κι ένα τόνο αισιοδοξίας αναφέροντας πως οι «Κτηριακές Υποδομές» ανέλαβαν την ευθύνη να κατασκευάσουν ένα δημοτικό σχολείο κι ένα νηπιαγωγείο στην έκταση των 20 στρεμμάτων δίπλα στο πρώην ΚΕΓΕ Κιλκίς.
Συμφώνησε επίσης μαζί του για τα οφέλη της επιλογής της αυτεπιστασίας ως τρόπου εκτέλεσης έργων.
Νωρίτερα ο κ. Φαχουρίδης αναφέρθηκε στην πολιτική πλευρά του έρβγου που καλέιται να διεκπεραιώσει η αυτοδιοίκηση. Δεν είναι πρωτίστως θέμα αξιοσύνης του προσώπου, ούτε θέμα οξυδέρκειας του κάθε φορά δημάρχου. Όπως είναι η αυτοδιοίκηση δεν είναι  τίποτε άλλο παρά το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και αναγκάζεται να ασκεί τα καθήκοντά της με διαχειριστικό τρόπο. Δεν ασκεί δική της πολιτική.Δεν έχει νόημα να αναζητήσουμε τον “φωτισμένο δήμαρχο” Επομένως η αντίθεσή μας πρέπει να είναι πολιτική, τόνισε.
Σε ερώτηση της κ. Ι. Ρούσσου για την τύχη του έργου της εισόδου Κιλκίς – κόμβος Μαυρονερίου ο κ. Σισμανίδης ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξος τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος έχει βάλλει στοίχημα πως το έργο αυτό δεν θα τελειώσει εύκολα. «Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά δεν το αφήνουμε στην τύχη του. παρακολουθούμε, πιέζουμε προς την κατεύθυνση της Περιφέρειας, αλλά η γνώμη μου είναι πως θα καθυστερήσει» τόνισε.

 

Ο κ. Τονικίδης
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Παύλος Τονικίδης εστίασε στην αποκαρδιωτική εικόνα του συμβουλίου. «Οι δημότες είναι αγανακτισμένοι με το δήμο» τόνισε και ζήτησε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.  
Επικέντρωσε στην αδυναμία κάλυψης των αναγκών αγροτικής οδοποιίας προτείνοντας να αλλάξουν οι προτεραιότητες και να χρηματοδοτούνται έργα που θα βοηθούν στην παραγωγή, όπως έργα διευκόλυνσης της πρόσβασης στους αγρούς.
Για το προσφυγικό κάλεσε τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προτείνει στην Πολιτεία αντισταθμιστικά έργα – οφέλη όπως την κατασκευή σχολείων, την προμήθεια βαρέων οχημάτων (γκρέιντερ).
Ο κ. Σισμανίδης απαντώντας και σε σχετικά ερωτήματα άλλων συμβούλων (Ρούσσου) επί του προσφυγικού επικαλέστηκε τη συνάντηση των δυο δημάρχων του νομού με τον περιφερειάρχη, όπου παρουσιάστηκε πρόταση δημιουργίας ενός κέντρου φιλοξενίας  στα όρια των δυο δήμων του νομού με ταυτόχρονη κατάργηση των δυο υφιστάμενων σε Νέα Καβάλα και Χέρσο. «Δεν κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια. Ούτε απέκρυψα ποτέ την αλήθεια. Παρακολουθούμε το θέμα, αλλά δεν έχουμε εμείς την πρωτοβουλία. Εξουσιοδοτήσαμε τον κ. Τζιτζικώστα σε συνάντηση που είχαμε οι δυο δήμαρχοι κι ο αντιπεριφερειάρχης μαζί του να διαβουλευθεί με την κυβέρνηση και να μας ενημερώσει. Από τότε δεν έχουμε καμιά άλλη ενημέρωση» τόνισε.
Αναφορικά με την αγροτική οδοποιία ανέφερε ότι τουλάχιστον στα Κρούσια δεν μπορεί να εγείρονται αιτιάσεις αφού επιτελέστηκε μεγάλο έργο. Με την ευκαιρία ευχαρίστησε τους κατοίκους έξι οικισμών για την υπομονή και ανοχή που επέδειξαν καθώς για μια εβδομάδα περίπου ταλαιπωρήθηκαν κατά την εκτέλεση σχετικών εργασιών αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης.
Επί του ιδίου θέματος ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Βαφειάδης ενημέρωσε ότι με τα έργα που εκτέλεσε η ΔΕΥΑ υπό τις οδηγίες του κ. Σισμανίδη «θωρακίστηκε» η περιοχή των Κρουσίων και δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα είτε ποιότητας είτε επάρκειας πόσιμου νερού στα προσεχή χρόνια.

 

Η κ. Ρούσσου
Η κ. Ρούσσου επανέφερε το θέμα των αδέσποτων σκύλων ενώ χαρακτήρισε ως εκτός τόπου και χρόνου τον ντόρο που εγείρεται για το κλείσιμο αστυνομικών τμημάτων του νομού. «Είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία αφού τα μέτρα αυτά αποτελούν τη συνέχεια του Καλλικράτη».

 

Ο κ. Κ. Ζώτος
Ο κ. Κ. Ζώτος επικαλέστηκε την αποκαρδιωτική εικόνα του ελληνικού τμήματος της λίμνης Δοϊράνης σε αντίθεση με την πλήρως αξιοποιημένη πλευρά της ΠΓΔΜ. Ούτε ένα καθαρισμό δεν μπορούμε να κάνουμε ώστε να κάνει ο κόσμος το μπάνιο του; αναρωτήθηκε. Πρότεινε αφού η αντιπεριφέρεια δεν έχει χρήματα για πετρέλαιο ώστε να κινήσει τα βαρέα οχήματά της να αναλάβει πρωτοβουλία ο δήμος (που έχει διαθέσιμες πιστώσεις για καύσιμα) και με μια προγραμματική σύμβαση να χρησιμοποιήσει τα μηχανήματα αυτά. Ο αντιδήμαρχος Άκης Πιπερίδης και στη συνέχεια ο Κ. Δήμαρχος απάντησαν πως η πρόταση είναι ανέφικτη καθώς στο δήμο δεν υπάρχουν ούτε οδηγοί για πρόσθετα μηχανήματα, ενώ ο δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αρμοδιότητα εκτέλεσης έργων εκεί όπου αρμόδια είναι η Π.Ε. Κιλκίς.

 

Λ. Παζαρτζικλής
Επανήλθε σε μια πρότασή του προ διμήνου ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Παζαρτζικλής. «Προτείνω να περιηγηθούμε οι δημοτικοί  όλα τα περίπτερα της εμποροπανήγυρης για να διαπιστώσουμε την παραγωγική ερημιά του νομού. Κάποτε στην εμποροπανήγυρη οι Κιλκισιώτες παραγωγοί πρόβαλλαν τα προϊόντα της γης μας. Τώρα είναι ελάχιστοι καθώς ελάχιστη είναι και η πρωτογενής παραγωγή στα όρια του δήμου» τόνισε και ζήτησε να συγκληθεί μια συνεδρίαση του σώματος όπου να συζητηθεί μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων τόνωσης και επανάκτησης των απωλεσθείσας παραγωγικής ικανότητας του δήμου. Πάντα σε συνεργασία με την ΠΕ Κιλκίς που έχει και το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό» ανέφερε.
Ο αντιδήμαρχος Δημ. Τσαντάκης έκανε ένα απολογισμό της λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου τονίζοντας την ανταπόκριση του κόσμου και την ποιότητα των ταινιών. Λειτούργησε πολύ θετικά, κατέληξε.
Το συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα τη δωρεά 24 τόνων φρούτων από την εταιρεία «ΡΕΑ» εξ Αργολίδος στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος. Τα φρούτα θα διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες δημοτών.