Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, 9:15:00 πμ
etpa
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 21:59

Γιατί τόση ανοχή;

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Σιάνας.
Το ότι η οδική συμπεριφορά ημών των Ελλήνων είναι πολλές φορές απαράδεκτη και επικίνδυνη είναι πλέον κοινό μυστικό. Άλλωστε αυτό το επιβεβαιώνουν κάθε χρόνο τα στατιστικά στοιχεία με τους εκατοντάδες τραυματίες και νεκρούς.

Ακόμη και τώρα με την καραντίνα έχουμε νεκρούς από τροχαία ατυχήματα. Όσο για το επιχείρημα με τους κακούς δρόμους νομίζω πως είναι ένα άλλοθι, αφού βαριά τροχαία έχουμε και εντός κατοικημένων περιοχών.
Δυστυχώς φαινόμενα απαράδεκτης οδικής συμπεριφοράς διαπιστώνει κανείς καθημερινά και στο Πολύκαστρο, στην κεντρική οδό της πόλης, στην περιοχή της αγοράς. Και ενώ ο δρόμος αυτός είναι τόσο φαρδύς, ώρες ώρες μόνο ευρωπαϊκή κωμόπολη δεν θυμίζει, ούτε καν βαλκανική.

Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει. Ειδικά όταν η αγορά είναι ανοικτή ακόμη και μποτιλιάρισμα μπορεί να δει κάποιος. Το διπλοπαρκάρισμα θεωρείται πλέον αυτονόητο και ας υπάρχει λίγα μέτρα πιο πέρα θέση κενή. Όχι ο «δικαιωματούχος» νεοέλληνας θα παρκάρει όπου γουστάρει με την απόλυτη βεβαιότητα ότι η πράξη του θα μείνει ατιμώρητη.

Άλλοι πολύ «ξύπνιοι» μόλις εντοπίσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου θέση κενή, ή θα δουν κάποιον γνωστό, ακόμη και επίσκεψη σε κάποιο κατάστημα, με μια γρήγορη και επικίνδυνη κίνηση περνούν απέναντι και με τον ίδιο επικίνδυνο τρόπο θα φύγουν. Όχι το φαινόμενο αυτό δεν είναι εξαίρεση, το επιβεβαιώνει ανά πάσα στιγμή το αντίθετο παρκάρισμα στην Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν ξέρω μπορεί να ακούγονται υπερβολικά, αλλά συζητώντας με φίλους και γνωστούς οι διαπιστώσεις τους είναι ίδιες.

Να πούμε επίσης ότι αυτή η εικόνα στην Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι πρόσφατη, πάει πίσω στο χρόνο και αντί να καλυτερεύει, χειροτερεύει.
Το Πολύκαστρο διαθέτει δύο μεγάλους χώρους παρακρίσματος, λίγα μόλις μέτρα από την αγορά, και όμως ελάχιστοί οδηγοί τους χρησιμοποιούν, προτιμούν το διπλοπαρκάρισμα, σιγά μην περπατήσουμε λίγα μέτρα.
Εκτός από τα παραπάνω, έχουμε και κάποιους νεαρούς κυρίως οδηγούς, μηχανών και αυτοκινήτων, οι οποίοι νομίζουν πως βρίσκονται σε κάποια πίστα αγώνων ταχύτητος και προσπαθούν να μιμηθούν τον Σουμάχερ.
Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα, ακόμη και τώρα με την καραντίνα. Χωρίς αμφιβολία υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είμαστε εμείς οι οδηγοί υπεύθυνη όμως για την τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι η αστυνομία. Το ερώτημα “τι κάνει η αστυνομία;” τίθεται όλο και περισσότερο στις μεταξύ μας κουβέντες, όπως και το ερώτημα.
Γιατί τόση ανοχή;σε όλους αυτούς που δεν υπολογίζουν τίποτα και κανέναν.

Υ.Γ.: Και μια απορία, σε αυτές τις διαγραμμίσεις στις διαβάσεις των πεζών, τι υλικό χρησιμοποιούμε και οι άτιμες εξαφανίζονται τόσο γρήγορα;
Κάθε απάντηση καλοδεχούμενη.