Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, 6:06:38 πμ
Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023 10:35

Κώστας Σιωνίδης: Συνεχίζουμε στο δήμο Παιονίας όλοι μαζί με γνώση, όραμα και αισιοδοξία

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου η τελετή ορκωμοσίας του δημάρχου Παιονίας Κώστα Σιωνίδη και των νέων δημοτικών και τοπικών συμβούλων. Στην θρησκευτική τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, κ. Δημήτριος, ο οποίος συνεχάρη τους νέους αιρετούς άρχοντας και ευχήθηκε δύναμη και σύνεση στη διαχείριση των αυτοδιοικητικών πραγμάτων.

 

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ο βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Ευόσμου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νατάσα Σωτηριάδου και Σταμάτης Παπουλίδης, οι πρώην δήμαρχοι Θανάσης Λαπόρδας και Τάκης Κουλίνας και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών  αρχών του δήμου και του νομού.  

Μετά την ορκωμοσία και τις ευχές του Μητροπολίτη εκφώνησε λόγο ο Δήμαρχος Κ. Σιωνίδης περιγράφοντας αδρομερώς τους άξονες και τις αρχές της νέας υπό αυτόν δημοτικής διοίκησης καλώντας σε ενότητα και συστράτευση υπέρ του κοινού σκοπού,  την προκοπή της Παιονίας.

 

Ομιλία ορκωμοσίας δημάρχου Παιονίας

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Γουμενίσσης,  Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Κιλκισίου, κύριε αντιπρόεδρε της βουλής των Ελλήνων, κύριε βουλευτά, κύριε   αντιπεριφεριάρχη, κύριοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κύριοι δήμαρχοι Κιλκίς  και Ευόσμου, κύριοι και κυρίες περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, κύριοι πρώην δήμαρχοι, κ. πρώην γ.γ ΥΜΑΘ κύριοι  προϊστάμενοι υπηρεσιών και εκπρόσωποι φορέων του νομού Κιλκίς και του δήμου  Παιονίας, κυρίες και κύριοι αγαπητοί συνδημότες.

Σας ευχαριστώ  ολόψυχα  που παραβρίσκεστε σήμερα  στην τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Παιονίας για την αυτοδιοικητική περίοδο 2024-2028, όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Η παρουσία σας μας τιμά όλους.

Όλους  εμάς που πριν λίγο ορκιστήκαμε   να εκπληρώνουμε τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μας, που δεσμευτήκαμε  ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια θα διαθέσουμε τις δυνάμεις μας προς όφελος των κατοίκων και του τόπου  που ζούμε.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, η εμπιστοσύνη που δείξατε   στην «Παιονία της Προόδου»  και στο πρόσωπο μου με συγκινεί βαθύτατα.

Είμαι ευγνώμων   και  σκοπεύω  να τιμήσω αταλάντευτα  και να ανταποδώσω την στήριξη σας  με σκληρή και αδιάκοπη προσπάθεια για την πρόοδο του τόπου μας.

Άλλωστε  δεν ξεκινάμε από  την αρχή. Διανύσαμε μαζί τέσσερα χρόνια  στα οποία δώσαμε σαφέστατο δείγμα  αυτοδιοικητικής γραφής. Τέσσερα χρόνια που   παρά το ασταθές περιβάλλον  που δημιούργησαν  οι  μεγάλες και διαδοχικές κρίσεις  που  επηρέασαν όλο τον κόσμο, καταφέραμε να σταθούμε σαν δήμος αλληλέγγυα προς τους αδυνάτους , να προχωρήσουμε την ψηφιακή  μεταρρύθμιση των υπηρεσιών, να προχωρήσουμε τον εκσυγχρονισμό υποδομών  και την βελτίωση της καθημερινότητας ,   να ξεκινήσουμε την υλοποίηση  μεγάλων έργων που  χρειαζόταν ο τόπος μας και να διεκδικήσουμε νέα για την επόμενη περίοδο.

Αυτή η νέα θητεία βρίσκει τον δήμο Παιονίας πιο δυνατό και καλύτερα οργανωμένο.

Λειτουργούμε πλέον σε ένα αρκετά  καλό  διοικητικό επίπεδο  και  στοχεύουμε  να το ανεβάσουμε ψηλότερα  την επόμενη πενταετία.

Η περίοδος των ανεκπλήρωτων  υποσχέσεων και των καθυστερήσεων ανήκει   οριστικά στο παρελθόν. Τα  έργα που πριν λίγα χρόνια φάνταζαν  μακρινά και καθυστερούσαν,  σήμερα υλοποιούνται  ή  έχουν  δρομολογηθεί.

Την τετραετία που πέρασε πορευτήκαμε  με πνεύμα συναίνεσης και συνεννόησης και εργαστήκαμε με  προσήλωση ακολουθώντας την προγραμματική μας δέσμευση.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου αρθρώσαμε  μονάχα  πολιτικό λόγο. Παρουσιάσαμε το έργο μας και καταθέσαμε στους δημότες την νέα προγραμματική μας  δέσμευση. Μείναμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες της παράταξης μας και δεν λαϊκίσαμε.  

Την συναίνεση και την συνεννόηση θα συνεχίσουμε να την επιδιώκουμε και στην νέα περίοδο, στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ανεξάρτητα από πλειοψηφίες, προκρίνοντας  τη γόνιμη αντιπαράθεση  και  μένοντας μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Οι εκλογές τελείωσαν, η επιλογή των δημοτών δεν αντέχει την παραμικρή αμφισβήτηση ή την λάθος ανάγνωση και πλέον απέναντι μας παραμένουν  μόνο τα  προβλήματα του τόπου και οι ανάγκες των κατοίκων.

Σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους , τους προέδρους και τους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων για την εκλογή τους, καθώς επίσης και όλους τους υποψήφιους   που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ τον Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο που μου  δίνουν μέχρι σήμερα  υγεία και δύναμη και  ευχαριστώ την οικογένεια μου που  στηρίζει   την  αυτοδιοικητική μου διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια.

Ευχαριστώ επίσης  τους  συνεργάτες μου στην «Παιονία της Προόδου» για  τον  δύσκολο αλλά όμορφο εκλογικό αγώνα  που δώσαμε πριν λίγους μήνες και στον οποίο   αναδειχθήκαμε νικητές.

Συνεχίζουμε μαζί.

Συνεχίζουμε τον ουσιαστικό αγώνα , τον αγώνα για τον δημότη που χρειάζεται ψηφιακές υπηρεσίες , καθαρή γειτονιά, ζεστά σχολεία,  σύγχρονους  παιδικούς σταθμούς και ασφαλείς παιδικές χαρές.

Τον αγώνα για τον  συντοπίτη που έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας.

Τον αγώνα για την σύγχρονη και πράσινη Παιονία που  γίνεται ελκυστικός προορισμός.

Την Παιονία του πολιτισμού και των παραδόσεων.

Την Παιονία που διεκδικεί ισότιμη αντιμετώπιση από την πολιτεία.

Είναι αδιανόητο ολόκληρη η χερσαία και η νησιωτική Ελλάδα να διαθέτει πλέον σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους και η μεγαλύτερη χερσαία είσοδος από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια να εξυπηρετείται ακόμη από τον επικίνδυνο δρόμο του 1970.

Είναι  ανεξήγητο να εξαγγέλλεται, ότι η κατασκευή του νέου δρόμου που θα συνδέει  τη Λαμία  με την Άμφισσα και ο οποίος θα  διέρχεται από   δύο τούνελ και τέσσερεις γέφυρες, θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και εμείς να αναρωτιόμαστε ,  πόσα ακόμα χρόνια χρειάζονται για να   εγκατασταθεί ο παραχωρησιούχος της ΠΑΘΕ και να ξεκινήσει το έργο.

Είναι   οξύμωρο   να  επιδεικνύουμε ευαισθησία για όλα τα δράματα που συμβαίνουν στον κόσμο  γύρω μας,  εξ αιτίας πολέμων  ή φυσικών καταστροφών και να παρακολουθούμε  με απάθεια  να χάνονται ζωές στο δρόμο Πολύκαστρο – Μάλγαρα σαν να βρισκόμαστε  σε εμπόλεμη ζώνη.

Οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, οι οικονομικοί και παραγωγικοί φορείς , οι βουλευτές, η  περιφέρεια, η εκκλησία θα πρέπει να  πορευτούμε ενωτικά, διεκδικητικά και με διάθεση συνεργασίας.

Με σχέδιο, γνώση και  μεθοδική δουλειά μπορούμε να κατακτήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας

Μπορούμε και πρέπει να  οδηγήσουμε την Παιονία στο δρόμο της προόδου.

Οι δημότες  αυτό αναμένουν από εμάς.

Ζητούν να είμαστε διεκδικητικοί, παραγωγικοί και να ακολουθήσουμε  διαδικασίες συνεννόησης μεταξύ μας.     

Με αυτές τις σκέψεις απευθύνω σε όλους πρόσκληση συνεργασίας     σε βάση   αυτοδιοικητικής  συναντίληψης  και  δημιουργικής συμπόρευσης και σας καλώ να προχωρήσουμε  ενωτικά και μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις.

 Έχω εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου, στους συνεργάτες μου και  στο έμψυχο δυναμικό του δήμου μας.

Με τις  επικείμενες αλλαγές  λόγω της  κατάργησης των νομικών προσώπων θα χρειαστεί να αλλάξουμε την διοικητική δομή των υπηρεσιών και να προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση του προσωπικού του δήμου. Έχουμε  αρκετούς ικανούς και άρτια καταρτισμένους υπαλλήλους στα νομικά πρόσωπα που πρέπει να αξιοποιηθούν εκεί που μπορούν να αποδώσουν καλύτερα.

Θα  επιδιώξουμε να συγκεράσουμε την εμπειρία και τις διοικητικές ικανότητες των  αιρετών με την επιστημονική επάρκεια  και την κατάρτιση των δημοτικών υπαλλήλων ώστε να πετύχουμε την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών.

Η συνεργασία των αιρετών με τους υπαλλήλους του δήμου θα  συνεχίσει  να στηρίζεται   σε ξεκάθαρο πλαίσιο αρμοδιοτήτων,  με αλληλοσεβασμό και καλή πίστη.

Οικοδομήσαμε μέχρι σήμερα με τους δημότες μια σχέση εμπιστοσύνης την οποία πρέπει να προφυλάξουμε και να δυναμώσουμε. Για να γίνει αυτό,  θα πρέπει η ευγένεια,  η εξυπηρέτηση, η   ενημέρωση και   οι ανοικτές πόρτες να χαρακτηρίζουν την επικοινωνία δημότη – δήμου.

Σήμερα είναι γιορτή.

Γιορτή της δημοκρατίας.

Σήμερα εμείς αποδεχόμαστε και υπογράφουμε το πρακτικό των αποφάσεων που εσείς πήρατε στις 8 Οκτωβρίου. Αποφάσεις, οι οποίες σηματοδοτούν την πορεία του δήμου μας  για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ξεκινάμε την  πενταετία με απόλυτη συναίσθηση της αποστολής μας.

Με γνώση, όραμα και αισιοδοξία.

Με εμπειρία και αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές και τις αξίες μας.

Επιθυμούμε την καλόπιστη κριτική και τις υποδείξεις σας προκειμένου να είμαστε ωφέλιμοι και έχουμε ανάγκη τις παραινέσεις σας προκειμένου να γινόμαστε πιο αποδοτικοί. 

Στη διοίκησή μας χωράει μόνο το «όλοι μαζί».

Άλλωστε, αυτό αποτυπώνεται ευδιάκριτα στην μέχρι τώρα  πορεία μας και αποτελεί δομικό στοιχείο  στην σχέση εμπιστοσύνης που οικοδομήσαμε με τους δημότες  αυτά τα χρόνια.   Εύχομαι σε όλους  καλή χρονιά με υγεία και προκοπή.

Και στους εκλεγμένους καλή δύναμη στο έργο μας.

Πολυμέσα