Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, 8:42:19 μμ
etpa
Κυριακή, 01 Νοεμβρίου 2015 12:28

Μισό εκατομμύριο στην Παιονία η χασούρα από τα έργα ΕΣΠΑ

Συντάκτης:

Η άρνηση της Κομισιόν να παρατείνει τη «ζωή» και τη ροή χρηματοδότησης έργων των δήμων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ (2007-2013) δημιουργεί και στο ν. Κιλκίς προβλήματα με χαμένο το Δήμο Παιονίας, του οποίου δυο έργα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί.


Αντίθετα ο Δήμος Κιλκίς δεν αντιμετωπίζει στο τομέα αυτό προβλήματα καθώς και τα τρία έργα που είχε ενταγμένα (Πάρκο Κιλκίς., ΧΥΤΑ, δημοτικό σχολείο Νέας Σάντας)  έχουν ολοκληρωθεί.
Δυο σημαντικά έργα τίθενται εν αμφιβόλω στο Δήμο Παιονίας μετά την δυσάρεστη εξέλιξη με τα έργα των ΟΤΑ που ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Η κατασκευή του πάρκου Αξιούπολης, δίπλα στο γήπεδο της πόλης, είναι το πρώτο. Ένα έργο προϋπολογισμού 223.000 ευρώ το οποίο όμως δεν πρόλαβε να συμβασιοποιηθεί  και υπό το φως των δυσμενών εξελίξεων δεν χρηματοδοτείται. Παρότι κατά την ένταξή του ο Δήμος Παιονίας  υπέγραψε ότι σε περίπτωση που δεν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ θα καλυφθεί η δαπάνη από ίδιους πόρους με δεδομένη τη δημοσιονομική ασφυξία είναι πλέον αδύνατο να αναλάβει ο Δήμος το κόστος κατασκευής. Και παραπέμπεται στις ελληνικές Καλένδες.
Παρόμοια τύχη έχει και το δεύτερο έργο, της χρηματοδότησης συντήρησης και έργων ευρείας λειτουργικής αποκατάστασης των αρδευτικών έργων – αντλιοστασίων  σε Άγιο Πέτρο και Ευρωπό. Τα δυο έργα δεν συμβασιοποιήθηκαν και πλέον τίθεται εν αμφιβόλω, αν δεν υπάρχει νεότερη εξέλιξη, η κατασκευή τους.
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το μεγάλο έργο της ανάπλασης του κέντρου της Αξιούπολης, παρότι καθυστέρησε για τους λόγους που αναφέραμε σε επανειλημμένα ρεπορτάζ μας, δεν κινδυνεύει αφού είναι ενταγμένο και μάλιστα η χρηματοδότησή του είναι επί του παρόντος απρόσκοπτη με συνέπεια τα έργα να συνεχίζονται.