Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021, 10:38:20 πμ
etpa
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 21:37

Νέα πρόταση στα ΠΕΠ με 3,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή κεντρικού αγωγού από ΔΕΥΑΚ

Συντάκτης:

Πριν δυο εβδομάδες η ευχάριστη είδηση προήλθε από την ένταξη δυο έργων, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ Κ. Μακεδονίας. Φορέας του έργου η συνήθης ...ύποπτη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κιλκίς που με τα έργα αυτά χρηματοδοτεί την αντικατάσταση του παλαιωμένου  δικτύου από αμιαντοσωλήνες  με πλαστικούς καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού.


Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, η ΔΕΥΑ ξαναχτύπησε και όπως έγινε γνωστό,  κατέθεσε τεκμηριωμένη πρόταση ένταξης στα ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας  ενός κομβικής σημασίας έργου, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού  από το Γαλλικό.
Όπως εξηγεί η πρόεδρος  της ΔΕΥΑ δημοτική σύμβουλος Λένα Αναστασιάδου με το έργο αυτό η ΔΕΥΑ θέλει να θωρακίσει την πόλη στο ευαίσθητο ζήτημα της υδροδότησής της. Ο νέος αγωγός θα κατασκευαστεί παράλληλα με τον υφιστάμενο και οι δημότες δεν θα υποστούν καμιά όχληση καθώς θα τεθεί σε λειτουργία με ένα πάτημα "κουμπιού" που εκτρέψει την παροχέτευση του νερού από το παλιό στο νέο αγωγό.  
Αναφορικά με τα δυο έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ (τηλεχειρισμός και δικτύου)  η κ. Λένα Αναστασιάδου έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία τους. Συνοψίζονται ως εξής:
- Στο πρόγραμμα τηλεχειρισμού προβλέπονται παρεμβάσεις σε 38 σημεία   που θα επιλύσουν θέματα της δημοτικής ενότητας Γαλλικού, ώστε μαζί με το Κιλκίς να εκσυγχρονισθεί πλήρως το δίκτυο. Αν υπάρξει δυνατότητα πρόσθετων παρεμβάσεων αυτές θα επικεντρωθούν στα Κρούσια.
- Η έναρξη με ίδιους πόρους του προγράμματος αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Κιλκίς αποτέλεσε ιδιαίτερα επιτυχημένη πρωτοβουλία του δήμου Κιλκίς, καθώς το έργο αυτό είναι σχεδόν το μοναδικό( που αφορά αντικατάσταση ) που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Και ουσιαστικά σημαίνει ότι το σύνολο της δαπάνης (και του έργου που ξεκίνησε) θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ χωρίς να επιβαρυνθεί ο δήμος Κιλκίς. Η εν εξελίξει πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί σύντομα (τέλη Μαίου) ενώ η δημοπράτηση των νέων έργων αναμένονται μέσα στον Απρίλιο.
- Η ταλαιπωρία και η χρονοτριβή σε μερικές περιπτώσεις οφείλεται και σε αδυναμία να βρεθεί το φρεάτιο σύνδεσης με τις οικοδομές.
- Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών ώστε να γνωρίζουν πότε θα εκτελούνται τα έργα και σε ποιους δρόμους.
- Πέραν των εργασιών ασφαλτόστρωσης των τομών που δημιουργούνται σε δρόμους όπου ολοκληρώνεται το έργο της αντικατάστασης, υπάρχει σαφής δήλωση-δέσμευση του Δημάρχου Δ. Σισμανίδη ότι όλοι οι δρόμοι όπου θα αντικατασταθεί το δίκτυο θα ασφαλτοστρωθούν εξαρχής (παράδειγμα η οδός Περικλέους). Για το σκοπό αυτό είναι ενταγμένο έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018 που  θα επεκταθεί  και το 2019.
- Η ΔΕΥΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσής της. Ήδη το δ.σ. έλαβε θετική απόφαση στο τέλος του 2017 για επαναπρόσληψη των 10 συμβασιούχων της, εμπειρότατων στελεχών της που απομακρύνθηκαν επειδή δεν ήταν δυνατή η πληρωμή τους. Αναμένεται η οριστική διευθέτηση του ζητήματος εφόσον διευθετηθεί νομικά το θέμα εκ μέρους της κυβέρνησης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- Η αντιμετώπιση του προβλήματος των βλαβών στο δίκτυο σε οριστική βάση θα επιλυθεί στο βαθμό που θα επιτραπεί η στελέχωση της επιχείρησης. Επί του παρόντος η ΔΕΥΑ σχεδιάζει να τις αντιμετωπίσει με δημοπράτηση ανάδειξης ιδιωτικών συνεργείων (τα γνωστά 60άρια)
- Ο δήμος χρηματοδοτήθηκε από το Υπ. Εσωτερικών με 200.000 ευρώ. Τα χρήματα θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε οικισμούς των Κρουσίων.