Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 2:47:41 μμ
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 22:51

Οι απαλλοτριώσεις έγιναν τα χρήματα δεν μπήκαν στο ΤΠΔ

Γιατί δεν αρχίζουν τα έργα στο δρόμο Κιλκίς - κόμβος Μαυρονερίου

 

Το ερώτημα  γιατί  δεν εκτελούνται οι εργασίες κατασκευής του δρόμου «Είσοδος Κιλκίς – κόμβος Μαυρονερίου» πλανάται εδώ και πολλούς μήνες στην κοινή γνώμη του νομού καθώς το έργο καρκινοβατεί. Σε  προγενέστερες συνεδριάσεις  οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Καραμπίδης και Νίκος Στανημερόπουλος  διατύπωσαν  τις ανησυχίες τους για την τύχη του έργου υποβάλλοντας σχετικά ερωτήματα προς τον Δήμαρχο,  
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς  την Τρίτη ο ίδιος ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Σισμανίδης, απαντώντας στα ερωτήματα αυτά, διατύπωσε και αυτός την ανησυχία του επισημαίνοντας ωστόσο ότι αρμόδια υπηρεσία είναι η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. «Θέλετε να κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας; Δεν έχω καμιά αντίρρηση» είπε ο κ. Σισμανίδης για να «ανοίξει» η συζήτηση και να καταφανούν πτυχές του έργου που είναι άγνωστες.
Η αντιδήμαρχος Έργων κ. Ελένη Αναστασιάδου επικαλούμενη τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ανέφερε πως ο εργολάβος μπορεί να ξεκινήσει τα έργα, καθώς το κώλυμα των απαλλοτριώσεων έχει αρθεί μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης στις 6 Οκτωβρίου. Με βάση τη σύμβαση μάλιστα ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να παραδώσει μέχρι το τέλος του 2014 το τμήμα από τον Μαρινόπουλο έως «τον  Μπαλή» και ολόκληρο το έργο μέχρι τον κόμβο Μαυρονερίου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου του 2016.
Ωστόσο εντελώς διαφορετική άποψη εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φαχουρίδης που αμφισβήτησε ότι έγιναν οι απαλλοτριώσεις. «Τίποτα δεν έγινε. Το δικαστήριο θα γίνει τον Γενάρη του 2015» ανέφερε και επικαλέστηκε και τη δική του άγνοια παρότι ιδιοκτήτης παρόδιας έκτασης.
Μπορεί ή δεν μπορεί λοιπόν να ξεκινήσει το έργο ο ανάδοχος εργολάβος;
Η ΠΡΩΙΝΗ έκανε το ρεπορτάζ της και σήμερα αποκαλύπτουμε τι ακριβώς συμβαίνει με ένα ακόμα μεγάλο έργο που καρκινοβατεί στο Κιλκίς.
Μισό δίκιο έχει η κ. Αναστασιάδου. Η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων όντως έχει γίνει στις 6 Οκτωβρίου και τα όποια δικαστήρια ακολουθήσουν για οικονομικά θέματα, δεν εμποδίζουν τον εργολάβο να μπει στις απαλλοτριωθείσες ιδιοκτησίες για να ξεκινήσει το μέγιστο τμήμα του έργου όπου ακόμα δεν μπήκε εκσκαφέας.
Αλλά μισό δίκιο έχει και ο κ.λ Φαχουρίδης. Ο εργολάβος δεν δύναται να «ακουμπήσει» ιδιοκτησίες διότι ενώ έγινε το δικαστήριο στις 6 Οκτωβρίου , πριν λίγες μέρες καθαρογράφτηκε η απόφαση και απομένει πλέον ως αναγκαία προϋπόθεση η καταβολή του τιμήματος από το Δημόσιο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ των ιδιοκτητών.
Η καταβολή δεν έγινε ακόμα και επομένως ο εργολάβος δεν μπορεί να μπει στις ιδιοκτησίες.
Πότε θα γίνει; Αν στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας αποφασίσουν να «τρέξουν»  σε λίγες εβδομάδες. Αν ακολουθήσουν τους συνήθεις δημοσιοϋπαλληλικούς ρυθμούς μπορεί και να γίνει νέο σίριαλ.
Σε κάθε περίπτωση τόσο για το έργο αυτό, όσο και για τη «γάγγραινα» της εργολαβίας Νέα Σάντα – κόμβος Ασσήρου απαιτείται να οριστεί στο Κιλκίς ένας «επισπεύδων». Κάποιος (πρόσωπο ή φορέας ή…) που να παρακολουθεί καθημερινά και εκ του σύνεγγυς την πορεία των δυο αυτών έργων και να   «βάζει τις φωνές»
Διότι η μέχρι τώρα πρακτική να περνούν μήνες και χρόνια και ουδείς να αντιδρά σε εξόφθαλμες καθυστερήσεις (18 μήνες έψαχναν να βρουν ποιος φορέας θα κάνει τις απαλλοτριώσεις)  απλά καθιστά συνυπαίτιους της καταστροφικής πορείας που έλαβαν τα δυο έργα και τους θεσμικούς φορείς του νομού.  Αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα…