Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, 4:05:33 μμ
Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 09:18

Όλα καλώς καμωμένα στα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑ Κιλκίς

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δικαίωσε τη διοίκηση της ΔΕΥΑ Κιλκίς και του Δήμου Κιλκίς έναντι των κατηγοριών – καταγγελιών που δέχτηκε για τις διαδικασίες δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχων στα μεγάλα-εμβληματικά έργα.

 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ύστερα από τις καταγγελίες που δέχτηκε για τη νομιμότητα των διαδικασιών προκήρυξης και ανάδειξης των εργολάβων στα μεγάλα εμβληματικά έργα της ΔΕΥΑ Κιλκίς ολοκλήρωσε την έρευνα επί του ευαίσθητου αυτού θέματος και αποφάνθηκε: Όλα έγιναν νόμιμα.

Η απόφαση της Αρχής Διαφάνειας κοινοποιήθηκε στο Δήμο Κιλκίς από τον Απρίλιο του 2024 και η δική μας έρευνα φέρνει στο φως το πόρισμά της: Η Αρχή αφού μνημονεύει πάντα όσα καταγράφονται σε καταγγελίες τριών δημοτικών συμβούλων και παρατηρήσεις στελέχους  της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ επί των μνημονευθέντων θεμάτων, αποφαίνεται ότι τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και δεν υφίσταται σκιά παρανομίας – παρατυπίας στις προκηρύξεις των έργων, τη διαδικασία ανάδειξης εργολάβων και τις συμβάσεις που υπογράφηκαν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι καταγγελίες έγιναν το καλοκαίρι του 2023, προεκλογικά, και ακολούθησε ο έλεγχος όσων καταγγέλθηκαν και με επιτόπια επίσκεψη και έρευνα στελεχών της Αρχής Διαφάνειας στη ΔΕΥΑ Κιλκίς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας επί του ιδίου θέματος -της νομιμότητας των προκηρύξεων και των συναφθεισών συμβάσεων- υπάρχει πόρισμα και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο έχει κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Κιλκίς η οποία ως γνωστόν διεξάγει προκαταρκτική εξέταση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι προ μηνών γνωστοποιήθηκε και το πόρισμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της ΔΕΥΑ Κιλκίς προκειμένου να γνωματεύσει επί μιας κρίσιμης πτυχής του γενικότερου υπό κρίση θέματος: κατά πόσο δηλαδή είναι συμβατή με τους όρους της προκήρυξης η προμήθεια των παραληφθέντων ψηφιακών υδρομέτρων.

Όπως αποκάλυψαν και τότε ΕΙΔΗΣΕΙΣ και ΠΡΩΙΝΗ το πόρισμα δικαίωσε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ καθώς τα ήδη τοποθετηθέντα υδρόμετρα και νομίμως και υπό συμφέροντες οικονομικά όρους παρελήφθησαν.