Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021, 2:40:07 μμ
etpa

Αυτοδιοίκηση

Συνήθως το μέγα πρόβλημα στο Κιλκίς ήταν η εξεύρεση οικοπέδου για κατασκευή σχολείων. Ωστόσο και με πιεστικές πάντα τις ανάγκες σχολικής στέγης λόγω της συγκέντρωσης του πληθυσμού στην πρωτεύουσα του νομού, η κατασκευή του 10ου Δημοτικού Σχολείου δεν προσκρούει στο οικόπεδο. Η παραχώρηση έκτασης 10 στρεμμάτων στο πρώην ΚΕΓΕ, χρονικής διάρκειας 25 ετών, έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο Γεωργίας εδώ και κάμποσους μήνες και μάλιστα για το σκοπό αυτό.

Πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 4 Ιουλίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης, που ιδρύθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1994 από την πρώτη αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με πρωτεργάτη το Γ.Φλωρίδη και τον Κ.Μιχαηλίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.
Η τελετή ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. κ. Εμμανουήλ και ακολούθησαν οι ομιλίες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστα, του προέδρου του Κέντρου κ. Π. Θωμαϊδη και της εκπροσώπου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Μ. Ξανθοπούλου.

Ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης, βρέθηκε στην Αθήνα κατά το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου για να παραβρεθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλεως.
Κύριο θέμα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η επεξεργασία των θέσεων των Δήμων της Χώρας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων που βάλλουν την αυτοδιοίκηση ως θεσμό.

Μία ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή πραγματοποιήθηκε φέτος στον Παιδικό Σταθμό της Νέας Σάντας.
Οι μικροί λιλιπούτιοι μας ταξίδεψαν σ’ ένα Κυκλαδίτικο νησί, υποδυόμενοι με μεγάλη επιτυχία τους ψαράδες, τους ντόπιους, τις τουρίστριες και τους καφετζήδες, αφήνοντας άφωνο το κοινό τους. Τα υπέροχα σκηνικά, τα κουστούμια, η βάρκα, τα δίχτυα με τα ψάρια, δημιούργησαν μια υπέροχη ψευδαίσθηση μέσα στην οποία χάθηκαν οι ευσυγκίνητοι θεατές.

Με επιτυχία υλοποιείται από το Δήμο Κιλκίς  το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο στοχεύει στην ομαλή μετάβαση αστέγων, 26 ατόμων συνολικά (εννέα οικογενειών) που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης, μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.

Σε ασκήσεις μικροπολιτικής εντάσσει ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης τις κατηγορίες που έμμεσα ή άμεσα του απηύθυναν με τις πρόσφατες ανακοινώσεις τους ο προϊστάμεος της Πρωτοβάθμιας Εκαπαίδευσης στο ν. Κιλκίς Αριστείδης Παπαδόπουλος και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ,

Η Αναπτυξιακή Κιλκίς (ΑΝΚΙ), ως υποψήφια Ομάδα Τοπικής Δράσης, έχει ξεκινήσει μια ευρεία σειρά ενεργειών διαβούλευσης και ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού και των φορέων με σκοπό την προετοιμασία ενός ρεαλιστικού και βιώσιμου τοπικού προγράμματος «Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» (CLLD) για την Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020.

Όπως είχαμε προεξοφλήσει, η εκκένωση των άτυπων κέντρων μεταναστών στα σύνορα δεν έλυσε το πρόβλημα. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν μεν τε κέντρα άλλων νομών, αλλά το όνειρο της λαθραίας  εξόδου από την χώρα δεν έσβησε.

Μετά από πολλές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Παιονίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους δημότες μας ότι εγκρίθηκε η επανίδρυση και η λειτουργία, από το σχολικό έτος 2016 – 2017, δύο (2) Σχολικών Μονάδων στο Δήμο μας, το 3/Θ Δημοτικό Σχολείο Γοργόπης και το 2/Θ Δημοτικό Σχολείο Τούμπας (ΦΕΚ 1826/22.06.2016, ΤΕΥΧΟΣ Β’).

Η ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Σισμανίδης για το προωθούμενο από τον ίδιο και τον Δήμαρχο Παιονίας Χρ. Γκουντενούδη σχέδιο για δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο νομό, με κατάργηση των δυο κέντρων σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, μαζί με τη θέση που εξέφρασε ότι δυστυχώς-  και για εκείνον - το σύστημα διοίκησης είναι δημαρχοκεντρικό οδήγησε σε μια ουσιαστική πρώτη συζήτηση.