Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 2:58:40 πμ
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 20:28

Παιονία: Δοκιμάστε να φιλοξενήσετε οι 300 της Βουλής κάποιους πρόσφυγες στα σπίτια σας και θα καταλάβετε την κρισιμότητα της κατάστασης

Την έντονη και ομόφωνη αντίδραση  προκάλεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Παιονίας  η χθεσινή ανακοίνωση του  Υπουργείου  Άμυνας για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του αεροδρομίου της Νέας Καβάλας.
Ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης ζήτησε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Παπαδόπουλος συγκάλεσε  έκτακτη συνεδρίαση του σώματος το βράδυ της Πέμπτης  όπου ομόφωνα όλες οι παρατάξεις έλαβαν αρνητική θέση, συντασσόμενοι με το προταθέν  κείμενο επιστολής προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου καταγράφονται οι λόγοι που συνηγορούν  στη μη χωροθέτηση  κέντρου φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα.


Ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης καταφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης που ενέπαιξε την τοπική κοινωνία επιβαρύνοντάς της δυσανάλογα. Κοινό επιχείρημα και του κ. Δημάρχου και όσων δημοτικών συμβούλων μίλησαν ήταν ότι η Παιονία δεν μπορεί να αντέξει τόσο βάρος και η κυβέρνηση οφείλει να κατανείμει το βάρος αυτό με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας κατά μήκος της εθνικής οδού και σε όλους τους νομούς κι όχι μόνο στο ν. Κιλκίς.
Τοποθετήθηκαν επίσης ο επικεφαλής της μειοψηφίας Κώστας Σιωνίδης και οι κ. Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης, Γιάννης Αλίρης, Γιάννης Αδαμόπουλος, Κώστας Μεμεντζής, Λάζαρος Ευθυμιάδης, Γιάννης Συμεωνίδης, Γαρουφαλιά Καρβουνιάρη, Θεόδωρος Απουσίδης ( ο μόνος που εξέφρασε τη στήριξή του στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας θεωρώντας την ως αναπόφευκτη), Δημήτρης Μπαβέλης, Ηλίας Αριζάνης, Γιώργος Φράγκος, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος και από τους παριστάμενους πολίτες, λίγους σχετικά συγκριτικά ακόμα και σε συνεδριάσεις ρουτίνας, η κ. Αθανασία Λιάρτση και ο κ. Χρ. Δραγανίδης.
Οι αποτρεπτικοί λόγοι που επικαλέστηκαν άπαντες συνοψίζονται και στην επιστολή του κ. Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου που εμπλουτισμένη εστάλη στον πρωθυπουργό  είναι οι εξής:
Δεν υφίστανται υποδομές και υπηρεσίες για τον έλεγχο και την εξυπηρέτηση (αστυνομική δύναμη  φύλαξης, γιατροί και νοσοκομεία, καθαριότητα κ.ο.κ) τόσων χιλιάδων προσφύγων που ούτως ή άλλως κατευθύνονται όλοι προς την Ειδομένη.
Στο σχετικό ψήφισμα αναφέρονται επίσης ότι «η Παιονία κινδυνεύει να μεταβληθεί σε αποθήκη ψυχών…οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι και θα αντιδράσουν, είμαστε δίπλα τους… ο δήμος δεν μπορεί να χωρέσει περισσότερους κατοίκους από τον μόνιμο πληθυσμό του, στην περιοχή του αεροδρομίου όπου χωροθετήθηκε ο καταυλισμός υφίστανται εν λειτουργία βιοτεχνικό και κτηνοτροφικό πάρκα…»   
Ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του διότι οι προτάσεις που υπέβαλε προς το Υπουργείο Εσωτερικών για δημιουργία άλλων τριών πρόχειρων και ελεγχόμενων καταυλισμών κατά μήκος της ΠΑΘΕ σε μικρή απόσταση από την Ειδομένη (σε εκτάσεις βενζινάδικων της περιοχής) απορρίφθηκαν και επιλέχθηκε η λύση της Νέας Καβάλας στην οποία αντιτίθεται η τοπική κοινωνία. Από όλες τις πλευρές επίσης προβλήθηκε το παράνομο της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Σχηματίστηκε επιτροπή αγώνα για να εμποδιστούν οι εργασίες- από το μεσημέρι της Πέμπτης άλλωστε ο κ. δήμαρχος παρενέβη και σταμάτησε τις αρχικές εργασίες που ξεκίνησαν από συνεργείο του στρατού, ζητώντας την άδεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο καταλήγει στην επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον κ. Πρωθυπουργό:
Κύριε πρωθυπουργέ, ο ακριτικός μας δήμος κινδυνεύει και η κυβέρνηση δεν ήταν ποτέ δίπλα μας. Εάν νομίζετε πως μπορεί ο δήμος μας να χωρέσει περισσότερους κατοίκους από τον ήδη μόνιμο πληθυσμό, θα πρότεινα να δοκιμάσετε να φιλοξενήσετε κι εσείς οι 300 της Βουλής κάποιους από αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους στα σπίτια σας, στους προσωπικούς σας χώρους. Τότε ίσως μπορεί να αντιλαμβανόσασταν την κρισιμότητα της κατάστασης».