Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, 3:57:51 μμ
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 22:05

Σφαγή για τα Σφαγεία!

Οικονομικό σκάνδαλο στα δημοτικά σφαγεία του Κιλκίς κατήγγειλε ο δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης επιτιθέμενος στον Παύλο Τονικίδη για δημοσίευμα στην εφημερίδα του με τον τελευταίο να απαντά πως «δεν θα ανεχθεί πλέον τέτοιες επιθέσεις».

Για «βρωμιά και δυσοσμία» με προφανείς ποινικές ευθύνες και σκάνδαλο στα δημοτικά Σφαγεία Κιλκίς μίλησε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς!
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μεγάλη ένταση και με το δήμαρχο να απαντά σε δημοσίευμα της «Πρώτης Σελίδας», εκδότης της οποίας είναι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Πασσαλίδης, στο οποίο επιρρίπτονταν ευθύνες στη νέα διοίκηση και στη δημοτική αρχή όσον αφορά τις εξελίξεις με την ακύρωση της Μονάδας Αδρανοποίησης των υποπροϊόντων σφαγής.
Ο κ. Σισμανίδης τόνισε πως η προηγούμενη διοίκηση του Σφαγείου και οι δημοτικές αρχές επιχείρησαν να «εξαπατήσουν» το κράτος για την εν λόγω επένδυση. Η Μονάδα εντάχθηκε αρχικά (2008) στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ της Τ.Α. με προϋπολογισμό κοντά 650.000 ευρώ. Το πρόγραμμα προέβλεπε πως το 50% θα χρηματοδοτούνταν από το ΘΗΣΕΑΣ και το άλλο 50% από το δήμο Κιλκίς. Ωστόσο, ο δήμος προσπάθησε να εντάξει το έργο και σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κι όταν αυτό έγινε αντιληπτό τότε το έργο απεντάχθηκε.
Ο δήμαρχος μίλησε για ποινικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στο έργο και πως στην επόμενη συνεδρίαση θα ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι αναλυτικά από το νέο διοικητικό συμβούλιο των Σφαγείων και τον πρόεδρό του, Οθωνα Γραμματικόπουλο.
Σε βάρος του δήμου εκκρεμούν τρεις αγωγές προμηθευτών, που απαιτούν 265.000 ευρώ. Ο κ. Σισμανίδης ανέφερε πως κάλεσε μηχανολόγο να αξιολογήσει τα μηχανήματα που προμηθεύτηκε το Σφαγείο και αυτός κατέγραψε μεγάλες υπερτιμολογήσεις. Μάλιστα, όταν ο δήμαρχος κάλεσε τον προμηθευτή να πάρει πίσω τα μηχανήματα με τη μισή τιμή που τα είχε χρεώσει, αυτός το αποδέχθηκε!
Ο κ. Σισμανίδης επισήμανε πως ενώ η διοίκηση των Σφαγείων είχε πάρει απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για 326.000 ευρώ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να χρηματοδοτήσει τα Σφαγεία για 250.000 ευρώ, χωρίς όμως να την υλοποιήσει και «πως συμφώνησαν οι δυο παρατάξεις, του Κολότσιου και του Τερζίδη, όταν την ίδια στιγμή αντιμετώπιζαν το σκάνδαλο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα υπόλοιπα 76.000 που έλειπαν, ποιος θα τα έβαζε, οι κ. Τ. Αμανατίδης και Στ. Μακρίδης;» αναρωτήθηκε.
Ο δήμαρχος ανέφερε πως ο Αδρανοποιητής δεν μπορεί να λειτουργήσει και πως ο ίδιος δεν θα κλείσει τα Σφαγεία αλλά τη Μονάδα. «Θα λειτουργήσουμε για 1-1,5 χρόνο τα Σφαγεία με τάξη και νοικοκυροσύνη, θα μετρήσουμε έσοδα και έξοδα και μετά θα δούμε το τι θα κάνουμε. Όμως δεν μπορεί οι παππούδες στα χωριά να πληρώνουν τις επενδύσεις στα σφαγεία και τα χρέη που δημιουργούνται».

 

Αντίδραση Τονικίδη
Σε ήπιους τόνους ήταν η αντίδραση του Παύλου Τονικίδη:
«Η αντιπολίτευση δεν θα ανεχθεί πλέον τέτοιου είδους εισηγήσεις. Λυπάμαι για το ύφος και τον τόνο σας κ. Δήμαρχε, λυπάμαι για το περί «χαφιέδων» που είπατε, όσον αφορά τις πληροφορίες της εφημερίδας. Περιμένουμε τους ελέγχους των ορκωτών λογιστών, όπως είχατε υποσχεθεί. Μιλήσατε για «βρωμιά και δυσοσμία» όσον αφορά την επένδυση. Θέλουμε αναλυτικά τις θέσεις της δημοτικής αρχής και θα είμαστε δίπλα σας, στο να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν».