Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 2:42:35 μμ
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 21:11

Στις 15 Νοεμβρίου αδειάζει το Χέρσο Έρχονται άλλοι 1000 πρόσφυγες στο Χωρύγι από την Πιερία

Η ερώτηση του δημ. συμβούλου Κιλκίς Γιώργου Αμανατίδη στη συνεδρίαση της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου «έβγαλε»  ειδήσεις. Ο κ. Αμανατίδης παρότι απουσίαζε ο Δήμαρχος Δημ. Σισμανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ρώτησε για τον αριθμό των προσφύγων σε Χέρσο και Νέα Καβάλα καθώς και για την πρόοδο των εργασιών δημιουργίας του εξαγγελθέντος κέντρου φιλοξενίας στο Χωρύγι.


Ανέλαβε να απαντήσει, με την ιδιότητα του Συντονιστή Κέντρου φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Καραμπίδης και μάλιστα για πρώτη η ενημέρωση υπήρξε ουσιαστική  και λεπτομερής.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Καραμπίδη:
Το Κέντρο Χέρσου φιλοξενεί σήμερα 1050 πρόσφυγες οι οποίοι μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα αποχωρήσουν όλοι σε δομές που δημιουργούνται σε Δράμα και Καβάλα.
Είναι οι δομές αυτές, μαζί με την αντίστοιχη στο Χωρύγι, συνολικά 37.038 σε όλη την χώρα, όπως ανέφερε ο κ. Καραμπίδης.
Η Νέα Καβάλα, φιλοξενεί λίγο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, περίπου 1100 και περί της τύχης της  δεν υπήρξε καμιά άλλη αναφορά. Υπενθυμίζουμε ότι το καλοκαίρι ο κ. Μουζάλας μαζί με τη δέσμευση ότι τον Σεπτέμβριο θα κλείσει το Χέρσο, είπε ότι και η Νέα Καβάλα θα κλείσει, χωρίς όμως να προσδιορίσει επακριβώς τον χρόνο.
Κι αν αυτές ήταν ευπρόσδεκτες ειδήσεις – αρκεί να επιβεβαιωθούν εν τοις πράγμασι- η συνέχεια ήταν διαφορετική. Ο κ. Καραμπίδης επιβεβαίωσε για όσα προαναγγείλαμε σε σχόλιό μας στο φύλλο της Δευτέρας. Σε 30 μέρες, όταν προφανώς θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των οικίσκων,  θα μεταφερθούν  στο Χωρύγι 1000 πρόσφυγες Γεζίντι από το Κέντρο Φιλοξενίας της Μονής Πέτρας Ολύμπου του ν. Πιερίας.
Πρόκειται για τους πρόσφυγες που διαμένουν τώρα στη Μονή και την περασμένη εβδομάδα στην Πιερία ξεσηκώθηκε η Μητρόπολη, ο Δήμος Κατερίνης, οι τοπικοί βουλευτές που ομόθυμα γνωμάτευσαν ότι η Μονή και το εκεί κέντρο δεν προσφέρονται για φιλοξενία, δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος χώρος και ζήτησαν πιεστικά να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε άλλον νομό.
Και ο νομός βρέθηκε, αφού το πρόθυμο πάντα Κιλκίς προσφέρεται να υποδεχθεί πρόσφυγες κι ας είναι ο μοναδικός νομός που ακόμα έχει δυο κέντρα φιλοξενίας, στήνεται και τρίτο στο Χωρύγι, όταν νομοί με πολλαπλάσιο πληθυσμό, όπως οι Σέρρες «επαναστάτησαν» όταν μεταφέρθηκαν εκεί 450 πρόσφυγες, δηλώνοντας με μια φωνή πως είναι οι τελευταίοι που θα δεχθούν στο «έδαφός» τους.
Να σημειωθεί επίσης ότι στο ν. Κιλκίς αναλογούν με πληθυσμιακά κριτήρια  περί τους 600 πρόσφυγες και τουλάχιστον 250 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε ιδιωτικές κατοικίες επί ενοικίω.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ο κ. Καραμπίδης ενημέρωσε επίσης ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών διεξάγεται κανονικά, για την φοίτηση προσφυγόπουλων απαιτείται οπωσδήποτε κάρτα εμβολίων, ενώ απαντώντας σε επισημάνσεις του δημ. συμβούλου Δημ. Δημητρίου ότι επίκειται η φοίτηση 55 προσφυγόπουλων από το κέντρο Χέρσου σε δημ. σχολείο των Μουριών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόσφυγες θα μεταφερθούν σε Δράμα – Καβάλα δεν θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για προσφυγόπουλα του Χέρσου.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Υπότιτλος: Σημαντικές ειδήσεις «βγήκαν» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κ. Βασίλη Καραμπίδη, δημοτικό σύμβουλο, και Συντονιστή Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη