Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021, 8:51:54 μμ
etpa
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 20:36

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κ.Ε.Δ.Ε. ο Δήμαρχος Παιονίας για το Μεταναστευτικό

Συντάκτης:

Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αλλεπάλληλες συναντήσεις με κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για το «Μεταναστευτικό».


Στην έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ε.Δ.Ε. με τη παρουσία των αναπληρωτών Υπουργών  Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου,  Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα,  του αρμόδιου γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  Τζανέτου Φιλιππάκου, συμμετείχαν εκτός του επικεφαλής του Δήμου μας οι Δήμαρχοι: Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Οινουσσών Στέφανος Βογιατζής, Καλυμνίων Ιωάννης Γαλούζης, Λέρου Μιχάλης Κόλιας, Αγαθονησίου Ευάγγελος Κοττορός, Κω Γεώργιος Κυρίτσης, Ρόδου Φώτιος Χατζηδιάκος, Χάλκης Μιχάλης Πατρός, Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας και Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.
Στην τοποθέτησή του ο κος Γκουντενούδης επεσήμανε πως η κατάσταση δεν είναι δύσκολη μόνο για τους νησιωτικούς δήμους αλλά και για τον ηπειρωτικό παραμεθόριο Δήμο Παιονίας, το έδαφος του οποίου αποτελεί την κύρια οδό διέλευσης των προσφύγων. Εν συνεχεία ανέλυσε στους συναδέλφους του το σχέδιο δράσης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Παράλληλα όλοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης στηλίτευσαν την αδυναμία εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου υποδοχής και φιλοξενίας του κύματος προσφύγων από το κράτος, κάτι το οποίο δεν αμφισβήτησαν οι εκπρόσωποι της κεντρικής κυβέρνησης. Αρκετές ήταν οι προτάσεις των Δημάρχων και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κου Πατούλη ενώ κατέστη σαφές κατά την διάρκεια των συζητήσεων πως θα υπάρξει αμοιβαία στήριξη μεταξύ των Δήμων.
Αργότερα, οι προανεφερθέντες εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο περιθώριο της συνάντησης ο κος Γκουντενούδης ευχαρίστησε τον κο Παυλόπουλο για την ευαισθησία του στο θέμα και τις πιέσεις που ασκεί για την διενέργεια Συνόδου Κορυφής αποκλειστικά για το μεταναστευτικό.
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κος Πατούλης αναφέρθηκε στις ουσιαστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχει πάρει όλο αυτό το διάστημα η Αυτοδιοίκηση με σκοπό την αντιμετώπιση του προσφυγικού.  Σε σχέση με την ανυπαρξία εθνικού σχεδίου, τόνισε τον κίνδυνο η Ελλάδα αντί να πάρει χρήματα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος, να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα, καθώς δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από απαραίτητες ενέργειες και υποδομές.