Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021, 2:08:52 μμ
etpa
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 21:50

Σύσκεψη στο ΥΜΑΘ για την τύχη των προσφύγων χωρίς τους δημάρχους με δομές φιλοξενίας

Συντάκτης:

Κάποτε στο Κιλκίς συγκαλούνταν συσκέψεις με την ευκαιρία της επίσκεψης κάποιου υπουργού και οι διοργανωτές «ξεχνούσαν» να προσκαλέσουν όχι μόνο τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά ενίοτε και το έτερο (και υπό δυσμένεια τελούντα) βουλευτή της συμπολίτευσης. Ήταν μια γαλάζιας απόχρωσης εκτροπή.

Οι Πράσινοι πάλι συνήθιζαν σε κυβερνητικές συσκέψεις με προσκαλεσμένους δημάρχους του νομού να προτάσσουν στο πάνελ και παρά τω υπουργώ και τον τοπικό γραμματέα της κομματικής οργάνωσης. Όσοι διαβάζουν τις εφημερίδες μας θα θυμούνται τα καυστικά σχόλια που κατά καιρούς επιφυλάξαμε στις ως άνω εκτροπές.
Φαίνεται όμως πως το «σαράκι» του κομματισμού είναι βαθύτερο. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου  η Υφυπουργός Εσωτερικών, επικεφαλής του πρώην Υπ. Μακεδονίας Θράκης κ. Κόλλια συγκάλεσε σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με θέμα το προσφυγικό. Η αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας, η μετεγκατάσταση, μέτρα οδικής ασφάλειας, πυρασφάλειας, εμβολιασμών, εκπαίδευσης προσφυγόπουλων και άλλα συναφή  ήταν μεταξύ εκείνων που συζητήθηκαν. Εντελώς …συμπτωματικά χωρίς την παρουσία (αφού δεν προσκλήθηκαν)  τόσο των δημάρχων που φιλοξενούν δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταξύ των οποίων και οι δυο δήμαρχοι του Κιλκίς, όσο και εκπροσώπων των κομμάτων, πλην του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή το νέο κρούσμα απαξίωσης της αυτοδιοίκησης την ίδια ώρα που η τοπική κοινωνία της Παιονίας υφίσταται την υψηλότερη επιβάρυνση πανελλαδικά- ακόμα και μετά την απάλειψη της Ειδομένης- ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης εξέφρασε την πλήρη απαρέσκειά του σε συμπεριφορές που και το μείζον θέμα της αντιμετώπισης του προσφυγικού δεν εξυπηρετούν, αλλά και συνιστούν ευθεία θεσμική εκτροπή.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση με τη στάση της και τον αποκλεισμό της αυτοδιοίκησης προκαλεί. Υφιστάμεθα τεράστιο βάρος, επιδείξαμε ως τοπική κοινωνία αλληλεγγύη και εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα προσφοράς για την αντιμετώπιση ενός εθνικών διαστάσεων προβλήματος. Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να μας ακούσει. Η ευθύνη είναι όλη δική της. Υψώνω την φωνή μου μαζί με τους συναδέλφους άλλων δήμων που παραγκωνίστηκαν. Διερωτώμαι κι εγώ, όπως κάθε πολίτης: Αυτοδιοίκηση σημαίνει διαφάνεια, σημαίνει ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, σημαίνει μεταφορά της φωνής του λαού μέσω των δημάρχων προς την κυβέρνηση. Τι από όλα αυτά δεν θέλει η κυβέρνηση;» καταλήγει ο κ. Γκουντενούδης.
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη προσκλήθηκε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, παρότι στα όρια του δεν υπάρχει ούτε μια δομή φιλοξενίας, ενώ ξεχάστηκαν δήμαρχοι από τους δήμους (Δέλτα, Λαγκαδά,  κ.α.) που στα όριά τους φιλοξενούνται χιλιάδες πρόσφυγες. Και η αυτοδιοίκηση τιμήθηκε με την πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρου Κυρίζογλου, ο οποίος επισήμανε την προβληματική σύνθεση της σύσκεψης με τον αποκλεισμό δημάρχων και κομμάτων.