Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 12:37:58 μμ
etpa
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 20:53

Τη συνδρομή της Πολιτείας στις πληγές που άφησε η Ειδομένη

Συντάκτης:

Ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης, βρέθηκε στην Αθήνα κατά το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου για να παραβρεθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλεως.
Κύριο θέμα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η επεξεργασία των θέσεων των Δήμων της Χώρας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων που βάλλουν την αυτοδιοίκηση ως θεσμό.


Επί τη ευκαιρία της καθόδου του στην πρωτεύουσα, ο Δήμαρχος Παιονίας την Τρίτη 5 Ιουλίου επεσκέφθη το Υπουργείο Εσωτερικών και είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού που ταλανίζει τον Δήμο Παιονίας.
Τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν με την εκκαθάριση της Ειδομένης και την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και της Εθνικής οδού, έφθασε η ώρα της επιστροφής στην κανονικότητα αλλά και της αποκαταστάσεως των πληγέντων κατοίκων της περιοχής.
Ο Δήμαρχος κ. Γκουντενούδης κατέστησε σαφές στον Υπουργό και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου ότι σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησεως, θα πρέπει άμεσα να εκταμιευθούν οι αποζημιώσεις στους κατοίκους της περιοχής. Με αυτό το σκοπό λοιπόν κατέθεσε και την ανάλογη αίτηση.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, παρά τις όποιες τεχνικές δυσχέρειες προκύπτουν σε ανάλογα ζητήματα λόγω επιλεξιμότητας των σχετικών δαπανών, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου για άμεση λύση.
Είναι άξιο μνείας το γεγονός ότι ο Δήμαρχος έθεσε επισήμως και εκ νέου το ζήτημα της αναλογικότητας της επιβάρυνσης λόγω προσφυγικού με την στήριξη που θα πρέπει να λάβει ο Δήμος Παιονίας για ό,τι υπέστη αυτό το διάστημα και ζήτησε επίμονα, παρουσιάζοντας την ανάλογη τεκμηρίωση, σε πρώτη φάση την εκταμίευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των δαπανών οι οποίες προκλήθησαν.
Ο κ. Γκουντενούδης επιφυλάχτηκε για περαιτέρω κατάθεση αιτημάτων στην αντίστοιχη Γραμματεία Προσφυγικού για έργα που είναι αναγκαία για την στήριξη των δομών στο Δήμο (ύδρευση από Πάικο, οδικό δίκτυο, οχήματα κ.α.).
Σχετικές πρωτοβουλίες για την δημοσιότητα και την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών θα αναληφθούν άμεσα, στην κατεύθυνση της επίσπευσης της αντιμετώπισης του προβλήματος.
Τέλος, ζητήθηκε η συνδρομή του Υπουργού για την εξεύρεση πόρων και για τον τομέα της Υγείας του Νομού Κιλκίς, ο οποίος καίτοι υποχρηματοδοτούμενος εσχάτως, ανέλαβε και διεκπεραίωσε σημαντικότατο έργο στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υγειονομικών περιστατικών.