Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021, 11:53:38 πμ
etpa
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 22:08

Τιμήθηκε η επέτειος της διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου

Συντάκτης:

Η καθιερωμένη ιστορική επέτειος της «Διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου» το Σεπτέμβριο του 1918 τιμήθηκε στο Διασυμμαχικό Μνημείο στο Πολύκαστρο. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στρατιωτικά αγήματα, επίσημοι προσκεκλημένοι του στρατιωτικού και πολιτικού κόσμου, απόγονοι Μακεδονομάχων και αντιπροσωπείες των 6 συμμάχων έδωσαν το παρόν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ηρωικά μαχόμενους Έλληνες και Συμμάχους αγωνιστές από Γαλλία, Ιταλία, Μ. Βρετανία, Σερβία και Ρωσία. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Γουμενίσσης, Πολυκάστρου, Αξιουπόλεως και Γεφύρης Πατήρ Δωρόθεος,.


Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παιονίας, κος Γκουντενούδης, αναφερόμενος στα αγαθά της ελευθερίας και αξιοπρέπειας των αγώνων των λαών. Έκανε ειδική μνεία στο «μεταναστευτικό» που αποτελεί εδώ και μήνες το βασικό ζήτημα όχι μόνο της περιοχής αλλά συνολικά της Ευρώπης.
Η εκδήλωση χαιρετίστηκε από εκπροσώπους των συμμάχων χωρών
ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων και ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των Συμμάχων.
Το παρόν έδωσαν εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κοινοβούλιο οι βουλευτές του Νομού Κιλκίς, κ. Γεωργαντάς Γεώργιος και Χατζησάββας Χρήστος.
Επίσης με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δημοτικός Σύμβουλος και αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας κ. Σιωνίδης Κωσταντίνος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας κ. Παπαδόπουλος Ιωάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μεμετζής Κωνσταντίνος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Δεβετζόπουλος Αιμίλιος και κα Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πολυκάστρου κ. Γκαντίδης Παναγιώτης.
Την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θωμαίδης Παύλος ενώ η Στρατιωτική ηγεσία εκπροσωπήθηκε εκ μέρους της Μεραρχίας από τον Υποστράτηγο Καρυώτη Πέτρο και τον Ανθυποσμηναγό Κατσέα Παναγιώτη από το ΓΕΑ.
Για την 33 ΜΚ ΤΑΞ. Βρέθηκε στο Διασυμμαχικό Μνημείο ο Ταξιάρχος Κεβεντζίδης Συμεών, ο Επιτελάρχης, Αντισυνταγματάρχης Κοτζαϊτσης Δημήτριος, ο Ταγματάρχης Πεζικού Λαδάς Ιωάννης ενώ παράλληλα παραβρέθηκαν οι διοικητές των Μονάδων και το προσωπικό της. Παράλληλα, πλήθος εκπροσώπων συλλόγων αποστράτων και Μακεδονομάχων βρέθηκαν στην έδρα του Δήμου Παιονίας για να τιμήσουν την ιστορική επέτειο.
Οι συμμαχικές χώρες εκπροσωπήθηκαν από διπλωματικούς και στρατιωτικούς ακολούθους, η Γαλλία από τον απεσταλμένου Υπουργείου Άμυνας Col.Richard Coleman, η Ιταλία από τον Στρατ. Ακόλουθο Col. Antonio Albanese, η Μ. Βρετανία από τον Cap. Richard Blackwell, η Ρωσία από τον ακόλουθο Βλαντιμίρ Ποτάποβ και η Σερβία από επικεφαλής και στρατιωτικό άγημα σπουδαστών Σχολής Αξιωματικών.
Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών στο Πολύκαστρο.