Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 11:37:27 πμ
Κωνσταντινίδης Νίκος

Κωνσταντινίδης Νίκος

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 18:19

Όταν η συμφορά συμφέρει...

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μέλος Σύριζα ΠΣ Κιλκίς.

Αν θέλεις να πάρεις τη γη κάποιου μπορείς να τη νοικιάσεις ή να την αγοράσεις. Μπορείς ακόμη να τον «αναγκάσεις» να την αφήσει, όταν δεν θα μπορεί πλέον να ζει σ' αυτήν. Αν χαθούν τα σπαρτά του, αν καταστραφούν τα οπωροκηπευτικά του, αν πάρουν φωτιά τα μελίσσια, τα δέντρα, τα κοπάδια του, θα την εγκαταλείψει και θα γίνει δική σου. Μετά μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις σ' αυτήν: από πάρκα με φωτοβολταϊκά έως πάρκα με ανεμογεννήτριες.

Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 20:12

Ουσία και εξ-ουσία

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Η λέξη άριστος παραπέμπει ετυμολογικά στο επίθετο «αγαθός» και συγκεκριμένα στο συγκριτικό του βαθμό «αρείων», από όπου και το όνομα του θεού του πολέμου Άρης.  Άριστος σήμαινε αρχικά τον δυνατό στον πόλεμο. (Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό).  Η λέξη άριστος συνδέεται, επίσης, γλωσσικά και με τη λέξη αριστερά, καθόσον έχουν ίδια ετυμολογική ρίζα.

Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 19:58

Είδα κι απόειδα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Ο άνθρωπος είναι ένα κλάσμα με αριθμητή το «εγώ» του και παρονομαστή το «είναι» του. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμητής του και μικρότερος ο παρονομαστής του,  τόσο μεγαλύτερο είναι το «εγώ» του ανθρώπου από το πραγματικό «είναι» του.

Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 21:06

Έχει και η πολιτική τα κυβικά της

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Την ώρα που η σημερινή αριστερά απορρίπτει γλωσσικά την έμφυλη λέξη  «βουλευτής» για τη  γυναίκα και χρησιμοποιεί τον όρο "βουλεύτρια", η δεξιά φιλοτεχνεί το πολιτικό προφίλ των δικών της κολεγιόπαιδων. Άλλωστε, αυτό κάνουν εδώ και χρόνια. Από το κολέγιο των Αθηνών στο Χάρβαρντ και μετά πίσω στην ελληνική βουλή. Η δουλειά για τα μεγάλα τζάκια θεωρείται δουλεία, γι’ αυτό και βλέπουν  απαξιωτικά την εργαζόμενη κοινωνία νομοθετώντας εργασιακά  10ωρα! 

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 20:19

Να λυπάστε το έθνος

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, Μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Αν η δημοκρατία ήταν ένα πολίτευμα εύκολο σε  εφαρμογή οι ισχυροί της γης θα την είχαν καταργήσει. Πέρασαν 2.500 χρόνια από όταν την ανακάλυψαν οι αρχαίοι Αθηναίοι, κι ακόμα να επιτευχθεί, γιατί οι πολλοί δεν μπορούν συνήθως να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 21:12

Τζάκια και κούτσουρα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Ο Αριστοτέλης, ο πιο οργανωτικός  νους της αρχαίας Ελλάδας,  αναφέρει στο έργο του  «Αθηναίων Πολιτεία» ότι υπάρχουν τρία πολιτεύματα, που είναι ορθά: Η Βασιλεία, η Αριστοκρατία και η Πολιτεία. Υπάρχουν όμως και τα παρεκβατικά τους: Η βασιλεία που εκτρέπεται σε τυραννία, η αριστοκρατία σε ολιγαρχία και η Πολιτεία σε οχλοκρατία.

Σάββατο, 26 Ιουνίου 2021 19:22

Παίδευση και εκ-παίδευση

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος-συγγραφέας, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Σουηδίας και μέλος του Σύριζα-ΠΣ  Κιλκίς.

Παιδεία δεν είναι μόνον τα πτυχία μας. Είναι και η αισθητική μας. Είναι ο  τρόπος που  μιλούμε και υπάρχουμε. Είναι η νοοτροπία και η βιοτροπία μας. Τα όρια της ελευθερίας μας. Ο σεβασμός στη μάνα φύση. Παιδεία είναι η καθολική μας ολοκλήρωση.

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 10:26

Η χαρά των λίγων

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς.                 

Κάθε εποχή έχει την ηθική και τη λογική της. Η πορεία ενός έθνους είναι ανάλογη με τη φιλοσοφία που υιοθετεί. Η σχεδόν μονοφωνική ενημέρωση από την πλειοψηφία των ΜΜΕ διαμορφώνει και την ανάλογη νοοτροπία. Η φιλοπατρία χωρίς τη θυσία είναι έννοια μισή. Λειψή και η δημοκρατία χωρίς τη δικαιοσύνη. Η αγάπη, η θυσία, η ελευθερία έχουν αξία, όταν έχεις κάπου να τα χαρίσεις. «Ζωή σου είναι ό,τι έδωσες» λέει ο Σεφέρης.

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 21:12

Φιμωμένες μέρες

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ένας πολιτικός κρίνεται από την ιδεολογία, τη νοοτροπία και κυρίως από τη βιοτροπία του. Από τον τρόπο δηλαδή που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του.  Κανείς λαός και κανείς πολιτικός δεν δικαιούται να σιωπά για ζητήματα που άπτονται του συμφέροντος της πατρίδας.

Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 23:09

Τα ψάρια του Βυθού

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αρχαία ελληνική σκέψη δεν ήταν δογματική. Κοτζάμ Δημόκριτος και έλεγε «Δοκεί μοι». Κοτζάμ Αριστοτέλης κι έλεγε «ενδέχεται» ή «άλλως έχει». Αλλά και η δημοκρατία των Αθηνών στις αποφάσεις που έπαιρνε έλεγε: «έδοξε τη βουλή και τω δήμω». Δόγμα δεν υπήρχε τότε . Αυτό ήρθε με τις θρησκείες. Το ίδιο και η κομματική «γραμμή», που περιορίζεται σε μία άποψη. Η εξέλιξη της σκέψης δεν γίνεται πάνω σε ράγες. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν διάφορες φιλοσοφικές σχολές που συμπλήρωναν η μία την άλλη, κι αυτό ήταν ο πνευματικός πλούτος της.