Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:14:22 πμ
Κωνσταντινίδης Νίκος

Κωνσταντινίδης Νίκος

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 20:47

Από την Μητριαρχία στην Πατριαρχία

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η πρώτη κοινωνία στη Γη ήταν η μητριαρχική, καθώς ήταν ταυτισμένη με τη γυναίκα, που ως μάνα πρόσφερε ζωή στο παιδί της, θηλάζοντας το.  Η Πατριαρχία εφαρμόστηκε μετά, μέσω της εξημέρωσης των βοοειδών από τον άνδρα και της άροσης της γης. Τα οικόσιτα ζώα με πρώτη την κότα βοήθησαν πολύ τον άνθρωπο να επιζήσει.

Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2022 15:15

Δημοκρατία δίχως ευαισθησία δεν γίνεται

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.                                                          

Η έλλειψη δημοκρατίας στα χρόνια της χούντας έβλαψε βαριά την Ελλάδα και δη την Αριστερά, που την πήγε για δεύτερη φορά, μετά την Κατοχή, στα ξερονήσια.

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2022 17:45

Οι δύο Ελλάδες

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Ζούμε σ' έναν κόσμο διπολικό: Από τη μια ο Βορράς κι από την άλλη ο Νότος, ο πλούσιος  και ο φτωχός,  ο καλός και ο κακός, ο ανατολικός και ο δυτικός, ο αληθινός και ο ψεύτικος.  Ζούμε παράλληλα και σε δύο διαφορετικές Ελλάδες. Στην Ελλάδα της προκοπής και στην Ελλάδα της παρακμής, της δημιουργίας και της απραξίας. Της ευμάρειας και της απόλυτης φτώχειας.

Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 22:31

Μπράβο!

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Από τη θεωρία ως την πράξη δεν είναι εύκολο το πέρασμα. Μπορεί η απόσταση να φαίνεται μικρή, αλλά τα πιο πολλά οράματα μένουν στα χαρτιά συνήθως.

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 21:54

Ο τενεκές κι ο τελεμές

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Δύναμη σε κάθε παράταξη είναι τα μέλη και τα στελέχη της. Όσα γνωρίζουν τι σημαίνει εργασία, ανεργία και ανέχεια. Τι σημαίνει να μην έχεις να πληρώσεις τη ΔΕΗ, την τροφή, τη θέρμανση, τη βενζίνη, στην πρωτόγνωρη ακρίβεια που ζούμε.

Του Νίκου Κωνσταντινίδη.

Τούτες τις ώρες, φίλε μου Γιάννη, σε αποχαιρετούμε με τις καρδιές μεσίστιες, καθώς η ψυχή σου πετάει ψηλά στα ουράνια με τα φτερά της Μνημοσύνης, ακολουθώντας στη στράτα του ήλιου και τα τρίστρατα των άστρων.

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 21:53

Τριάντα χρόνια ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Του Νίκου Κωνσταντινίδη, Εκπαιδευτικού-συγγραφέα.

Υπάρχουν άπειρα γνωμικά, προσδιοριστικά της Δημοκρατίας. Μένω σ' αυτό που λέει ότι, «όταν  ο Τύπος προς το κοινόν πορεύεται συμφέρον, δημοκρατία κέκληται».

Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 22:24

Άσπρη μέρα

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Το σύμπαν, έλεγε ο Παρμενίδης,  είναι χωρισμένο σε ζεύγη αντίθετων δυνάμενων, όπως φως - σκοτάδι, ελαφρύ - βαρύ, καλό –κακό κλπ.

Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 23:31

Ποσά και ποσοστώσεις

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Στη δημοκρατία η ισοτιμία της ψήφου αποτελεί θεμελιακή αρχή.  Η αριθμητική αξία της ψήφου θα πρέπει να είναι ίδια, άσχετα από φύλο, φυλή, ηλικία και ιδιαιτερότητα. Αυτό σημαίνει ισότητα. Και πάνω στην ισότητα αυτή στηρίζεται η δημοκρατική εκπροσώπηση.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

 «Ουδείς γαρ ούτω ανόητος εστίν όστις πόλεμον προ ειρήνης αιρέεται• εν μεν γαρ τη ειρήνη οι παίδες τους πατέρας θάπτουσι, εν δε τω πολέμω οι πατέρες τους παίδας».(Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Στην ειρήνη, οι γιοι θάβουν τους πατεράδες τους. Στον πόλεμο, οι πατεράδες θάβουν τους γιους τους), μας  λέει ο Ηρόδοτος.